https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-schvalila-nemecky-plan-vynalozit-2-2-miliardy-eur-na-dekarbonizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise schválila německý plán vynaložit 2,2 miliardy eur na dekarbonizaci

11.4.2024 01:14 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pexels / Pixabay
Evropská komise (EK) schválila německý plán poskytnout státní pomoc v hodnotě 2,2 miliardy eur (zhruba 56 miliard Kč) na dekarbonizaci průmyslové výroby. Plán má urychlit přechod ke klimaticky neutrální ekonomice.
 

Německo bude tuto podporu poskytovat formou přímých dotací. Státní pomoc budou moci získat průmyslové podniky využívající při výrobě fosilní paliva jako zdroj energie či surovinu. Peníze musejí být využity k projektům, které povedou ke snížení emisí skleníkových plynů minimálně o 40 procent oproti současnému stavu.

Komise dospěla k závěru, že program je v souladu s podmínkami stanovenými v dočasném krizovém rámci státní pomoci. Upozornila rovněž, že plán zahrnuje opatření k omezení nadměrného narušování hospodářské soutěže.

"Program v hodnotě 2,2 miliardy eur podpoří průmysl v investicích do dekarbonizace průmyslových procesů. Pomůže to urychlit ekologickou transformaci. Opatření rovněž pomůže Německu k rychlejšímu snižování závislosti na dovozu fosilních paliv," uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž. Program podle ní zajistí, že možné narušení hospodářské soutěže v důsledku dotací bude udrženo na minimální úrovni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.4.2024 06:33
To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou.
Odpovědět
pk

pepa knotek

11.4.2024 08:18
Dekarbonizační politika svoje výsledky nepochybně má, otázkou zůstává jak dlouho ještě to budou Němci trpět. V březnu zbankrotovalo o 35 % firem více než před rokem, objem zbankrotovaných firem dle IWH se pohybuje kolem 18 tis. /rok.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.4.2024 08:20 Reaguje na pepa knotek
Ano,Němci nedělají malých chyb.
Odpovědět

Radek Čuda

11.4.2024 15:36
EK sice hezky upozornila, nicméně tohle je narušení hospodářské soutěže jak prase a další hřebík do rakve těch principů, na kterých EHS/ES/EU vznikla.
Odpovědět
HH

Honza Honza

11.4.2024 16:30
A kolik z toho byste, prosím, uvolnili na revitalizaci potoka?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist