https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-letos-opet-vycisti-reku-sazavu-a-jeji-brehy-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci letos opět vyčistí řeku Sázavu a její břehy

20.3.2024 10:12 | SÁZAVA (ČTK)
Sázava
Sázava
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolníci budou i letos uklízet řeku Sázavu a její břehy. Devatenáctý ročník akce Čistá řeka Sázava se uskuteční od 12. do 14. dubna. K účasti je potřeba se předem přihlásit na www.cistarekasazava.cz. Do loňského úklidu Sázavy a jejích přítoků se zapojilo 1768 lidí, kteří sesbírali 17 tun odpadků, informovala Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.
 

"On-line registraci by měl osobně vyplnit každý účastník, v případě, že je mladší 18 let, ji za něj vyplní jeho zákonný zástupce. Pokud se na akci chystá skupina více lidí, je nutné to předem nahlásit na telefon 723 881 081," uvedla za pořadatele ředitelka Posázaví Bohunka Zemanová. Včasná registrace je podle ní zárukou toho, že se zájemce bude moci úklidu zúčastnit. Počet míst je totiž omezený.

V minulých 18 letech se do projektu zapojilo přes 16 000 dobrovolníků, kteří sesbírali kolem 400 tun odpadků. V posledních letech bývá nepořádku kolem řeky méně, staré skládky se odkrývají jen minimálně a nové už nevznikají. Letos se dá ale očekávat, že vzhledem ke zvýšené hladině řeky Sázavy na konci loňského roku budou mít dobrovolníci práce o trochu víc.

V prvních letech se Sázava uklízela mezi městem Sázavou a Pikovicemi, nyní se čistí pod taktovkou více organizátorů napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Podobně v Česku dobrovolníci čistí i další řeky, například Berounku, Jizeru, Moravu, Ohře, Vltavu či Labe.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist