https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-kleci-v-usti-nad-labem-se-chytlo-87-divokych-prasat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do klecí v Ústí nad Labem se chytlo 87 divokých prasat

13.3.2022 00:53 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústečtí strážníci pokračují v odchytu divokých prasat do klecí rozmístěných v různých částech města. Zvířata se přemnožila, přestala se bát a často i přes den se procházejí po sídlištích, někteří obyvatelé je krmí přímo z balkonů. V klecích už skončilo 87 divokých prasat, řekl ČTK mluvčí ústeckých strážníků Jan Novotný.
 

Po městě je rozmístěno šest klecí, jejichž stanoviště se po čase mění. Strážníci pravidelně navečer natahují nástrahové zařízení a ráno klece zavřou, aby se nezranili kolemjdoucí, nebo se do klece nechytil například pes, kterého v okolí venčí jeho majitel. Krmení do klecí připravují myslivci, kteří se následně starají o odchycená zvířata.

"Bohužel se stává, že někteří občané krmí divoká prasata přímo z balkonů. Zvířata se na tato místa vracejí, a pokud zde nic k jídlu nenaleznou, hledají si potravu pod vrstvou trávníku. Často rozryjí velkou plochu obytné lokality," uvedl Novotný. V současnosti jsou odchytové klece umístěny ve Všebořicích, na Klíši, na Střekově, Severní Terase, v Krásném Březně a Neštěmicích.

Některá divoká prasata dostávají od lidí i jména. "Zřejmě nejznámější je bachyně jménem Maruna. Ta a její klan se pohyboval v lokalitě nad plaveckou halou," uvedl mluvčí. Na žádost občanů a po dohodě s magistrátem strážníci ve spolupráci s mysliveckým spolkem Jedlová hora instalovali nedaleko plavecké haly odchytové zařízení. "S velkou pravděpodobností tak za mřížemi tohoto zařízení skončila i rodina bachyně Maruny, jež byla místní celebritou a kterou bylo možné potkat i během dne v ulicích čtvrti," uvedl Novotný.

I přes značnou nebojácnost a ztrátu plachosti těchto jedinců jde stále o divokou zvěř, která může být člověku velmi nebezpečná, zvláště v případě vodění selat, upozorňuje ústecká městská policie. Loni myslivci v Ústí nad Labem usmrtili více než 1400 divočáků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist