https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-varuji-ze-chram-notre-dame-je-kontaminovan-olovem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace varují, že chrám Notre-Dame je kontaminován olovem Video

23.4.2019 00:25 | PAŘÍŽ (ČTK)
Požárem poškozený gotický chrám Notre-Dame v Paříži může být nyní nebezpečný i kvůli kontaminaci olovem. / Ilustrační foto
Požárem poškozený gotický chrám Notre-Dame v Paříži může být nyní nebezpečný i kvůli kontaminaci olovem. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Požárem poškozený gotický chrám Notre-Dame v Paříži může být nyní nebezpečný i kvůli kontaminaci olovem. Varovali před tím v pátek zástupci francouzské ekologické organizace Robin des bois. Podle nich se při pondělním požáru žárem roztavilo až 300 tun olova, které se nacházelo v konstrukci střechy a spadlé věže. Vláda by se prý proto měla s ohledem na zdraví obyvatel přednostně věnovat dekontaminaci celého místa.
 

"Z katedrály se nyní stal vlastně sklad toxického odpadu... Ještě předtím, než se vypíše soutěž na návrh nové věže, by se měla vypsat soutěž ohledně dekontaminace," uvedla organizace ve svém prohlášení.

Otrava olovem způsobuje u člověka narušení centrálního nervového systému, poškození mozku, nechutenství, bolesti hlavy a další onemocnění. Nebezpečná je hlavně u dětí. Olovo se vstřebává zejména plícemi, právě proto téměř bezprostředně po požáru hladiny olova začal monitorovat francouzský úřad pro kontrolu kvality ovzduší Airparif. Ten ale množství olova neměří v reálném čase, k laboratorním testům poslal filtry, které na místě instaloval. Výsledky analýz ještě nejsou známy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

23.4.2019 06:50
Olovo se z kompaktního kovu uvolňuje minimálně. Na slavkovském bojišti se dodnes nacházejí olověné kulky z dob této bitvy, které nejsou nijak narušené korozí. Problematické byly a jsou rozpustné sloučeniny olova nebo jeho páry.
Ekologové jen blábolí další bezcenné nesmysly, jako vždy a všude.
Odpovědět
MM

Milan Milan

23.4.2019 09:02
Zdá se, že někteří ekologičtí plašani jsou již zřejmě kontaminováni......
Odpovědět
ig

23.4.2019 23:30
A to ještě nevědí, že hasiči v zoufalé snaze zachránit aspoň něco používali při hašení DHMO (Dihydrogen Monoxide), přehled nebezpečí viz http://www.dhmo.org/. To je tak na zbourání a vybagrování do hloubky deseti metrů!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist