https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-cr-vstoupila-danska-firma-agreena-zemedelcum-nabizi-zisk-z-ukladani-uhliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do ČR vstoupila dánská firma Agreena, zemědělcům nabízí zisk z ukládání uhlíku

8.3.2023 11:28 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na český trh vstoupila dánská společnost Agreena, která se věnuje takzvanému regenerativnímu zemědělství. Jde o hospodaření zaměřené na šetrný přístup k půdě například omezením orby nebo využití hnojiv. Nabízí také možnost získat certifikáty za ukládání uhlíku do půdy, které lze prodat. Novinářům to řekl výkonný ředitel společnosti Simon Haldrup. Náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek (KDU-ČSL) uvedl, že tento způsob hospodaření zatím česká legislativa nezná. Z pohledu ministerstva může podle něj být ukládání uhlíku novým obchodním modelem pro zemědělství nebo lesnictví.
 

Farmáři se mohou do programu společnosti hlásit do června. Haldrup řekl, že společnost doposud působila v 15 zemích EU i například na Ukrajině. Loni spolupracovala se 400 farmáři, kteří hospodaří na 571 000 hektarech půdy. Je to desetkrát více, než byla plocha v roce 2021.

Uvedl, že společnost funguje tak, že se nejdříve farmáři přihlásí ke spolupráci, firma odhadne jejich potenciální zisk podle údajů o polích. Poté s podporou poradců naplánuje postup obdělávání polí a následně po sklizni nahlásí údaje. Firma pak ověřuje pomocí satelitního sledování data, která jsou auditovaná nezávislou společností. Farmář poté dostane na základě vyhodnocení ukládání oxidu uhličitého certifikát podle míry využití postupů regenerativního hospodaření. Může dostat až tři na hektar půdy, aktuální cena na trhu je podle společnosti 25 až 50 eur (asi 590 až 1180 Kč) za jeden certifikát.

Agreena nabízí spolupracujícím farmářům prodej certifikátů za 15procentní poplatek. Stejně vysoký poplatek se platí také za vydání certifikátu.

Skřivánek řekl, že u regenerativního zemědělství zatím neexistuje žádná certifikace, kterou by udělovaly úřady a je založena na výsledcích práce soukromých firem. Z pohledu státu podle něj nyní není jasné stanovisko, jak k produktům z tohoto druhu zemědělství přistupovat, na rozdíl od označení bio, které je produktem ekologického zemědělství.

Náměstek dále uvedl, že pravidla a definice takzvaného uhlíkového zemědělství, které je postavené na ukládání uhlíku do půdy, je součástí návrhu nařízení, který loni zveřejnila Evropská komise. Cílem je vytvořit transparentní a důvěryhodný certifikační rámec, jehož použití by mělo být dobrovolné. Měla by se také stanovit jednotná pravidla pro ověřování pohlcování uhlíku. Doplnil, že podle EK by to mělo přispět k rozvoji průmyslových technologií. "V zemědělství a lesnictví mohou být postupy uhlíkového hospodaření novým obchodním modelem," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.3.2023 18:58
Letadlo? Založené na tom 15% poplatku?
Odpovědět
JS

Jiří S

9.3.2023 14:08 Reaguje na Richard Vacek
Neřekl bych, myslím si, že je to položené na tom, že nějaká Agreena to změří tu změnu stylu hospodaření oproti orbě vůči regenerativnímu zemědělství např. A poté to funguje jako emisní povolenka nebo tak něco. Nějaká fabrika co vypouští spoustu uhlíku do ovzduší přes tuto firmu zaplatí zemědělcovi, že jako ho tolik nevypouští :D
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.3.2023 17:47 Reaguje na Jiří S
Já teda vidím něco jiného: "Agreena nabízí spolupracujícím farmářům prodej certifikátů za 15procentní poplatek. Stejně vysoký poplatek se platí také za vydání certifikátu."
A ta omáčka okolo je jen proto, aby neskončili rovnou v base. Certifikace neexistuje, tak bych třeba i já mohl spolupracujícím zemědělcům takový papír prodat. Dokonce bych byl levnější - za 10%.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.3.2023 06:52
Takže nějaká rádoby certifikovaná firma mi dá statisíce euro za to, že zaorám kukuřici a tak zvednu podíl humusu v půdě ? Nebo nechám červotočům hromady dřeva a nepořežu to na pile ?
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

9.3.2023 09:15
to je vynikajici zvysovat co2 v pude! kazda studanka bude produkovat mineralni vodu! prebytek uhliku bude vytvaret lignit a casem antracit. tlaky k teto premene poskytne zemedelska technika. a jeste dostanu balik penez......
co treba zakazat kvasinky vite co produkuji co2? studnice lidske blbosti je bezedna ....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist