https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-okoli-parize-od-leta-nebudou-smet-stara-dieselova-auta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do okolí Paříže od léta nebudou smět stará dieselová auta

13.11.2018 00:35 (ČTK)
OpaDo okolí Paříže už od července 2019 nebudou moci vjíždět stará dieselová auta. / Ilustrační foto
OpaDo okolí Paříže už od července 2019 nebudou moci vjíždět stará dieselová auta. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | geralt / Pixabay
OpaDo okolí Paříže už od července 2019 nebudou moci vjíždět stará dieselová auta. Rozhodla o tom včera rada oblasti zvané Velká Paříž, což je region zahrnující francouzskou metropoli a přilehlé departementy. tření, jehož cílem je omezit znečištění ovzduší, se dotkne dieselových vozů starších 18 let, informovala francouzská média.
 

Tyto vozy nebudou smět vjíždět do regionu ohraničeného dálnicí A86, která vede okolo hlavního města a od jeho centra je vzdálená osm až 16 kilometrů. V oblasti se nachází 79 obcí a žije tam 5,64 milionu obyvatel.

Vedení Paříže už podobné opatření pro dieselové vozy starší 13 let schválilo dříve, platit bude rovněž od příštího léta. Dieselová auta registrovaná do roku 2001 ale do metropole nesmějí vjíždět už teď, připomněl server BMFTV.

Norma se podle deníku Le Parisien dotkne zhruba 700.000 dieselových vozů. "Dají se tak čekat velké protesty a mnoha domácnostem to způsobí potíže," napsal list na svém webu. Připomněl, že Paříž a její okolí v roce 2024 plánují zakázat veškerá dieselová auta a do roku 2030 všechna auta se spalovacími motory, tedy i benzinová.

Organizace na ochranu životního prostředí tvrdí, že zákaz jízdy starších dieselů, které jsou z velké části zodpovědné za škodlivé emise, je nejrychlejší cestou ke zlepšení ovzduší. V rámci boje proti znečištění omezila provoz aut s naftovým motorem řada významných evropských měst, včetně Berlína a Londýna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

na

14.11.2018 01:01
Meanwhile in Palestina pálej teroristi za finanční podpory EU tisíce pneumatik. To nevymyslíš.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist