https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-hamburku-prijeli-protestovat-zemedelci-s-3500-traktory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Hamburku přijeli protestovat zemědělci s 3500 traktory Video

15.11.2019 00:19 (ČTK)
Kolem 3500 traktorů se včera zapojilo v Hamburku do protestu zemědělců z celého severního Německa proti novým nařízením v oblasti ekologie. / Ilustrační foto
Kolem 3500 traktorů se včera zapojilo v Hamburku do protestu zemědělců z celého severního Německa proti novým nařízením v oblasti ekologie. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kolem 3500 traktorů se včera zapojilo v Hamburku do protestu zemědělců z celého severního Německa proti novým nařízením v oblasti ekologie. Zástupci demonstrujících při této příležitosti předali rezoluci nespokojených rolníků ministrům životního prostředí spolkových zemí, kteří v hanzovním městě právě zasedali.
 

Dokument vypracovaný podle agentury DPA akčním sdružením rolníků, pastýřů a lovců vyzývá politiky, aby se při ochraně přírody a životního prostředí "spíš soustředili na spolupráci a dobrovolnost než na nové zákazy a konfrontace".

Rolníci a chovatelé dobytka zejména kritizují předpisy, které se týkají ochrany spodních vod, používání odpuzovačů hmyzu a prostředků k hubení plevelů, jako je glyfosát, a řešení problémů s vlky.

Rolníci tvrdí, že jejich existence je vážně ohrožena. "Jestliže nebudeme moci používat herbicidy k hubení plevelu, pak přijdeme o 40 až 50 procent úrody," citovala DPA farmářku Anne Meyerovou z Meklenburska-Předního Pomořanska.

Několik účastníků ministerské schůzky se s protestujícími setkalo a dalo najevo nesouhlas. Někteří mimo jiné poukázali na to, že "zemědělství je používáním pesticidů a močůvky částečně odpovědné za ubývání hmyzu, za pokles biodiverzity a za vysoký obsah dusíku a fosfátu ve vodě".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.11.2019 09:32
Jó na lepší se zvyká dobře...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.11.2019 22:25 Reaguje na Karel Zvářal
Ne, je to pořád jen o jednom- vynucenou společenskou poptávku po "zdravějších" potravinách musí někdo zaplatit- zemědělec nesmí být škodný.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.11.2019 07:30 Reaguje na pavel peregrin
V tom nejsme ve sporu, je třeba udělat realistickou kalkulaci a promítnout do cen potravin. Snazší život s pesticidy se vrací ve zvýšení nákladů ve zdravotnictví, ale v první řadě trpí příroda. Při dnešních vyspělých technologiích je možno uživit národ při minimalizaci chemických vstupů.
Odpovědět
Jaroslav Čížek

Jaroslav Čížek

17.11.2019 16:17 Reaguje na Karel Zvářal
Jste pro zvýšení cen potravin o cca 50%? Pokud ano, pak kolik podobných znáte? Vzpomínáte, co bylo impulzem vzniku hnutí tzv. žlutých vest? Víte, kolik % dělalo to zvýšení ceny, se kterým přišel Macron u benzínu a nafty? Ano, ta cesta pravděpodobně existuje a jmenuje se geneticky upravované rostliny a možná, že i zvířata. Jste pro? Já ano.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.11.2019 17:29 Reaguje na Jaroslav Čížek
Z GMO se dělá strašák, přitom je zvesela valíme, nepř. v uzeninách (sója). Dávno jsem pro, rostliny s geny proti nejčastějším fytopatogenům jsou pro mě menší zlo, než neustálé sprchování polí pesticidy. V tom vidím velkou budoucnost v zajištění potravních zdrojů lidstva, zejména s ohledem na minimalizaci chemických vstupů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist