https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-vladu-kritizuji-za-pripravy-kanalu-ci-stavebni-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace vládu kritizují za přípravy kanálu či stavební zákon

12.11.2020 16:34 | PRAHA (ČTK)
Za nesmyslný a škodlivý Vermouzek označil plán kanálu Dunaj-Odra-Labe. Vláda v říjnu schválila přípravy první části koridoru. Uvedl, že projekt s velkými dopady na přírodu kritizují ekologové, ekonomové i obce a jediný, kdo o něj stojí, je úzká hrstka zainteresovaných.
Za nesmyslný a škodlivý Vermouzek označil plán kanálu Dunaj-Odra-Labe. Vláda v říjnu schválila přípravy první části koridoru. Uvedl, že projekt s velkými dopady na přírodu kritizují ekologové, ekonomové i obce a jediný, kdo o něj stojí, je úzká hrstka zainteresovaných.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Plavba a vodní cesty
Jako posun k lepšímu vidí ekologické organizace v činnosti současné vlády schválení odpadového zákona, zonace národních parků či změny v lesním zákoně. Kritizují aktivitu v projektu Dunaj-Odra-Labe, vládní návrh stavebního zákona, který ve Sněmovně minulý týden prošel prvním čtením, a kroky v jaderné energetice. Od těchto plánů by měla vláda podle nich odstoupit. Dosavadní výsledky na tiskové konferenci hodnotila Asociace ekologických organizací Zelený kruh. V dalších osmi zásadních ekologických výzvách, k nimiž patří třeba ochrana půdy či útlum uhlí, podle ekologických aktivistů vláda nepokročila.
 

Schválení odpadového zákona, který je teď v Senátu, je podle Jiřího Koželouha z Hnutí Duha pozitivní krok, byť má chyby. Expert kladně zhodnotil zvýšení skládkovacích poplatků a možnost využití motivační slevy pro obce. Dodal ale, že verze dost nepodporuje recyklaci a snižování odpadu a vláda odmítla zavést zálohování PET lahví a plechovek. Vytkl mu i přesunutí konce skládkování z roku 2024 na rok 2030, byť je podle jeho slov naděje, že Senát navrhne změnu.

Pozitivně zhodnotil i změnu vyhlášky ministerstva zemědělství, která teď podporuje vhodnější druhovou skladbu lesů - vyšší podíl listnáčů a jedlí. Jako plus vidí i to, že se vláda přiklonila k některým změnám v lesním zákoně třeba ohledně snížení dopadů přemnožené zvěře na stav lesa či usnadnění alternativních způsobů hospodaření. Naopak zklamáním je podle něj to, že Státní lesy dosud nepřijaly standard lesního hospodaření FSC pro udržitelnou správu veřejných lesů.

Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické, jako zásadní přínos označil schválení zón národních parků a rozšiřování bezzásahových území. Pochválil také nové záchranné programy ministerstva pro životní prostředí. Nedostatečný je podle něj přístup k ochraně cenných dílčích území - například Křivoklátska a soutoku Moravy a Dyje.

Za nesmyslný a škodlivý Vermouzek označil plán kanálu Dunaj-Odra-Labe. Vláda v říjnu schválila přípravy první části koridoru. Uvedl, že projekt s velkými dopady na přírodu kritizují ekologové, ekonomové i obce a jediný, kdo o něj stojí, je úzká hrstka zainteresovaných.

Negativně ekologové hodnotí také jadernou energetiku, Edvard Sequens z organizace Calla zkritizoval prosazování zákona o podpoře nových jaderných reaktorů. Podle aktivistů je šitý na "míru" stavbě nového bloku v Dukovanech a ekonomicky velmi zaváže další vlády. Podle ekologů je naopak na okraji vládního zájmu podpora obnovitelných zdrojů energie. Nelíbí se jim, že se projednávání novely zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE) protahuje a hrozí, že v tomto volebním období nebude schválena. Podle ekologů také ministerstvo průmyslu a obchodu zdržuje přípravu zákona o zapojení obcí do rozhodování o úložišti jaderného odpadu, který navíc teď neobsahuje slibované posílení práv obcí.

K dalším vládním nedostatkům pak podle Zeleného kruhu patří i současná podoba stavebního zákona. Petra Kolínská ze Zeleného kruhu vidí jako problematické například zrušení možnosti podat veřejnou námitku k územnímu plánu a zmatečné zpracování účasti veřejnosti v některých řízeních.

Ekologičtí aktivisté vládě doporučili přestat s přípravou kanálu a upustit od obou kritizovaných zákonů. V případě stavebního chtějí shodu odborníků a politiků, aby příští vláda mohla předložit nový návrh.

Vláda má také více podporovat ekologické zemědělství. Zopakovali i požadavek na rychlý konec uhlí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.11.2020 19:31
Příprava kanálu DOL z peněz daňových poplatníků je doslova hnus.

Odřezání dotčené veřejnosti od práva vyjadřovat se k záměrům, případně žádat o soudní ochranu pak už je doslova prasárna , zjevně v rozporu se závazky ČR na ochranu ŽP v rámci EU.
Odpovědět
Ss

Sparkling soda

13.11.2020 00:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Až na to, že Kolínská kecá nesmysly. Nic takového se ve stavebním zákoně nenavrhuje. Námitky jsou zrušeny jako celek, všichni budou podávat připomínky, úřady pak stanoviska. Účast veřejnosti v řízeních je zachována ve stávajícím rozsahu, v EIA i nepatrně posílena. Soulad s evropským právem bude plně zachován. Tyhle lži zelených, opakované lidmi, kteří to ani nečetli, jsou k uzoufání. Pak se má diskutovat, když se jen překrucují fakta tak, aby se to někomu hodilo do krámu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.11.2020 07:48
Zelené organizace bojují proti všemu užitečnému. Pokud bojují proti DOL, tak to s nejvyšší pravděpodobností bude užitečný projekt
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist