https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-vyzvaly-premiery-k-podpore-klimatickych-planu-evropske-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace vyzvaly premiéry k podpoře klimatických plánů Evropské komise

6.10.2020 01:49 | PRAHA (ČTK)
Vedle mnoha desítek zahraničních podepsalo dopis také více než 60 českých organizací jako jsou Greenpeace, Hnutí Duha, ale i univerzity či kulturní spolky.
Vedle mnoha desítek zahraničních podepsalo dopis také více než 60 českých organizací jako jsou Greenpeace, Hnutí Duha, ale i univerzity či kulturní spolky.
Téměř dvě stovky ekologických a dalších organizací vyzvaly šéfy vlád zemí východního křídla Evropské unie, aby podpořili ambicióznější emisní cíle stanovené v září Evropskou komisí. Premiéři Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska a Bulharska od nich dostali dopis s výzvou, aby na nadcházejícím unijním summitu podpořili snahu věnovat podstatnou část společných peněz na přechod k ekologicky šetrnému hospodářství.
 

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v září představila plán snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Dosavadní cíl byl přitom 40 procent a i s jeho splněním měly některé ze zmíéněných zemí problémy. Český ministr průmyslu Karel Havlíček označil nový cíl za nereálný, mimo jiné kvůli příliš vysokým nákladům, které by podle něj dostaly do problémů automobilový průmysl. Podobně kritické hlasy se ozvaly například z Polska.

"Abychom měli šanci zabránit nejhorším dopadům extrémního počasí, poklesu výnosů zemědělských plodin, nedostatku vodních zásob, zvýšené frekvenci a intenzitě vln veder, musíme začít s okamžitými intenzivními opatřeními v oblasti klimatu," píše se v dopise podepsaném vedle mnoha desítek zahraničních také více než 60 českými organizacemi jako jsou Greenpeace, Hnutí Duha, ale i univerzity či kulturní spolky.

Šéfové vlád by podle nich měli uznat, že bez přitvrzení emisních cílů nedostojí evropský blok svému závazku z pařížské klimatické dohody, jejíž signatáři chtějí omezit růst průměrné globální teploty pod úroveň 1,5 stupně od doby před průmyslovou revolucí.

Organizace také vyzývají národní lídry, aby podpořili klimatický plán komise známý jako Zelená dohoda pro Evropu. Ekologické investice by podle nich měly tvořit zásadní část balíku téměř 1,85 bilionu eur (50 bilionů korun), které v rámci příštího sedmiletého rozpočtu a fondu pokrizové obnovy ekonomik schválili prezidenti a premiéři EU na červencovém summitu.

"Obnova ekonomiky oslabené následky pandemie, a s ní související investice z fondů EU, jsou jedinečnou, neopakovatelnou a možná poslední výraznou šancí pro společné nastartování jasné cesty k udržitelnějším řešením, šetrným k životnímu prostředí a podporujícím ochranu klimatu. Česko by takovou příležitost nemělo propásnout," uvedl děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci Osamu Okamura, jehož instituce výzvu rovněž podpořila.

Političtí vůdci unijních zemí budou o klimatických plánech jednat příští týden od čtvrtka na dvoudenním summitu, kde se zvláště kvůli výhradám zmíněných států očekává dlouhá debata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

6.10.2020 09:17
Pokud chce EU snížit emise CO2, měla by investovat do jádra. Opravdu je to takhle jednoduché. Bohužel, zelené ideologie zatím vládnou nad rozumem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 15:31 Reaguje na Karel Tejkal
To je klasický názor ze začátku století.
Leč čas oponou trhnul a na scéně se objevily výhodnější, levnější, čistší a diverzifikovanější technologie budoucnosti.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.10.2020 18:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádné nejsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 21:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Zkuste vyhledat nějaký klastr s nápisem OZE. Asi soudruzi programátoři vám ho nenahráli, nejspíš záměrně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.10.2020 08:22 Reaguje na Pavel Hanzl
OZE, s výjimkou vodních elektráren, proti jejichž výstavbě zelení bojují seč mohou, nejsou ani levné (viz podpora OZE na účtu za elektřinu), ani diversifikované.
Odpovědět
VN

Vilém N

6.10.2020 10:15
To je panečku lobbování. Firmám navázaným na "zelený" průmysl musejí kanout sliny v provazcích až na zem ...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.10.2020 10:36 Reaguje na Vilém N
No, oni v pozadí si mnou ruce i firmy navázané na plyn, protože bez plynu to nepůjde, když zároveň odmítáme jádro :-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 15:36 Reaguje na Vilém N
Firmám, které jsou navázané na "zelený průmysl" se nikdy moc lehko nežilo, protože byly pořád hyenizované a špiněné, pořád jim někdo počítal každý groš z dotací. Teď už staví většinou bez dotací úplně, což je asi dost na hraně. Ale ne u nás, my to podělali zase celý, jak dycky.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-slunci-nepreje-solarni-investori-miri-do-polska-ci-rumunska-116560
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.10.2020 18:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak proč to dotujeme desítkami miliard ročně, když je to tak šíleně výhodné a výdělečné?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 21:23 Reaguje na Jan Šimůnek
Zkuste napřed pochopit rozdíl mezi totálně zkorumpované ČR, kde se staví luxusní sídla superboháčů z dotací pro malé firmy a normálními demokratickými zeměmi.
Jenže vy na to nemáte klastr.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 21:32 Reaguje na Jan Šimůnek
Zkuste si vygůglovat,kolik našich dotací na OZE skončí v kapsách superboháčů a čerpadlářů všemožných dotací.
Němčouři s řádově nižším dotacemi už budují supermoderní čistou energetiku, kde jen ve fve mají asi třetinu naší roční spotřeby.
A to jedou hlavně na větr.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.10.2020 08:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Mají těch superboháčů s OZE ještě víc a ti chtějí v eurech to, co naši žabaři v korunách.
Odpovědět
va

vaber

6.10.2020 18:32 Reaguje na Pavel Hanzl
na americké burze jsem našel firmu zabývající se solární energií,akcie stála asi tři dolary ,za necelý rok stojí 75dolarů , já blbec jsem je když byly levné nekoupil, z deseti tisíc dolarů jsem mohl udělat dvěstě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 21:34 Reaguje na vaber
To bude ale asi vzácná příležitost, já tomu nerozumím.
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

6.10.2020 11:55
Podíl zmíněných zemí na globálních emisích CO2 je asi tak 2 %. To je asi těmto parazitům jedno, hlavně když oni se napakují, i kdyby nás tím ekonomicky zruinovali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 15:38 Reaguje na Pavel Dudr
Hluboký omyl, OZE jede velmi silně po celém světě, především v Číně a rozvojový svět už asi s uhlím vůbec do budoucnosti nepočítá, nemá na to peníze.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.10.2020 19:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, takže v Africe nebudou stavět elektrárny na uhlí (zdroje postavené letos nejspíš rychle zboří), místo toho zkusí vykrvácet na OZE.
Fakt.
Ne, nemám obavy, dobré bydlo svědí akorát aktivisty v Evropě, jinde ve (třetím) světě dál funguje zdravý rozum.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 21:25 Reaguje na Viktor Šedivý
Podle renomované ročenky „World Nuclear Industry Status Report“ dosahují náklady na výrobu jedné megawatthodiny u solárních elektráren 36 až 47 dolarů, u větrných parků na pevnině 29 až 56 dolarů, zatímco v jaderných blocích 112 až 189 dolarů. Podstatný je také vývoj nákladů v čase. Ceny sluneční energie poklesly za posledních deset let o 88 procent, u větrné o 69, u jádra naopak o 23 procent vzrostly.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/danieln-vondrous-kanal-reaktor.vanocni-prani-andreje-babise-ktera-mu-splnit-nechcete

A já bych dodal, že s uhlím už nepočítá asi nikdo, tam vychází náklady už astronomicky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.10.2020 21:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud do toho nezapočítáváte náklady na akumulaci případně na zálohování je to nevěrohodné !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2020 21:37 Reaguje na Jaroslav Studnička
Samozřejmě se tam o akumulaci nezmiňují.
Taky o výpadcích a odstávkách JE i uhláků, které se musí taky nějak zálohovat, se taky nepíše.
Ve Francii ty výpadky dělají už dost velký problém.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.10.2020 21:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste brepta...
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.10.2020 08:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud to toho započtete nutné zálohy a náklady na ně, nutnost vyrovnávat výkyvy sítě "horkými zálohami" a náklady na chod těchto záloh, i tehdy, když běží paralelně s OZE, tak cena půjde nad úroveň jádra.
Započtěte odhad (astronomické) ceny za akumulaci, která dosud není v dostatečném objemu vůbec vyřešena (včetně např. dopadů velkotěžby lithia a dalších klíčových kovů ve velmi chudých rudách, protože bohaté už skoro nejsou, ba ani ty chudé). A nemáte jistě ani odhad nákladů likvidace OZE zdrojů "na zelenou louku", která je započtena v ceně elektřiny z JE. Navíc se opět jedná o technologie, které dosud nejsou k dispozici, jak pro FV panely, tak i pro vrtule.
Všechny tyhle a ještě další propagátoři OZE pomíjejí, protože jinak by vycházelo, že je to zdroj naopak nejdažší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2020 22:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Proboha člověče, proč si o tom něco nepřečtete?
Vy vytváříte svoje nesmyslné názory na teplotu v malé době ledové a podobné blbosti, které se vyřeší jedním pohledem do normálního grafu.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

8.10.2020 05:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy si zase své názory musíte přefiltrovat od zelené ideologie. A vědecké poznatky nevznikají na sešlostech, kde si je přítomní odhlasují, statistika neurčuje, ale jen doplňuje. Dále spasitelství je cesta do pekel, vámi podporovaný byznys není žádná záchrana světa, ale jen a jen byznys.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.10.2020 20:45
BLA BLA BLA , pořád samé výzvy, petice, demonstrace a protestní akce.
Co tak začít od sebe a chovat se ekologicky sami. Netopit, nesvítit,
necestovat, neoblékat se, nenakupovat průmyslové výrobky a dělat manuálně
v zemědělství a lesnictví. Fuj to ne, práce bolí a tu přenechají jiným.
Ještě, jsem od nich neslyšel jakou uhlíkovou stopu za svůj život sami vytvořili, když létají za zkušenostmi do zahraničí, tisknou propagační materiály, vyrábějí jednorázové transparenty, blokují dopravu, která při
tom vytváří o mnoho zplodin více než ta bez blokace a mohu jmenovat
desítky způsobů, jak nevytvářet zbytečný odpad. Za cizí peníze se to žije,
blbne a poučuje. Já si vážím pouze těch, kteří to myslí vážně až tak, že
se sami chovají maximálně úsporně a ekologicky. Pokrytcům co hlásají vodu
a pijí víno nemám důvod naslouchat a věřit.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

7.10.2020 04:40
No, když porovnám 26 států a 140 nátlakových skupin (5 a něco na jeden stát) a v ČR 60 nátlakových skupin, tak musím konstatovat, že to tady máme velmi těžké tomu tlaku odolávat. A při přepočtu na jednoho obyvatele to vychází ještě hůře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist