https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolni-zalozi-uprostred-olomouckeho-sidliste-nove-sady-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci založili uprostřed olomouckého sídliště Nové Sady park

18.9.2022 00:45 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Park uprostřed olomouckého lidnatého sídliště na Nových Sadech založili v sobotu dobrovolníci, kteří si koupili strom a vlastníma rukama ho zasadili. Akci, na které lidé sázeli duby, javory, lípy i okrasné třešně, pořádá Nadace Malý Noe spolu s radnicí. "Patronem stromu se mohl a může stát kdokoliv. Jednotlivec, rodina i celá firma. Tedy každý, kdo má chuť podpořit výsadbu parku, přírodu a také handicapované či jinak znevýhodněné děti," sdělil ČTK předseda správní rady nadace Jaroslav Strejček.
 

Každý, kdo se rozhodl stát patronem a koupil si strom, získá děkovný list a průkaz svého patronství. U vstupu do parku bude také umístěna informační tabule s plánem výsadby i seznamem stromů a jejich patronů. V novém parku nebudou chybět ani lavičky. Výsadbu organizačně zajistí odborná firmy, která podle Strejčka bude po dobu pěti let garantovat údržbu parku. Firma v parku předem vyhloubí jámy, umístí a upevní do nich vzrostlé stromy a patroni podle instrukcí organizátorů vše dokončí. Sázení stromů v sobotu doplní kulturní vystoupení děti z dětského domova.

Půjde tak o šestý sad, o jehož výsadbu se postará Nadace Malý Noe. V dosavadních pěti projektech zajistili dobrovolníci vysazení 348 stromů. Parky dosud vyrostly ve Velkém Týnci, Přerově, Plumlově, ve Šternberku a v Olomouci, kde tak půjde o druhý park. První s názvem Park Malého Noe vyrůstá v Neředíně od října 2014.

"Už při založení nadace jsme si dali do vínku několik zásad. Tou největší je pomáhat dětem systémem 100 procent. To znamená, že všichni v nadaci jsme stoprocentně dobrovolníci. Nemáme žádné zaměstnance a 100 procent hodnoty darů, které získáme, dáváme na pomoc dětem. A pomáháme efektivně rodinám na hranici životního minima, kde to nestíhá stát ani zdravotní pojišťovny," podotkl Strejček. Nadace Malý Noe podle něj výsadbou parku na Nových Sadech oslaví své patnáctileté výročí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist