https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvacet-let-boju-znicilo-zivotni-prostredi-afghanistanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřDvacet let bojů zničilo životní prostředí Afghánistánu

19.3.2003 14:07 | KÁBUL/PRAHA (EkoList)
Životní prostředí Afghánistánu je po dvou desetiletích bojů zcela zruinováno. Poslední čtyři roky sucha jen zvýraznily jeho žalostný stav. Nedostatek pitné vody, bakterie šířící se z neizolovaných skládek, zdecimované populace divokých zvířat, vyschlé mokřady, vykácené lesy či erodovaná půda se stávají hlavní překážkou snah o znovuobnovení země.
 

Ztráta vegetace způsobuje po celé zemi vážnou erozi půdy. Na snímku vesnice poblíž Mazáre Šaríf.
Foto: Dennis Bruhn/UNEP

Ve zprávě o situaci v Afghánistánu to uvedl Program OSN pro životní prostředí (UNEP) ve spolupráci s afghánskou prozatímní vládou. Minulý rok se do země vrátily dva miliony uprchlíků a další 1,5 milionu je očekáván letos. To tlak na přírodní zdroje ještě zvýší.

Ztracená generace
Během války nastal velký odliv obyvatel z venkova do měst. I tak jich přes 80 % žije v zemědělských oblastech. "Základní zdroje obživy - voda na zavlažování, stromy jako zdroj jídla či paliva - se jim přímo před zraky ztratily během pouhé jedné generace," říká o jejich nelehké situaci ředitel UNEPu Klaus Töpfer.

Ve městech to není o mnoho lepší. Přístup k zdraví neškodné vodě tu má jen 12 % obyvatel. Při testech byla v pitné vodě prokázána vysoká koncentrace různých bakterií, které se do ní dostaly z kanalizačních splašků. V Kábulu z vodovodního systému mizí víc než polovina vody.

Orgány na ulici
Velký problém představuje nakládání s odpadem. Poblíž velkých měst vznikly obrovské skládky, které nejsou od okolního prostředí nijak izolované. Snadno tak mohou kontaminovat spodní vody nebo znečistit ovzduší toxickými látkami z hořících plastových odpadů.

V Kandaháru a Herátu se smetiště nacházejí ve vyschlém řečišti nad městem. Při silných srážkách by se tak zpět do měst naplavily stovky, možná až tisíce tun odpadů. V Kábulu je skládka také nad městem, navíc leží nedaleko studní, z nichž lidé čerpají pitnou vodu. V největších městech se na nehlídaná smetiště vyváží i odpad z nemocnic. V několika případech odborníci UNEPu mezi odpadky volně ležícími na ulici našli dokonce lidské orgány a injekční stříkačky.

Přesto se objevují první záblesky naděje. V Kandaháru a Mazáre Šarífu se rozjíždí systém recyklování a kompostování odpadu, v Herátu se zase chlorováním vody podařilo významně snížit počet případů cholery.

Nehlídané a neizolované skládky představují velký problém současného Afghánistánu.
Foto: Soren Hvilshoj/UNEP

Lesy pryč, voda pryč
Velmi riziková je kvůli zastaralým technologiím práce v rafinériích ropy, na přepravních terminálech a v mnoha továrnách. V kábulské fabrice vyrábějící z recyklovaných plastů boty pracují děti, aniž by byly nějak chráněny proti toxickým chemikáliím. Mezi dvanáctihodinovými směnami spí na strojích.

Díky satelitním snímkům se ukázalo, že ve třech afghánských provinciích zmizela za posledních 25 let víc než polovina lesů. Ilegální kácení dřeva dnes mají pod palcem váleční veteráni, tzv. dřevobaroni, a zahraniční obchodníci. V provinciích Badghis a Takhar pokrývaly před čtvrtstoletím lesy pravých pistácií třetinu až polovinu území. Dnes je tu téměř nenajdeme.

Sistanské mokřady, jež se rozkládají na hranicích s Íránem, od roku 1998 vyschly z 99 %. Napájet je má řeka Helmand, která odvádí vodu z třetiny afghánského povrchu. Její průtok je ale o 98 % nižší, než byl roční průměr v posledních letech. Nedostatek vláhy následně vede k silné erozi půdy.

Dvě desítky afghánských i zahraničních odborníků, kteří tvořili tým UNEPu, strávily 14 dní také v odlehlých oblastech u hranic s Tádžikistánem, Pákistánem a Čínou. Potvrzen zde byl výskyt sněžných levhartů, vlků, medvědů hnědých a kozorožců asijských. Podle zprávy se lov divokých zvířat značně snížil v průběhu okupace Afghánistánu vojsky Sovětského svazu. Po jejím ukončení ale začal opět narůstat.

Mudžáhid sází stromy
Katastrofální situaci si dobře uvědomuje afghánský ministr životního prostředí Ahmad Nuristání. "Zpráva jasně ukazuje, že boje vedly k degradaci životního prostředí. Jeho další úpadek a nedostatek zdrojů ale povede k dalším konfliktům. Účinný systém ochrany a využívání životního prostředí je proto klíčem k prolomení tohoto vražedného kruhu," říká.

Jedním z návrhů, kterým chce afghánská prozatímní vláda přispět k obnově rozvrácené země, je vytvoření jakýchsi jednotek ochrany životního prostředí (Afghan Conservation Corps). Jejich členy by se měli stát bývalí ostří válečníci. Vláda jim připravuje novou zábavu - například vysazování stromků v rámci zalesňovacích programů.

Národní park Band-e-Amir
Kůže sněžného levharta na trhu v Kábulu
Kábul
Vodní kanál v Kandaháru
Zničený náklaďák
Inspektoři UNEPu s afghánskými průvodci nedaleko vesnice Farkhar
Fotogalerie ke stavu životního prostředí v Afghánistánu.
Foto (zleva seshora): Chris Shank (dvakrát), Dennis Bruhn (dvakrát), René Nijenhuis, David Jensen/UNEP

reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist