https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-poradi-unijnim-statum-jak-krotit-ceny-energii-podle-pravidel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise poradí unijním státům, jak krotit ceny energií podle pravidel

13.10.2021 10:41 | BRUSEL (ČTK)
Až trojnásobný meziroční růst cen plynu či elektřiny přiměl v posledních týdnech některé vlády k zásahům, které mají snížit okamžitý dopad zdražování na obyvatele.
Až trojnásobný meziroční růst cen plynu či elektřiny přiměl v posledních týdnech některé vlády k zásahům, které mají snížit okamžitý dopad zdražování na obyvatele.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Seznam kroků, jimiž mohou členské státy Evropské unie snižovat dopad divoce rostoucích cen energií na své obyvatele, dnes zveřejní Evropská komise. Spíše než o zásadní návrhy, jako je reforma trhu s elektřinou nebo regulace cen emisních povolenek, o nichž hovoří některé členské země včetně Česka, však podle unijních činitelů půjde spíše o dočasná opatření. Komise chce unijním státům představit seznam doporučení, jak případnými úpravami daní či dotováním cen neporušit přísná konkurenční pravidla EU.
 

Až trojnásobný meziroční růst cen plynu či elektřiny přiměl v posledních týdnech některé vlády k zásahům, které mají snížit okamžitý dopad zdražování na obyvatele. Například Francie slibuje podporu chudším domácnostem a chystá se omezit daň z přidané hodnoty (DPH) na energie. O daňových úlevách mluví i Itálie, dočasné zrušení DPH zvažuje také česká vláda.

Tyto plány však mohou narazit na unijní normy, zejména o daních a hospodářské soutěži. Komise chce proto dnes vládám poradit, jak při podobných zásazích společná pravidla neporušovat.

Zmíněné země spolu s Řeckem či Rumunskem po unijní exekutivě chtějí, aby přišla mimo jiné také s návrhy nového určování cen elektřiny, které jsou v současnosti vázány na drahý plyn. Chtějí také budovat společné strategické zásoby plynu či bojovat proti spekulacím zvyšujícím ceny emisních povolenek. Vzhledem k nevelké podpoře od dalších členských států však komise tyto požadavky patrně v dnešních doporučeních nezohlední a nechá je na debatu prezidentů a premiérů, kteří o cenách energií budou hovořit příští týden na summitu v Bruselu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2021 12:19
Evropská komise by měla urychleně rezignovat , protože takový schweinerein v energetice tady od doby Adolfa Hitlera nebyl.
Každý normální občan by měl přímo anebo prostřednictvím svých volených zástupců v národních nebo unijních orgánech dát najevo , co si o těchto exotech myslí.
Ještě dva roky a budu svítit loučemi.
Odpovědět
Pe

Petr

13.10.2021 13:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Prezentujete se jako ekolog a ochránce životního prostředí, nedávno jste tu psal, že je nutné bojovat proti nadspotřebě a plýtvání. Tak je to pravda, nebo už zase ne, když se to začalo týkat i vás?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2021 15:21 Reaguje na Petr
Dnes vyšel perfektní článek jak to chodí v energetice ve skutečnosti, zde: https://www.seznamzpravy.cz/diskuze/era-uhli-nekonci-neni-za-ne-nahrada-rika-miliardar-tykac-177680

A pak mi napište , zda vaše názory zůstaly stejné.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2021 16:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt je ten, že jsem to taky četl a Tykač ... a že jeho cesta nahoru nebyla úplně košer ... tam mluví velmi rozumně a věcně.

Doufám, že si to přečte pan Hanzl ... a snad ho netrefí šlak:-).
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.10.2021 16:53 Reaguje na Svatá Prostoto
Netrefí protože nepochopí, je to na něj moc složité.
Odpovědět
VK

Václav Kain

13.10.2021 12:44
Předsedou té komise bude Franc Timmermans.Tento člověk je velice nebezpečný.Ten trvá na Green Dealu i když je všeobecně známo,že je naprostý nesmysl,který může zapříčinit žluté vesty v celé Evropě.Jeho věrná spolubojovnice je ideologicky zaslepená Von Leyen.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2021 15:26 Reaguje na Václav Kain
Frans T. je mpř., Uršula předsedkyně.
Oba ví o energetice pouze to, že když otočí vypínač, rozsvítí se světlo.
Možná jsou machři na jiné věci , ale v téhle branži nepoznají kabel od antény.
A ty svoje vize mohou předčítat před spaním užaslé rodině, která je na ně patřičně hrdá.
Kriste pane , už nevidím žádný rozdíl mezi nimi a Vasilem Bilakem, který měl ve výučním listě napsáno: Šiť iba kalhoty, k sakám nepúšťat!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2021 12:44
EK by si laskavě měla uvědomit, že ten problém je teď a tady, složenky nepočkají a je půlka října ... a nejsme klokani, kde vyhlíží léto.

Takže fofrem nechat státy řešit situaci jak chtějí a umí, bo když to sama EK nemí, jako že ne, tak by se do toho státům neměla aspoň montovat.


A zcela upřímně ... pokud s tímto scénářem ti kašpaři předem nepočítali, jako s jednou z možností (klidně i málo pravděpodobnou, křišťálovou kouli nemá nikdo), tak to o něčem svědčí. A pokud počítali a nebyli ochotni či schopni mít předem připravené uspokojivé řešení, tak taky.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.10.2021 13:06
Když nemají chleba,at jedí koláče-Marie Antoinetta
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist