https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotaci-na-ekologicky-kotel-ma-schvalenou-prvnich-200-stredocechu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotaci na ekologický kotel má schválenou prvních 200 Středočechů

7.3.2016 14:24 | PRAHA (ČTK)
Dotaci na ekologický kotel má schválenou prvních 200 Středočechů. Rozhodli o tom krajští radní. Hejtmanství rozděluje půl miliardy korun, které získalo od ministerstva životního prostředí. Lidé ale musí splnit dotační podmínky. Kraj patří mezi regiony s nejhorším ovzduším, výměna kotlů má přispět ke zlepšení jeho kvality. Dostat se má na zhruba 3500 žádostí, podáno už jich je přes 2500, sdělila ČTK Helena Frintová z tiskového oddělení Středočeského kraje.
 

Hejtmanství už získalo první část zálohy na dotace na nové kotle, a to 80 milionů korun. "Žadatelé budou informováni o schválení a vyzváni k uzavření smlouvy. Seznam úspěšných žadatelů bude také zveřejněn na krajských webových stránkách," uvedla Frintová.

Přijímání žádostí začalo v polovině ledna, první kolo končí 15. září, nebo ve chvíli, kdy bude částka vyčleněná na dotaci vyčerpána. Pokud se tak nestane, vypíše kraj na podzim ještě jedno kolo. Podle krajského náměstka pro životní prostředí Marka Semeráda (ČSSD) je ale pravděpodobné, že peníze na dotace budou vyčerpány už v prvním kole.

Žadatel může dostat příspěvek až 127.500 korun. Podíl dotace záleží i na typu nového vytápění: 70 procent v případě kotle spalujícího pouze uhlí, 75 procent u pořízení kotle na uhlí a biomasu nebo kotle plynového kondenzačního. O deset procent vyšší dotaci dostanou lidé na tepelné čerpadlo nebo na kotel pouze na biomasu. Dalších pět procent navíc mohou obdržet, pokud žádají o kotel z obce, která je v seznamu prioritních obcí a měst.

Lidé mohou žádat o dotace na nové kotle nebo tepelné čerpadlo osobně na podatelně středočeského hejtmanství nebo poštou. Veškeré informace o čerpání kotlíkové dotace najdou na krajských webových stránkách www.kr-stredocesky.cz/web/zivotni-prostredi/kotle-2015, s vyplněním žádosti jim pomohou zaměstnanci úřadu. Na webu najdou žadatelé i přesné typy systému vytápění, na které lze dotace získat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist