https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-se-odvolaly-proti-vyjimce-pro-elektrarnu-chvaletice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace se odvolaly proti výjimce pro elektrárnu Chvaletice

24.9.2020 00:51 | CHVALETICE (ČTK)
Tepelná elektrárna Chvaletice
Tepelná elektrárna Chvaletice
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ekologické organizace Greenpeace, Hnutí Duha a Zastavme elektrárnu Chvaletice se odvolaly proti opětovnému udělení výjimky elektrárně Chvaletice. Olomoucký krajský úřad jí před dvěma týdny schválil výjimku z emisních limitů pro rtuť na šest let a pro emise oxidů dusíku na osm let. O odvolání bude rozhodovat ministerstvo životního prostředí.
 

Ekologičtí aktivisté kritizují to, že provozovatel elektrárny ani krajský úřad nezohlednili část doporučení, kvůli nimž již jednou ministerstvo výjimku zrušilo. V odvolání například uvádějí, že při určování úrovně emisních limitů pro rtuť nebyla vůbec zohledněna technologie látkových filtrů, které v současnosti elektrárna Chvaletice instaluje, a samotná žádost o výjimku tak již vůbec neodráží realitu.

Kontroverzní je podle nich také doba udělení výjimky pro rtuť. Uvedly, že některé elektrárny skupiny ČEZ jsou schopné odpovídající technologie zavést výrazně rychleji, přesto provozovatel elektrárny Chvaletice argumentuje tím, že to není možné. Dále organizace vidí problém i v tom, že nebyla opravena špatně použitá rozptylová studie pro znečištění ovzduší, přestože na na tuto chybu ministerstvo životního prostředí upozorňovalo. V neposlední řadě v odvolání kritizují podle nich nesprávné použití metodiky srovnání nákladů, kvůli kterému vycházejí ekologické technologie dražší, než ve skutečnosti jsou.

Elektrárna žádala o výjimku, aby mohla vypouštět více rtuti a oxidů dusíku, než činí limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Jak již dříve uvedla, k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun, podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom podle jejího vyjádření snížil jen nepatrně. Na krajský úřad v Olomouci věc převedlo ministerstvo životního prostředí kvůli námitce systémové podjatosti pardubického krajského úřadu, kterou podaly ekologické organizace včetně Greenpeace, místní spolky a některé okolní obce.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.9.2020 07:50
Nejmladší naše hnědouhelná elektrárna z roku 1979 - to je fakt síla.

Řešil bych to celkem jednoduše. Uhelná komise vytvoří seznam našich uhláků a u každého bude datum odstavení. Podle toho se zjistí, jestli je možno dát vyjímku (třeba Počerady by měly jít první a proto bych vyjímku klidně dal), pokud se počítá z delším provozem, je investice do čištění nutná a vyjímku bych nedal.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.9.2020 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Co vám na tom přijde divné?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.9.2020 10:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Z obecného hlediska je tu vaši myšlenku možno přijmout, měl bych ale dvě výhrady. První by byla kvantifikace nákladů a porovnání s výsledným snížením těch emisí. Druhá je ta rtuť, kde jsou ty nově zavedené limity vůbec otázkou, ale do toho nejdu, natolik tomu nerozumím.

A třetí, podle mne zásadní, je doba od vyhlášení limitů ... nedávno tu byl článek jak v Opatovicích v roce 2017 ukončili rekonstrukci+modernizaci za 2,7 giga, aby jim rok nato vyhlásili nové limity platné od 2021. To už je podle mne haluz ....
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.9.2020 16:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Primárním účelem zpřísňování limitů není čistší vzduch, ale ekonomická likvidace energetiky resp. málo pokrokových forem výroby elektrické energie. Co si budeme povídat, ani dotace nepřimějou racionálně postupující subjekt, aby se dal na krajně nejistou cestu OZE. Ovšem sankce a hrozby klasické výrobě už posun způsobit mohou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.9.2020 14:14 Reaguje na Viktor Šedivý
Všechny normální země Evropy lze označit za racionálně uvažující subjekty a do OZE jdou naplno.
Odpovědět
MG

Milan G

24.9.2020 18:25
Do odvolání si můžou nátlakové spolky napsat co chtějí. Zajímavé je, že kvůli podjatosti to dostal olomoucký úřad a stejně rozhodl, tak že nátlakové spolky vřeští. Jako špatné vidím to, že se to přeneslo na ministerstvo, kde se vůbec o nějaké nezaujatosti nedá hovořit, natož na ni pomyslet.
Odpovědět

Markéta Žižková

27.9.2020 11:00
Snad jim to vyjde líp než v případě Polského Turowa - https://energozrouti.cz/z/proti-rozsirovani-polskeho-dolu-turow-prisli-protestovat-stovky-lidi

Každopádně si myslím, že plány odstavit všechny uhelné elektrárny prostě není možné jen tak rychle. Minimálně by měl být dostavený ten blok Dukovan.

Aby to pak u nás nedopadlo jak v Kalifornii, začnou požáry, nesvítí sluníčko na solární panely a oni jsou bez elektřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2020 20:52 Reaguje na Markéta Žižková
Kalifornie nebyla "bez elektřiny", to je zase ropácká propaganda. Tam si silná vlna veder vyžaduje gigantické výkony klimatizací, dalším rozvojem OZE (a hlavně akumulací) se to vyřeší.
Odpovědět

Markéta Žižková

29.9.2020 10:04 Reaguje na Pavel Hanzl
California ISO (provozovatel energetické sítě) musel vyhlásit nouzový stav a některé firmy tak omezit. Doporučení omezit se bylo i pro domácnosti - souhlasím s tím, že to bylo vysokým výkonem klimatizací ale od kolapsu sítě už to není moc daleko. Samozřejmě pokud to začnou lépe vyrovnávat (baterie) tak to v budoucnu problém nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.10.2020 16:55 Reaguje na Markéta Žižková
Ten rozvoj zrovna tam běží velmi rychle a pokud by dnes neměli OZE, kolaps by byl zcela jistý a asi na dost dlouho.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist