https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dinosaurum-slouzilo-peri-nejdriv-jako-izolace-letani-objevili-az-pozdeji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dinosaurům sloužilo peří nejdřív jako izolace. Létání objevili až později

25.11.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Digitální vizualizace dinosaura Anchiornis huxleyi. Jde o velmi malé zvíře, které bylo dlouhé jen asi 34 cm a vážilo okolo 100 gramů.
Digitální vizualizace dinosaura Anchiornis huxleyi. Jde o velmi malé zvíře, které bylo dlouhé jen asi 34 cm a vážilo okolo 100 gramů.
Foto | Nobu Tamura / Wikimedia Commons
Výzkum prehistorických dinosaurů, z nichž se vyvinuli ptáci, objasňuje, jak vznikla jedna z nejzásadnějších ptačích dovedností – létání.
 

„Postupně pronikáme do toho složitého rébusu, jak se vyvinuly ptačí letky a křídla. Teď je zřejmé, že nejprve se peří vyvinulo jako izolace a teprve později se proměnila v pera, která umožnila let,“ říká Jakob Vinther z University od Bristol.

Spolu s dalšími vědci z univerzit Yale a Calgary dokládá, že prehistoričtí teropodi měli mnohem primitivnější verzi křídel, než jaké mají dnešní ptáci. Zatímco dnes vrstvy peří vytvářejí aerodynamický profil jako stvořený pro plachtění, původně bylo peří ve více vrstvách, které měly zvířatům udržet teplo. Evolucí se změnil sklad peří a časem se začala projevovat klíčová role peří pro aerodynamiku a mechaniku létání.

Během milionů let se také dinosaurům proměnily přední končetiny ve velmi efektivní, opeřená křídla, která mohla rychle měnit rozpětí, tvar a plochu. To byla klíčová inovace, která umožnila dinosaurům opanovat nebe.

Základní podoba ptačího křídla se ustálila asi před 130 miliony lety. Výzkumníci se zaměřili na dinosaura Anchiornis huxleyi a praptáka z období jury Archaeopteryx lithographica. Druhý zmiňovaný druh je 155 milionů let starý a je považován za prvního prapředka dnešních ptáků. Peří Anchiornise a Archaeopteryce bylo na rozdíl od dnešních ptáků složeno z řady vrstev dlouhých per. Podle vědců jde o první evoluční experimenty se vznikem křídla.

Jejich jednotlivá pera byla ještě relativně slabá a silné vrstvení peří znamenalo, že křídla byla poměrně tlustá. Vzlétnutí mnebo pomalý let byl pro tyto předchůdce dnešních ptáků zřejmě problém. Křídla spíš umožňovala rychlé plachtění nebo let s mácháním křídly.

„Výzkum fosilních nálezů nám umožňuje sledovat, jak se křídla a pera vyvíjela,“ říká Nicholas Longrich z Yale University. Dříve se mělo za to, že křídla tak, jak je známe u dnešních ptáků, se objevila v juře. „Křídla ptačích prapředků byly daleko více primitivní a jsou vlastně jen přechodným stupněm mezi dinosaury a ptáky,“ říká Longrich. „Díky nálezům zkamenělin můžeme sledovat, jak se křídla mezi Anchiornisem, Archaeopteryxem a pak ptáky jen pomalu zdokonalují.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist