https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotace-na-kotle-dostane-v-olomouckem-kraji-dalsich-138-zadatelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotace na kotle dostane v Olomouckém kraji dalších 138 žadatelů

16.9.2016 11:18 | OLOMOUC (ČTK)
Dotace na výměnu starých kotlů za nové dostane v Olomouckém kraji dalších bezmála 140 lidí, na které se kvůli velké poptávce původně nedostalo. Ministerstvo životního prostředí poskytlo kraji dodatečnou dotaci 17 milionů korun, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).
 

V Olomouckém kraji lidé letos na jaře podali 2085 žádostí o dotace na kotle, k dispozici přitom bylo 166 milionů korun. Lidé mohli na nový kotel získat dotaci až 127.500 korun. Podle Rozbořila se peníze nakonec nedostaly na 504 žadatelů. V dotačním programu chybělo zhruba 70 milionů korun.

"Požádali jsme (ministerstvo životního prostředí) o navýšení dotačního programu a po půl roce jsme obdrželi odpověď, že první alokace bude krajům navýšena o deset procent. V našem případě se tedy jedná o 17,22 milionu korun," uvedl Rozbořil.

Dodatečné peníze podle Rozbořila vystačí na 138 žadatelů o dotace, kteří chtějí vyměnit starý kotel za tepelné čerpadlo či kotel výhradně na biomasu, což je podmínka Evropské komise. "Zpracovává se poklad, který bude projednán na poslední radě 29. září. Pokud materiál projde, tak těchto 138 žadatelů z první alokace bude uspokojeno," uvedl hejtman.

Další kolo dotací na výměnu starých kotlů za nové by mělo být v Olomouckém kraji vyhlášeno na začátku příštího roku a neuspokojení žadatelé z první vlny dotací budou muset zřejmě podat nové žádosti.

První žádosti o dotace na výměnu starých kotlů z prvního kola dotací olomoucké hejtmanství začalo letos přijímat 22. února, kdy byl úřad v obležení stovek lidí. Dotaci mohli získat obyvatelé celého Olomouckého kraje. V regionu platí systém zpětného proplácení. Lidé výměnu kotle zaplatí ze svého, pokud splní stanovené podmínky, kraj jim dotaci zpětně vyplatí.

Nejvíce podaných žádostí o dotace se v kraji týkalo nákupu kombinovaných kotlů na uhlí a biomasu, kterých krajský úřad eviduje 330. Kotlů pouze na biomasu lidé plánovali s pomocí dotace pořídit 213. Zbývající žádosti jsou na kondenzační plynové kotle, tepelná čerpadla a moderní kotle na uhlí.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je do roku 2020 na tyto dotace v Česku připraveno devět miliard korun z fondů EU. Vyměněno za ně má být postupně až 100.000 starých kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina kotlů, které nejvíc znečišťují ovzduší.


reklama

 
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist