https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-vecer-zhasnou-na-hidinu-zeme-osvetleni-mesta-firmy-i-pamatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes večer zhasnou na Hodinu Země svá světla města, firmy i památky

26.3.2022 14:08 | BRNO (ČTK)
Jedním z poselství je upozornit na nadměrné a zbytečné svícení.
Jedním z poselství je upozornit na nadměrné a zbytečné svícení.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zhasnuté osvětlení budov, mostů, parků a dalších veřejných míst dnes večer v Česku i ve světě podpoří ochranu klimatu. Světla se při akci Hodina Země zhasnou mezi 20:30 a 21:30. V tuzemsku se do ní zapojí víc než 120 obcí a měst, přes 60 firem, stovky jednotlivců a některé památky.
 

Jedním z poselství je upozornit na nadměrné a zbytečné svícení, uvedl Ekologický institut Veronica, který akci v ČR koordinuje. "Symbolickým propojením světa v Hodině Země dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet," uvedla organizátorka Hana Machů.

Východiskem z klimatické krize je podle pořadatelů akce odklon od využívání fosilních paliv, jako je uhlí, ropa a zemní plyn. "Nejde ale jen o klima. Cenu, kterou platíme za svou závislost na fosilních palivech, dokládá i současný ukrajinský konflikt. Platby za ropu a fosilní plyn totiž nezřídka končí právě v rukou diktátorů či autoritářských režimů," podotkla Jitka Martínková z Klimatické koalice s poukazem na vpád ruské armády na Ukrajinu, který podnítil snahy snížit závislost EU na plynu a ropě z Ruska.

Hodinu Země vymyslel Světový fond na ochranu přírody (WWF), první ročník se konal v roce 2007 v australském Sydney. Na hodinu tehdy zhasla světla na známé budově australské opery. Česko se k akci plánované každoročně na poslední sobotu v březnu poprvé připojilo v roce 2010. Loni v ČR světla zhaslo 145 obcí a měst, 110 firem a organizací a šest památek, k akci se přihlásilo také téměř 3000 jednotlivců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.3.2022 15:26
Zase - Hurá akce, která nakonec přinese více škody, než užitku a pokrytectví k tomu.
Odpovědět
JH

Jarouch H.

26.3.2022 20:16
Ano, jak tu již píše Bestie: Tato akce přinese daleko víc škody než užitku.
Co pak si zainteresovaní lidé a především organizátoři neuvědomují, že při náhlém hromadném snížení spotřeby v síti, se generátory jen tak nespomalí a ta energie se jen tak ve vedení nezastaví a nebude nahromaděná čekat, až se zas všechno zapne. Základy elektro se probírají již na základní škole. Chápu, hromada podobných chytrolínů to neřeší, neb vidí jen zásuvku a vypínač, nu a co je dál to už není jejich problém. Hlavně do toho namontovat Ukrajinu, Rusko, kovid. Ale že se neblikalo, když se útočilo na Irák, na Jugoslávii, no asi jiná doba. Přimlouval bych se zato, aby se na místo takových blbin, udělali pracovní soboty, alespoň jednou za měsíc a vyrazilo se uklízet kolem silnic, cest, chodníků, čistit potoky a břehy řek a rybníků.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.3.2022 18:48 Reaguje na Jarouch H.
Víte práce je na světě nekonečně mnoho, jen se musí chtít pracovat a taky za tu práci platit (i dobrovolná práce zdarma není zdarma, je dotována tím oním).
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

1.4.2022 09:37
To je organizované zvykání si na blackouty nebo pokoušení se vyvolat blackout?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist