https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-vyzvala-cesko-aby-upravilo-sve-predpisy-o-kvalite-ovzdusi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK vyzvala Česko, aby upravilo své předpisy o kvalitě ovzduší

9.11.2018 01:16 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise  včera vyzvala Českou republiku, aby uvedla do souladu s evropskými pravidly své právní předpisy týkající se kvality ovzduší.
Evropská komise včera vyzvala Českou republiku, aby uvedla do souladu s evropskými pravidly své právní předpisy týkající se kvality ovzduší.
Foto | Jai79 / Pixabay
Evropská komise (EK) včera vyzvala Českou republiku, aby uvedla do souladu s evropskými pravidly své právní předpisy týkající se kvality ovzduší. Výzva je prvním stupněm v řízení pro porušení povinností, které může teoreticky skončit až u unijního soudu. Praha má dva měsíce na odpověď. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jde o vyjasnění některých definic, výzva se ale netýká konkrétních záležitostí ohledně kvality ovzduší ani opatření proti znečištění.
 

Oznámení o výzvě zveřejnila komise v pravidelném každoměsíčním přehledu kroků, které dělá v situaci, kdy členské země EU nemají svá národní pravidla v souladu s evropskou legislativou.

U České republiky, ale také u Bulharska, nyní komise zjistila nedostatky při zapracování několika ustanovení směrnice o kvalitě ovzduší do vnitrostátních právních předpisů, které nesprávně odrážejí některá důležitá ustanovení. V případě Česka nejsou podle názoru unijní exekutivy účinným způsobem zapracována ustanovení týkající se mezních hodnot a některé definice. Například definice "těkavých organických sloučenin" není v souladu s definicí použitou ve směrnici, uvedla dnes komise.

Podle ministra Brabce jde spíše o technickou záležitost. "Jde o vyjasnění některých definic, například těkavých látek, kdy na úrovni expertů Evropské komise a našich expertů nedošlo ke sladění některých názorů. Netýká se to záležitosti, kterou jsme dnes diskutovali ohledně kvality ovzduší či konkrétních opatření proti znečištění," řekl na tiskové konferenci po jednání s eurokomisařem pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenuem Vellou. "Naši odborníci to vyjádření studují a rozhodně to budeme implementovat," dodal.

"Je to vlastně shoda okolností, že to vyšlo na tento týden. Jedná se o korekci transpozice evropské legislativy do českého práva. Evropská komise je připravena České republice pomoci. Ale nechci snižovat význam této otázky, protože je důležité mít správnou legislativu," uvedl Vella.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Dospiva
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist