https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dilli-je-opet-pod-sedym-mrakem-znecisteneho-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dillí je opět pod šedým mrakem znečištěného ovzduší

27.10.2018 14:29 | PRAHA (ČTK)
Dillí patří mezi nejvíce znečištěná města světa. Ilustrační snímek.
Dillí patří mezi nejvíce znečištěná města světa. Ilustrační snímek.
Indickou metropoli Dillí opět zahalil šedý mrak znečištěného ovzduší. Tamní úřady proto dnes varovaly, že by znečištění mohlo způsobit vážné zdravotní potíže nemocným i zdravým, informovala agentura Reuters. Lidé by měli omezit pohyb v ulicích na minimum alespoň do 7. listopadu, kdy skončí hinduistický svátek světel díválí. V té době se v zemi odpaluje množství ohňostrojů, které zamořují vzduch hustým smogem.
 

Lékaři v metropoli už zaznamenali nárůst počtu pacientů s dýchacími potížemi, včetně bolesti na hrudi či astmatu. Ekologičtí aktivisté vládě vyčítají, že nezakázala prodej pyrotechniky ve velkém a že účinné nebrání ani vypalování sklizených polí v těch indických státech, které sousedí s metropolí.

Indický soud přitom letos nařídil, že při svátku světel díválí mohou lidé používat pouze "ekologické petardy". Nedefinuje ale, zda taková pyrotechnika vůbec existuje, ani jak bude nařízení vymáhat.

Dillí patří mezi nejvíce znečištěná města světa. Mezi ta další se řadí egyptské hlavní město Káhira, bangladéšská metropole Dháka, Bombaj v Indii anebo čínské hlavní město Peking. Hlavními příčinami nadměrného smogu v Dillí jsou emise z automobilů, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist