https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-vode-znecistene-lekem-proti-nespavosti-jsou-okouni-smelejsi-a-mene-umiraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky vodě znečištěné lékem proti nespavosti jsou okouni smělejší a méně umírají

18.8.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Látka, která může zvýšit šanci na přežití u jednoho druhu může ale následně způsobit úměrně tomu vyšší úmrtnost jeho kořisti
Látka, která může zvýšit šanci na přežití u jednoho druhu může ale následně způsobit úměrně tomu vyšší úmrtnost jeho kořisti
Dosud se ekotoxikologické testy cizích látek ve vodě zaměřovaly především na jejich škodlivé účinky a možná pozitiva se přehlížela. Nová studie proto přinesla možná trochu nečekaný výsledek – zbytky léčiva ve vodě pomohly snížit rybí úmrtnost. Takové zlepšení zdraví jednoho druhu ale může následně vést k dalším změnám v ekosystému, například k poklesu populace jeho kořisti, dodávají jedním dechem vědci.
 

"Ekotoxikologické testy byly navrženy pro tradiční toxické znečišťující látky, jako jsou těžké kovy nebo dioxiny, které jsou pro vodní organismy v povrchových vodách historicky hlavní a jasnou hrozbou,“ uvádí autor článku Jonatan Klaminder. "Léčiva, která slouží ke zlepšení zdraví, jsou nová skupina znečišťujících látek, která nutně nemusí do tohoto tradičního pohledu zapadat,“ vysvětluje nutnost jiného přístupu k nových znečišťujícím látkám ve vodách.

Švédští vědci během své studie pracovali s okouny říčními, které vystavili vysokým a nízkým koncentracím oxazepamu, léku užívanému proti úzkostím a nespavosti. Tento preparát se přes čistírny odpadních vod dostává běžně do vodních toků a nádrží. A vědci si už dříve všimli, že jeho přítomnost ve vodě dělá okouny aktivnější a smělejší.

Nová studie teď ukázala, že úmrtnost okounů ve vodě obsahující nízké koncentrace oxazepamu byla výrazně nižší než u kontrolní skupiny ryb, která léčivu vystavena nebyla.

Látka, která může zvýšit šanci na přežití u jednoho druhu, může ale následně způsobit úměrně tomu vyšší úmrtnost jeho kořisti. To může vést k dalším a dalším důsledkům v provázaném ekologickém řetězci, které je také potřeba vzít v úvahu, míní spoluautor studie, ekolog Tomas Brodin.

"I když se naše studie zaměřila na jednu farmaceutickou znečišťující látku, je možné, že podobné účinky by mohlo způsobovat velké množství dalších léčiv, které se dostávají do povrchových vod,“ dodává.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist