https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divoke-kone-v-milovicich-napaji-vetrne-cerpadlo-ocenene-ekologickeho-oskara
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Větrné čerpadlo oceněné ekologickým Oskarem napájí i divoké koně v Milovicích

13.10.2015 01:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
V současné době funguje větrné čerpadlo i v Milovicích, kde usnadňuje péči o stádo divokých koní
V současné době funguje větrné čerpadlo i v Milovicích, kde usnadňuje péči o stádo divokých koní
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Ekologického Oskara v kategorii Kutil získal letos Pavol Floriš za větrné čerpadlo vhodné do míst, kde chybí zdroj elektrické energie. Jeho čerpadlo od letošního roku slouží také k napájení divokých koní v Milovicích. Větrné čerpadlo se prosadilo v letošním ročníku v mezinárodní soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2015 mezi rekordním počtem 373 přihlášených projektů.
 

Čerpadlo je poháněno větrem díky růžici speciálně tvarovaných lopatek, které se roztáčejí již od rychlosti větru 2 metry za sekundu. „Což je v podstatě jenom takový vánek,“ vysvětluje Pavol Floriš. Unikátní technologii si autor nechal chránit jako průmyslovou značku.

Kromě České republiky a Slovenska instaluje Pavol Floriš svoje větrná čerpadla také v rozvojových zemích, kde slouží místním zemědělcům a pastevcům v odlehlých místech. Větrné čerpadlo využívají především zemědělci jako napajedlo pro dobytek. Lze jej použít také k zásobování závlahových systémů, pro čerpání vody za účelem snížení hladiny podzemních vod, okysličování vody při chovu ryb a podobně.

Využití čerpadla rozšiřuje také připojení generátoru na výrobu elektrické energie. V současnosti autor připravuje i kombinaci se solárním panelem. Zařízení Pavola Floriše slouží nejen k jednoduchému odčerpání, ale také k vyčištění vody z vrtu či studny z hloubky až 50 metrů.

V současné době funguje větrné čerpadlo i v Milovicích, kde usnadňuje péči o stádo divokých koní. „Protože v milovické stepi není přirozený zdroj vody, bylo v prvních měsících nutné koním vodu denně vozit. Po instalaci čerpadla je lokalita v zásobování vodou nezávislá,“ říká Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Díky propojení se zásobníky vody dokázalo čerpadlo podle něj zajistit napájení i v letošním, extrémně horkém a suchém létě. Nyní se připravuje instalace další velké nádrže, která bude umístěna v nezámrzné hloubce a bude sloužit k napájení i během zimního období.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist