https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-z-cop28-vyzyva-ke-globalnimu-odklonu-od-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda z COP28 vyzývá ke globálnímu odklonu od fosilních paliv Shrnutí

13.12.2023 20:57 | DUBAJ (ČTK)
Podle představitelů malých ostrovních států dohoda nečiní dost pro jejich ochranu. Rozvojové země zase text kritizují proto, že přímo nevyžaduje, aby jim bohatší země poskytovaly finanční podporu. Další kritika se týkala nespravedlnosti, že rozvinuté státy zbohatly během desítek let, kdy spalovaly fosilní paliva, ale teď chtějí rozvíjejícím se ekonomikám stejný růst upřít.
Podle představitelů malých ostrovních států dohoda nečiní dost pro jejich ochranu. Rozvojové země zase text kritizují proto, že přímo nevyžaduje, aby jim bohatší země poskytovaly finanční podporu. Další kritika se týkala nespravedlnosti, že rozvinuté státy zbohatly během desítek let, kdy spalovaly fosilní paliva, ale teď chtějí rozvíjejícím se ekonomikám stejný růst upřít.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Představitelé téměř dvou stovek zemí se na klimatické konferenci COP28 v Dubaji shodli na nové dohodě, která vyzývá k postupnému omezování fosilních paliv s cílem odvrátit klimatické změny. Jde o historický krok, protože je to poprvé, kdy text výslovně zmiňuje ropu, zemní plyn a uhlí, které jsou považovány za hlavní příčiny změn klimatu. Podle kritiků ale v dokumentu chybí výzva k úplnému ukončení využívání těchto paliv, což chtěla více než stovka států, včetně Evropské unie a USA, nebo zmínka o metanu, který patří k nejnebezpečnějším skleníkovým plynům.
 

Účastnické země "budou přispívat k... přechodu od fosilních paliv v energetických systémech, a to spravedlivým, řádným a rovnocenným způsobem ... tak, abychom do roku 2050 dosáhli uhlíkové neutrality v souladu s vědeckými poznatky," uvádí dohoda, jejíž schválení přivítali představitelé OSN, Evropské unie i Česka.

Konference COP28 dospěla k rozhodujícímu momentu v boji proti klimatické změně, uvedl v reakci generální tajemník OSN António Guterres. Zdároveň zdůraznil, že věk fosilních paliv musí skončit. Za dobrou zprávu pro celý svět text označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se jedná o "důležitou zastávku na cestě" k přechodu k nefosilním energiím. Jako krok k modernizaci díky obnovitelným zdrojům, jaderné energetice, ukládání a využívání uhlíku a podpoře vodíku dokument označil český ministr životního prostředí Petr Hladík.

Globální emise skleníkových plynů by podle textu měly stoupat maximálně do roku 2025, u některých rozvíjejících se zemí, mezi které patří i Čína - jeden z největších světových znečišťovatelů - může vrchol přijít později. Dohoda také připouští, že by při omezování fosilních paliv mohla hrát roli takzvaná přechodná paliva, což by se podle některých pozorovatelů mohlo týkat i zemního plynu. To by umožňovalo zemím jeho užívání i po roce 2050.

Dohoda vyzývá také ke ztrojnásobení kapacity obnovitelné energie na celém světě do roku 2030 a urychlení technologií, jako je zachycování a ukládání uhlíku, které mohou pomoci vyčistit průmyslová odvětví.

Některé země a neziskové organizace byly zaskočeny tím, že předseda konference Sultán Džábir dohodu oznámil hned na úvod dnešního plenárního zasedání, aniž by jim umožnil zahájit diskuzi nebo vyjádřit výhrady.

Představitelé malých ostrovních států, které jsou dopady změny klimatu ohroženy nejvíce, například tvrdí, že dohoda nečiní dost pro jejich ochranu. Rozvojové země zase text kritizují mimo jiné proto, že přímo nevyžaduje, aby jim bohatší země poskytovaly finanční podporu. Další kritika se týkala nespravedlnosti, tedy skutečnosti, že rozvinuté státy zbohatly během desítek let, kdy spalovaly fosilní paliva, ale teď chtějí rozvíjejícím se ekonomikám stejný růst upřít. Podle agentury AP nicméně text přes všechny tyto výtky sklidil více pozitivních ohlasů než kritiky.

Předchozí konference přijaly pouze mantinely snížení emisí skleníkových plynů bez výslovné zmínky o fosilních palivech, která jsou ale zodpovědná za dvě třetiny vyprodukovaných emisí. Na konferenci COP26 v Glasgow se zúčastněné země zavázaly k omezení uhlí, na cílech ohledně ropy a zemního plynu se však dosud nikdy nedohodly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RA

Robert Axamit

14.12.2023 01:03
Ironické je, že Hladík a spol. se více zajímají a jakési ostrovní státy, o kterých nic neví, než o to jak budeme po roce 2030 vyrábět v zimě elektřinu a teplo bez uhlí. Kdykoliv se jich zeptáte, tak zjistíte že jednoduše neví. Nejvýš se zmohou na jakési fantazírování, o v zimě nefunkčních OZE.
Jediná cesta pro ČR je zastavit Green Deal, opustit systém emisních povolenek a zastavit dotace do všech prodělečných zelených projektů. Samozřejmě je nutno se zbavit pomatených osob jako je pan Hladík, Bursík, Niedermayer a spol.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.12.2023 06:03 Reaguje na Robert Axamit
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 08:31 Reaguje na Robert Axamit
Muhehehehe a skočit rovnou do bolševismu, kde byla města zamořena dýzlovými a uhelnými čmoudy, Krušné hory totálně spálily průmyslové exhalace a v řekách tekly ropné deriváty, byste nechtěl??!!
Vzhůru dolů!! Země, kde zítra znamená předevčírem, smrad je naším ozónem!! Děkuji, já si toho za komára užil dost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.12.2023 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
a vy si snad myslíte, že v Německu je ta situace lepší, než za komunismu když nefouká a slunce nesvítí? pálí všechno co mají po ruce a je úplně jedno co.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 12:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V NDR jsem hodně dlouho nebyl, ale v Brně je to výrazně lepší. Sníh leží už týden a je prakticky bílý, za komára nereálné.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2023 09:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte co byly ty černé saze na sněhu? To byl ten
uhlík, který nebyl jako je dnes při dokonalém spalování přeměněn na vámi nenáviděný CO2. Tehdy totiž vznikal CO, lehčí než vzduch, který se až
v atmosféře měnil reakcí na CO2 a zbytkem byl uhlík ve formě sazí, který se stal součástí půdy a byl
z ní čerpán rostlinami. Nespotřebovaný uhlík
ze sazí se tak ukládal v půdě a "neodletěl" pryč jako CO2. Takže co bylo nakonec lépe, když pominu to, že velké kusy sazí vám ulpí v nose na sliznici a chlupech a vy je vysmrkáte, kdežto mikročástice z "dokonalého" spalování vám nosem projdou až do plic
a krve. K tomu pak přičtěte přízemní smog za bezvětří, kdy se CO1 těžší než vzduch drží u země
a s ním i ten mikroprach a jiné sajrajty na ten
prach navázané. Ekologie je cestou do pekel a
výsledkem je ten váš bílý sníh v mlžném oparu
přízemního smogu plný mikroprachu a jedů!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2023 16:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji CO1 na CO2, byl to překlep.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2023 21:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Hnojit sazemi mě nikdy nenapadlo. Ale ty se spláchnou kanalizací do řeky a šlus, žádná půda. A saze v plicích je pěkné svinstvo....
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2023 22:23 Reaguje na Pavel Hanzl
On žije v alternativní realitě ve které byla kvalita ovzduší v dávných dobách jeho mládí v tuhém socíku mnohem lepší než dnes. :)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.12.2023 09:36 Reaguje na Robert Axamit
je otázka, jestli zrovna vaše připomínka je v gesci MŽP...domnívám se, že je spíše v kompetenci MPO
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.12.2023 06:04
Odklon mohl být dávno proveden, kdyby měla přednost energie z JE, že !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2023 08:16
Všimli jste si také, že text dohody COP 28 se nezveřejnil ?

Je totiž napsán tak, že mluví o odklonu od fosilu, ale současně nechává každému jednotlivému státu právo postupovat podle svých možností na cestě dekarbonizace.

Bruselští frikulínové a eurohujeři si to ovšem vykládají jako potvrzení správnosti pomateného gryndýlu a ještě ho urychlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 08:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Určitě se zveřejnil, jen vy nevíte kde. A že si každý stát zvolí svoji cestu, to je zase ve světě naopak špatné?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2023 09:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak vy chytráku dejte odkaz , kde je. (hahahaha)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2023 08:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste mistr v gůglování, po mě to nechtějte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 08:37
Časopis National Geographic někdy v 70. letech vyhodnotil Severní Čechy jako největší, totálně zdevastované území na CELÉM SVĚTĚ!! A mě fascinují lidé, kteří na to nostalgicky vzpomínají a chtějí, aby se to vrátilo. Nedivte se, že jim říkám ropáci podle filmu, natočeném ještě za komára, který je pěkně popsal.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2023 10:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Obsah filmu Temno
Nastala doba temna. Ve dvacátých letech osmnáctého století projíždějí českými vesnicemi radikální katoličtí kněží – jezuité, mezi nimiž svou horlivostí vyniká páter Koniáš. Hledají v domech zakázané české knihy, které pak nemilosrdně pálí.
Koniáš pak silně podoben panu Hanzlovi.
Inu, historie se opakuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 12:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Člověče nešťastná, co já preboga pálím? Váš svět naopak je dost iracionální místo, je tak přece stavěný.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.12.2023 15:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle , už jsem vám to vícekráte sdělil.

Bezmezně věříte názoru o zhoubném působení CO2 a každý jiný názor bez okolků zašlapete do zem i s autorem.
Kritický rozum a logiku hodíte do kouta jako staré harampádí, mezi rigidním katolickým Koniášem a ultra zeleným Hanzlem není z tohoto pohledu žádný rozdíl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2023 08:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mám názory ujasněné a promyšlené, nekličkuji, nehážu obezličkami a držím se reality. Fakt je, že zastánce placatosti Země zdupu, ale neurážím, což si ovšem zaslouží.
Skutečně věřím, že 1+1=2 a Země je kulatá a obíhá kolem Slunce, na tom nevidím nic rigidního, fanatického a rozum ani logiku k tomu nepotřebuji. Beru to jako fakt, axiom, chcete li tak dogma. Ale až na těchto základech je možno vést diskusi nad teorimi a názory.
Ve vašem světě naopak je 1+1 jakékoliv číslo a Země může být taky hranatá, nebo i brachopinakoid.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.12.2023 15:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Komické, že zrovna Vinkler - x krát usvědčený lhář, bludař, spoluzakladatel církve svatého Kalendy (Cyklismu) a nedouk věřící každé kravině (jen když je proti tomu fuj mainstreamu) - žvaní o kritickém rozumu a logice. :D Asi na chudáčka negativně působí ta ukrutná síla Jupitera. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2023 08:42 Reaguje na Petr Eliáš
Nejen Jupiter, ale i oteplovací lobby, těžaři dotací do občasných zdrojů a lidé, kteří vidí klimatickou tragédii na vlasní oči. Těch se bojí nejvíc.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

15.12.2023 12:13
Jo, to se to těm pošukům žvaní o omezení fosilních paliv v teplé Dubaji, kde lidé možná ani neví, co je to komín a kamna. Ať si ale zkusí tu svou sešlost zorganizovat v prosinci, někde za severním polárním kruhem a vyzkouší si alespoň týden tam vydržet žvanit bez spotřeby fosilních paliv!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2023 16:52 Reaguje na Tonda Selektoda
A mohli by tam připlout ekoloděmi na solární pohon. Momentálně tam
je polární noc a tma jako v zádeli i v poledne. Ptali se Rusa na
Sibiři, zda si pořídí elektromobil a on odpověděl: To, že jsi pane
redaktore blbý vy neznamená, že jsem blbý i já a nasedl do čoudícího náklaďáku, který na podzim nastartuje a stopne ho až na jaře po dlouhých 8 měsících sibiřské zimy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2023 09:19 Reaguje na Břetislav Machaček
A za tu zimu naprosto k ničemu vytvoří nějaké metráky CO2, které někde jinde někomu jinému pěkně zatopí. Vy nechápete vůbec nic? A dočuráte až na zem?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.12.2023 11:23 Reaguje na Pavel Hanzl
o, pane Hanzle, pokud byste žil na Sibiři a jezdil s náklaďákem po jejich věčně zmrzlých pláních, jistě byste již věděl, že fajnový elektromobil a jeho Li-Ion baterie, nabíjené před jízdou z místní dieselové elektrocentrály, nejsou vhodné do takových klimatických podmínek. A též byste po odstavení auta zvažoval, zda nenechat motor spuštěn na volnoběh, než riskovat, že po promrznutí motor již nenatočíte. V takové situaci, by se Vám též nějaký Uršulin grýndýl, jakož i kecy nějakého trolla o globálním oteplování a metrácích CO2, jevily jako nemístné obtěžování.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist