https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobrovolnici-na-severu-spanelska-sbiraji-miliony-kulicek-ktere-vyplavilo-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobrovolníci na severu Španělska sbírají miliony kuliček, které vyplavilo moře

9.1.2024 21:24 | MADRID (ČTK)
Podle ekologů může mít znečištění plastovým granulátem nepříznivý dopad na životní prostředí. "Tyto malé kuličky z plastu jsou problém, protože je ryby zaměňují za jikry a pojídají je, čímž se dostávají do potravního řetězce," uvedl mluvčí skupiny Ecologistas en Acción Cristobal López. Ilustrační foto
Podle ekologů může mít znečištění plastovým granulátem nepříznivý dopad na životní prostředí. "Tyto malé kuličky z plastu jsou problém, protože je ryby zaměňují za jikry a pojídají je, čímž se dostávají do potravního řetězce," uvedl mluvčí skupiny Ecologistas en Acción Cristobal López. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobrovolníci na severozápadě Španělska sbírají miliony plastových kuliček, které na tamní pláže vyplavuje moře. Znečištění mikroplasty se týká především autonomní oblasti Galicie a v menší míře i sousedních regionů. Situaci zřejmě způsobil kontejner s plastovým granulátem, který spadl do Atlantického oceánu z přepravní lodě na začátku prosince.
 

Do sběru kuliček, kterých může být podle propočtů ekologů několik milionů, se zapojili dobrovolníci. "Sbíráme granulát s nástroji, které jsme si sami přinesli," uvedla jedna z dobrovolnic, lékárnice Adriana Montotová.

Sběr kuliček na plážích Galicie organizují především organizace na ochranu životního prostředí. Ty kritizují regionální vládu, kterou vede konzervativní Lidová strana, za to, že na problém dlouho nereagovala. Dnes však regionální vláda podle agentury EFE uvedla, že plánuje zvýšit varování před ekologickými škodami na vyšší stupeň, díky čemuž bude moci čerpat pomoc od centrální vlády.

Jednání regionu kritizují i vládní levicové strany, které zvažovaly podání stížnosti na vedení Galicie za to, že na situaci nereaguje. Počínání vedení regionu hájil šéf opoziční Lidové strany Alberto Núňez Feijóo, který Galicii dlouhá léta vedl. Podle něj plastové kuličky nejsou toxické.

Ekologové se však domnívají, že znečištění plastovým granulátem může mít nepříznivý dopad na životní prostředí. "Tyto malé kuličky z plastu jsou problém, protože je ryby zaměňují za jikry a pojídají je, čímž se dostávají do potravního řetězce," uvedl mluvčí skupiny Ecologistas en Acción Cristobal López. "Znečistění oceánů a ekosystémy plasty je jedním z největším problémů, kterým čelí lidstvo," řekla ministryně životního prostředí Teresa Riberaová Rodríguezová.

Dánská společnost Maersk, které patří zmíněný kontejner, tvrdí, že příčiny incidentu vyšetřuje. Z lodě spadlo během bouře do oceánu celkem šest kontejnerů. Podle společnosti však kontejnery neobsahovaly zboží nebezpečné pro zdraví. Podle výpočtů agentury EFE kontejner obsahoval zhruba 26 tun granulátu, který se používá například pro výrobu PET lahví.

Vedle Galicie se znečištění týká i Asturie, kde zaznamenali větší množství vyplaveného granulátu během dnešního dne. O něco méně postižená je pak Kantábrie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TK

Tomas K

10.1.2024 00:36
Tak je to sloučenina C a H, tzn. energie sbalená na cesty. Je to jen otázka času, než se na to adaptují bakterie a začnou nám rozežírat plastová okna atd. Zatím je to tu tak 60+ let, a to je krátká doba na adaptaci.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

16.1.2024 10:09 Reaguje na Tomas K
To pak začne konečně pořádná sranda... ještě že jsem dosud nevyměnil dřevěná okna za plastová a místo toho jen dokoupil silikonové těsnění:-)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

10.1.2024 11:36
Průšvih! Do moře, jistě vlivem klimatické změny, spadl špatně zabezpečený námořní kontejner s plastovým granulátem. Nezodpovědným mořským živočichům se podařilo překonat sofistikovaný uzavírací mechanismus na kontejneru a vypláchnout jeho obsah do moře. Ryby teď místo jiker raději polykají granulát, plující na hladině. S plnými žaludky přestávají přibývat na váze a podle Archimedova zákona, jsou ve vodě nadlehčovány. Některé se pak nemohou ani ponořit, jak se těmi kuličkami zakulatily. Rybáři je nemohou lapit do svých vlečných sítí. Je očekáván nedostatek oblíbených rybích konzerv a zvýšení jejich tržní ceny v obchodní síti… 🙂
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.1.2024 18:24 Reaguje na Tonda Selektoda
Při zateplování baráků pěnovým polystyrénem se drůbež nacpává těmi
kuličkami a my zase jejich BIO vajíčky a BIO masem. A to taky pouze
kvůli oteplování klimatu, abychom šetřili energie díky EKO izolacím.
Výsledkem jednoho zatepleného baráku jsou tisíce metrů čtverečních
zaprasené pilinami polystyrénu za potlesku ekologů, že nyní dům
spoří energii a zachraňuje planetu. Nepochopím, kdo mohl někdy
schválit takový izolační materiál, když je jasné, že zamoří při montáži své okolí cizorodými materiály. Mimochodem při požáru
zase jedovatými zplodinami a při bourání opět tou drtí. Nikdo
z ekologistů neprotestuje, čím se zatepluje a zaprasí příroda?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

11.1.2024 19:47 Reaguje na Břetislav Machaček
To máte jako s Rakouským vynálezem azbestocementu. Kdysi jsme se klaněli Eternitu, deskám a rourám z toho materiálu. Teď jsou při jeho likvidaci ze staveb manévry a pracuje se pod dohledem, v „atombordelu“ (kdo byl na vojně, jistě to slovo ještě zná).
A za dalších pár desítek let? Možná se těch současných izolací, začnou lidi též štítit...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.1.2024 15:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Pěnový polystyren je dost inertní materiál. Otázka je ovšem, co se stane, když takový inertní materiál bude ve větším množství a dlouhodobě ležet někde v půdě, kde se bude nějak rozjíždět jeho degradace. Přes jaké sloučeniny ta degradace půjde.
Při požáru je potom problém, pokud se jedná o starší materiál, kde jsou ještě halogenované inhibitory hoření, potom se z těch halogenů budou horkem požáru vytvářet dioxiny.
Jinak přirozeně polystyren jsou téměř celá hmotnost benzenová jádra, materiál vyžadující pro spalování velké množství kyslíku, který se v běžném ohni nedá dodat. Požár polystyrenu tak bude generovat velké množství sazí a s nimi a v sazích toxické látky nedokonalého rozkladu toho plastu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.1.2024 22:05
Je to tak. Drůbež to zobe. Ale např. takový strakapoud, tak to je teda lovec polystyrénu. Když tam ťuká do těch polystyrénem olepených paneláků to je skvělý koncert. Jen to lítá. To bude panečku jednou odpadu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.1.2024 22:10
Je to tak. Drůbež to zobe. Ale např. takový strakapoud, tak to je teda lovec polystyrénu. Když tam ťuká do těch polystyrénem olepených paneláků to je skvělý koncert. Jen to lítá. To bude panečku jednou odpadu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.1.2024 14:54
Mnohamilimetrové kuličky není žádný mikroplast, to je jen v současném kontextu strašení. Pokud jsou ty kuličky primárně vyrobený plast s dostatečnou pevností, ani v žaludku ryb k žádnému uvolňování mikroplastů nedochází. Problém by to byl jen pokud by se ty kuličky dostaly do žaludků ptáků, kteří jsou zvyklí, jako třeba slepice, používat k dostatečnému rozemletí potravy nerostný grit, neboli drobné kamínky, které v žaludku ptáků fungují jako mlecí kameny. Ty by byly schopné z těch kuliček namlít opravdové částečky mikroplastů.
Problém je potom hlavně v tom, že plastovými kuličkami si ryby mohou zaplnit trávicí soustavu a u některých rybek tam ty kuličky nemusí vycházet ven, budou tedy v rybách trvale zmenšovat kapacitu trávicí soustavy a zhoršovat využitelnost potravy těmi rybami. Čímž budou ryby oslabené a mohou snadněji uhynout. Pokud se bude jednat o lovné ryby vylovované velkými rybářskými loděmi pro velkoobjemové sériové zpracovávání mořských ryb, u těchto technologií se odpad z zpracování - vnitřnosti shromažďují pro výrobu druhotných mořských produktů, například granulí pro krmení akvakulturních ryb nebo drůbeže nebo výrobu rybí moučky jako přísadu do krmení zvířat obecně, ty by potom byly tím granulátem kontaminovány a zpracováním do těch produktů by se jejich drcením ten mikroplast už vytvořil.
Jinak kuličky granulátu, které ryby a ptáci nespolknout, díky jejich malé měrné hmotnosti zřejmě moře vyplaví na pobřeží nad čáru příboje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist