https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dosavadni-klimaticka-opatreni-podle-merkelove-nestaci-zijeme-na-dluh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dosavadní klimatická opatření podle Merkelové nestačí, žijeme na dluh

9.6.2021 01:40 | BERLÍN (ČTK)
Svět podle Merkelové nyní žije na úkor mladších a budoucích generací. "Nesmíme problémy přesouvat do budoucnosti. Věřím, že všichni víme, že je to naléhavější než kdy jindy," uvedla. Ilustrační foto
Svět podle Merkelové nyní žije na úkor mladších a budoucích generací. "Nesmíme problémy přesouvat do budoucnosti. Věřím, že všichni víme, že je to naléhavější než kdy jindy," uvedla. Ilustrační foto
Dosavadní opatření k ochraně klimatu nestačí, je třeba přestat žít na úkor budoucnosti a přikročit k opravdovým změnám, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová na výroční konference Rady pro udržitelný rozvoj (RNE). Rada je nezávislým poradním orgánem německé vlády.
 

"Co jsme dosud udělali, zkrátka nestačí," řekla Merkelová. "Musíme sebrat odvahu ke skutečným změnám," uvedla s tím, že chce, aby se dvacátá léta stala desetiletím udržitelnosti.

Svět podle Merkelové nyní žije na úkor mladších a budoucích generací. "Nesmíme problémy přesouvat do budoucnosti. Věřím, že všichni víme, že je to naléhavější než kdy jindy," uvedla. Děti, které se dnes narodí, musí mít podle kancléřky dobré šance, že se dožijí roku 2100.

Merkelová poznamenala, že na problém generační nespravedlnosti poukázal německý ústavní soud, který letos zákonodárcům nařídil jasněji definovat cíle pro omezení emisí skleníkových plynů po roce 2030. Vláda v reakci na tento verdikt v květnu schválila nový plán, podle kterého Německo dosáhne rovnováhy mezi emisemi skleníkových plynů a jejich neutralizací v roce 2045, což je o pět let dříve než podle původního záměru.

Vláda také v nadcházejících dvou letech chce investovat osm miliard eur (204 miliard korun) do ekologických opatření v ocelářství a v chemickém průmyslu a také do ekologické výroby vodíku. Z vodíku chce Evropská unie vedle solárních a větrných elektráren učinit jeden z pilířů výroby čisté energie místo spalování fosilních paliv. Loni v červenci Evropská komise představila příslušnou strategii, jak ekologickou výrobu vodíku podporovat.

Na vodík jako na jednu z cest k uhlíkové neutralitě spoléhá také administrativa amerického prezidenta Joea Bidena. Jeho zmocněnec pro otázky klimatických změn John Kerry, který na dnešní digitální konferenci pronesl krátký projev, řekl, že v této oblasti chtějí USA s EU úzce spolupracovat. Kerry rovněž řekl, že velký vliv na přechod k čistým zdrojům energie budou mít ty země, které se pro transformaci energetického sektoru rozhodly nejdříve. Takovými zeměmi jsou podle něj Německo, které do změn masivně investuje, i Spojené státy.

Čisté energetice se věnuje i soubor doporučení a návrhů Rady pro udržitelný rozvoj, který vypracovala společně s odborníky z německé akademie věd Leopoldina. Dokument, který RNE předala kancléřce Merkelové, mimo jiné uvádí, že jen k uhlíkové neutralitě průmyslu je potřebné čtyřnásobné množství energie z obnovitelných zdrojů, než je tomu dnes. To podle předsedy rady Wernera Schnappaufa jasně ukazuje, jak rozsáhlá energetická změna včetně rozvodných sítí Německo v nadcházejících letech čeká.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.6.2021 06:19
Merkelová spíš vidí, že se blíží volby a tak musí oslovit i ty bez zkušeností a plné nerealizovatelných ideálů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.6.2021 06:56 Reaguje na Richard Vacek
Merkelová z politiky odchází, jestli jste nezaregistroval...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.6.2021 07:16 Reaguje na Karel Zvářal
Má však své následovníky a ti se " nemusí zakecat ".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.6.2021 09:16 Reaguje na Karel Zvářal
Ona sama ano, nicméně že její snaha směřuje k maximalizaci úspěchu CDU/CSU v letošních volbách na tom nic nemění. Vcelku pochopitelně, myslím, že rozhodně nechce dopadnout jako nebožtík Helmut.-).
Odpovědět
VK

Václav Kain

9.6.2021 11:38 Reaguje na Karel Zvářal
Merkelová končí,ale do vedení EU posadila nebezpečnou kukačku.Neschopnost Leynové je prokázána.Ale ta vyzáblá bába nám ještě ukáže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 21:33 Reaguje na Václav Kain
Vám už ukázala, ale nevíte co. Ale to je fuk, že?
Odpovědět
va

vaber

9.6.2021 17:13 Reaguje na Richard Vacek
žijeme na dluh a přesouváme problémy do budoucnosti, v tom má Merkelová pravdu,
když se podívam do jiné oblasti , třeba důchodů, řeší se to tím ,že chceme mít více mladých ,aby uživili staré,
je to pyramida postavená na špičku, čekající na zhroucení
pokud máme názor ,,děti jsou zmetkové a ať si to vyžerou,, je taková politika správná
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.6.2021 07:11
Ať už si o paní Merkel myslí každý co chce, tak má pravdu.

A ČR má také možnost stát se úspěšným průkopníkem v moderních a udržitelných řešeních (máme tu spousty vysoce inovativních a šikovných lidí), ale určitá tupější část populace pořád dál trvá na tom, aby jsme se stali technologickým, ale i myšlenkovým skanzenem Evropy... bez sebevědomí, ubozí jako většinu naší mrzké historie (i když teda tak ubozí jako jsme před světem i sami před sebou teď za této vlády a prezidenta jsme ještě nebyli snad nikdy)..... současná vládnoucí garnitura stále dál hledá nové dno ČR....

Věřím ale, že změny (i v tom myšlení) se dějí už i u nás a pokud budeme mít aspoň o něco méně zkorumpovanou a neschopnou vládu než teď, tak máme šanci na slušnou budoucnost. V říjnu jsou volby a celé je to tak jen v našich rukou.... nemáme se na koho vymlouvat....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.6.2021 08:19 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vemte si, kam nás ti nezkušení vedou - chtějí elektromobily s jejich vysokými nároky na těžbu lithia, mědi, vzácných kovů. Obdobně nás ženou do větrníků a FV votaiky kde je opět vysoká spotřeba mědi a vzácných kovů. K tomu chtějí pěstovat biomasu ze které se má neefektivně vyrábět plyn/palivo popřípadě ji hodlají prohnat pod kotlem.
Každý by se měl zamyslet co s tím dělat, jak takové nesmysly zastavit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.6.2021 08:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ta obstarožní svazačka "objevila Ameriku". To co hlásá, ví každý soudný člověk už dlouhou dobu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.6.2021 08:11
Frau Merkel se mýlí , jako již několikrát. Naposledy v otázce migrační krize,kdy protiústavně umožnila zaplavit Evropu "inteligencí" ze Sýrie,Afghanistánu apod. Její "My to zvládneme!" Wir sfaffen das ! stálo desítky miliard € a desítky životů nevinných Evropanů.

Pravdu má pouze v tom, že žijeme na úkor budoucích generací , ale příčinou nejsou antropogenní emise CO2 , ale nezastavitelné bujení zástupců rodu homo sapiens a jejich téměř hédonistické uspokojování vlastních choutek na úkor ostatních zástupců říše živočišné i rostlinné.
Absolutně nezvládáme možnosti, které nám poskytl technologický pokrok.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.6.2021 08:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Počet těch zbytečně zmařených životů nevinných Evropanů bych odhadoval spíše stovky. Zatím. Leckteré teroristické útoky se totiž, na příkaz politického vedení, jako teroristické útoky neposuzují a tutlá se všechno, co jenom zavání migrací a migranty.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.6.2021 09:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Psali na Sputniku? :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.6.2021 10:34 Reaguje na Petr Eliáš
Jenom vystřílená diskotéka v Paříži + mrtví na náměstí, to bylo přes stovku obětí. Ještě něco?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.6.2021 12:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A to jsou ty ututlané, nebo ty neututlané? :D
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.6.2021 19:19 Reaguje na Petr Eliáš
Tu vystřílenou diskotéku by neututlal ani Pepa Goebbels a to byl ministr propagandy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.6.2021 19:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
...nejen ministr, hlavně mistr. Jeho metody jsou nesmrtelne, hlavně v zemi původu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.6.2021 23:04 Reaguje na Jarka O.
Když tak sleduji některé propagandistické manýry EU, tak i ten Goebbels by se cítil jako nedouk.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 21:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bataclan s imigranty nic společného neměl, ale byli to muslimové.
Jaké byly tři nejhorší teroristické útoky v Evropě v poslední době?
1) ruský setřel MH17 nad Ukrajinou, asi 280 obětí.
2) Bataclan příšerný muslimský útok, možná 130
obětí.
3) Breivik, nějakých 80? obětí.

Evropané prostě jednoznačně vedou. V 70 - 80 letech v době komunistického teroru byly v Evropě běžně stovky obětí ročně. FRA, Brigade rose, gang Baader - Meinhofová, IRA, Baskové, Libyjští teroristé cvičení a vyzbrojovaní u nás, taky náš semtex bez detekční složky byl nejoblíbenější jejich výbušninou. Samopal škorpion taky.
Odpovědět
sv

9.6.2021 21:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak, tak, svině de Gaulle. Svou přistěhovaleckou politikou způsobil smrt těchto lidí.
Odpovědět
sv

9.6.2021 21:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslíte, tehdy naposledy, když otevřením německých hranic pro migranty, kteří se potulovali po v maďarských ulicích zachránila orbánovi koryto? Mimochodem zaplavit Evropu "inteligencí" ze Sýrii umožnili svou nečinností řečtí pohraničníci (čert ví zda protiústavně) a samozřejmě masový vrah asad s rusáckou podporou (to už protiústavní bylo určitě).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 21:29 Reaguje na
Konečně i tady někdo chápe, jak vznikla a proběhla imigrační vlna roku 2015.

"......Tři týdny nato Rusko nikoli náhodou zahájilo bombardování Sýrie. V proslovu před Valným shromáždění OSN 28. září 2015 Putin navrhl "harmonizaci" Eurasií s EU. Rusko bombardováním Sýrie vyvolá vlnu uprchlíků a následně podnítí paniku mezi Evropany - což pomůže Afd a díky tomu se bude Evropa více podobat Rusku"......
"Rusko nedodávalo pouze uprchlíky, ale také jejich vyobrazení jako teroristů a pachatelů znásilnění".
Timothy Snyder: "Cesta k nesvobodě" str. 193.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 21:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vy máte tu demagogii zažranou naprosto totálně, kolikrát vám kolik lidí vysvětlvalo, že žádná frau Merkel nezpůsobila žádnou imigrační krizi, ale naopak ji vyřešila???

"Ve výjimečné situaci jsme řekli, že pomůžeme, a dnes, stejně jako tehdy, si myslím, že to bylo správné rozhodnutí," řekla Merkelová. Dodala, že lídři Rakouska a Maďarska ji tehdy osobně požádali o pomoc, když migranti začali proudit do jejich zemí.

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/88279/merkelova-proc-jsem-otevrela-migrantum-branu-do-evropy-o-pomoc-zadaly-rakousko-a-madarsko.html

Dokážete si představit, že by tehdy řekla to babišovské "ani jednoho!" a nechala zablokovat německé hranice??
Co by náš podělaný čecháčkistán udělal asi s miliónem běženců???
Bečel by o kvótách a o solidaritě zbytku Evropy, přinejmenším...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.6.2021 09:21
Na dluh krom toho Reichu a pár tradičně zpátečnických seveřanů:-))) žije celá Evropa.
Ne přeneseně, ale doslova.
A už dlouho ... hodně dlouho.
A že by ty dluhy bylo dobré, nebo dokonce jen možné taky někdy splatit, o tom se nešeptá ani v anarchistických kroužcích.

A nikdy to Angi zatím nevadilo.

Buď ji na staá kolena definitivně hráblo, v jejím věku ale má nárok, a nebo prezentuje neskutečné pokrytectví.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

9.6.2021 09:22
Spekulace na tema "alternativni historie". Jak by to asi dopadlo v Nemecku na pocatku tricatych let, kdyby se nejaka jina strana - soc dem, komunisti ci krestane - snazila Hitlerovi "sebrat vitr z plachet" tim, ze by prevzala/a rozvinula jeho protizidovskou retoriku a tim mu odlakala velky pocet volicu?
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

9.6.2021 16:01
Máma všech uprchlíků končí ? Nechce se věřit
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist