https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-spolky-se-odvolaly-proti-povoleni-zvysit-hladinu-novomlynskych-nadrzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva spolky se odvolaly proti povolení zvýšit hladinu Novomlýnských nádrží

27.9.2023 01:33 (ČTK)
Foto | Huhulenik / Wikimeda Commons
Spolky Děti Země a Voda z Tetčic se odvolaly proti rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, který letos v červenci povolil zvýšení hladiny střední a dolní nádrže na Novomlýnských nádržích o 35 centimetrů. Povodí Moravy podle spolků nedoložilo převahu veřejného zájmu, rozhodl systémově podjatý odbor a záměr je v rozporu s plánem péče o přírodní rezervaci na střední nádrži, uvedly Děti Země. Důvodem zvýšení hladiny je získání většího množství vody pro zemědělské závlahy, objem vody by se zvýšil téměř o devět milionů metrů krychlových.
 

"V podrobném odvolání s 11 body hlavně rozporujeme hodnocení vlivů záměru na životní prostředí, které obsahuje nejasné a obtížně vymahatelné podmínky. Takže k uloženým kompenzacím nemusí ani dojít. Dále chybějí doklady o využívání vody pro závlahy a pro umělé povodňování nyní a v budoucnu, takže není zřejmé, proč se má objem vody navyšovat," uvedl předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Děti Země rozporují využitelnost vody pro závlahy a pro povodňování lužních lesů, které se podle nich děje jen občas a s malým množstvím vody, pro což stačí současná kapacita nádrže. Odvoláním se bude zabývat ministerstvo zemědělství.

Souběžně rozkladová komise ministerstva zemědělství přezkoumává usnesení ministerstva z června o tom, že odbor životního prostředí krajského úřadu není systémově podjatý. Námitku podjatosti vznesla Voda z Tetčic, podle ní Povodí Moravy ovlivňuje odbor ve svůj prospěch.

Úsilí vodohospodářů o zvýšení hladiny začalo v roce 2018, souhlasné stanovisko vydalo ministerstvo životního prostředí (MŽP) před dvěma lety. Na začátku letošního roku krajský úřad na základě žádosti Povodí Moravy zahájil řízení o "schválení změny povolení k nakládání s vodami na střední a dolní nádrži".

Argumenty, že zvýšení hladiny ohrozí přírodní podmínky a populace živočichů navázaných na prostředí, odrážel státní podnik tím, že již před podáním žádosti splnil veškeré podmínky, které k souhlasnému stanovisku připojilo ministerstvo životního prostředí. V principu spočívají v tom, že i po zvýšení hladiny budou mít především ptáci zajištěný svůj životní prostor. Jde například o tvorbu vlnolamů, izolaci lagun, plovoucí plošiny či pastvinu pro husy. "Všechna opatření jsme již udělali ve spolupráci s Českou společností ornitologickou a Agenturou ochrany přírody a krajiny," řekl v květnu ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

2.10.2023 19:58
Asi chtějí výpalné ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist