https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-spolky-v-lete-poradaji-cyklojizdu-i-koseni-luk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické spolky v létě pořádají cyklojízdu i kosení luk

7.7.2020 01:10 | PRAHA (ČTK)
Řadu dobrovolnických akcí po Česku pořádá Hnutí Brontosaurus. Příští víkend bude kosení přírodní rezervace Františkův rybník na Břeclavsku.
Řadu dobrovolnických akcí po Česku pořádá Hnutí Brontosaurus. Příští víkend bude kosení přírodní rezervace Františkův rybník na Břeclavsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cyklovyjížďku, vycházky za ptactvem, ale i kosení luk a další dobrovolnické aktivity pořádají o prázdninách ekologické spolky. Lidé mohou vyrazit i na komentované procházky po Praze. Vyplývá to z vyjádření zástupců oslovených organizací a jejich programů.
 

"Máme v plánu vyrazit na cyklojízdu Tour de aleje v Poodří," řekl ČTK mluvčí organizace Arnika Jiří Kaňa. Cyklisté 18. července vyjedou od Muzea Moravských bratří v Suchdole nad Odrou do alejí podél meandrů Odry. Na výběr mají buď 15kilometrovou či 30kilometrovou trasu s několika naučnými zastávkami. Startovné podpoří sázení stromů a další kroky spjaté s ochranou alejí. "Máme v plánu i procházky po Praze na problematických místech, podívat se, jak se Praha mění," dodal Kaňa k programu prázdnin.

Řadu dobrovolnických akcí po Česku pořádá Hnutí Brontosaurus. Příští víkend bude kosení přírodní rezervace Františkův rybník na Břeclavsku. Fanoušci archeologie pak mohou od 10. do 12. července pomáhat v "pravěké osadě" Křivolík nedaleko České Třebové. Podle organizace se lidé pustí třeba do přípravy obydlí venkovního muzea. Brontosaurus pořádá také řadu táborů.

Už o víkendu začalo 14denní kosení za Valašskými Klobouky, v Bílých Karpatech. "Je to už 40. ročník, což je jedna z nejstarších tradičních akcí ochrany přírody," poznamenal Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Svaz o prázdninách pořádá i několik dalších akcí. Počátkem srpna budou dobrovolníci pomáhat na Olešence v Orlických horách. Na 14. až 16. srpen pak připadá akce v Ondraticích nedaleko Prostějova, kde podle Moravce účastníci každoročně pečují o botanicky a zoologicky cenné trávníky. Ve středu 8. července ČSOP na Prostějovsku pořádá také vycházku za orchidejemi.

Stovka lidí se letos zapojí do obnovy zdravého lesa a tvorby "míst pro divočinu" v osmi turnusech Týdnů pro les a divočinu, které pořádá Hnutí Duha. Dobrovolníci dnes začínají na Strakonicku. Kapacita 23. ročníku je podle ekologů už plná.

Mix naučných vycházek a dobrovolnictví naplánovala také Česká společnost ornitologická (ČSO). Nejbližší vycházky za ptačími sousedy budou 8. července v Brně - Královo Poli, 13. července v Horce nad Moravou na Olomoucku, 17. července v Linharticích u Moravské Třebové a o den později ve Zlíně.

V Josefově, nedaleko ptačího parku, se od 17. do 26. července koná dobrovolnický tábor. Účastníky čeká kosení, sušení a další "lehčí práce", podle ornitologů si však lidé hodně užijí i samotné přírody. Prázdniny pak ornitologové v 28. srpna zakončí josefovskou Nocí netopýrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KS

Krejcar Stanislav

7.7.2020 06:30
Je sobře, že existují dobrovolnické akce. Jako pozůstatek socialistických akcí Z. Ono je lhostejné, zda se jedná o kosení trávy v přírodě, obnova zrušených železničních tratí nebo rekonstrukce hradů a zámků. Práce s kosou při kosení luk, je ale práce pro zkušené jedince. Ve filmu -Ves v pohraničí - ukazuje Karel Efa jak může práce s kosou u neznalce vypadat.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

7.7.2020 09:28 Reaguje na Krejcar Stanislav
Tak ony kolektivní aktivity mají navíc velmi pozitivní dopad jako prevence individualismu... ostatně transformaci společnosti na stádo spotřebitelů-individuí lze přisoudit prapůvod všech aktuálních negativ...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.7.2020 09:35 Reaguje na Krejcar Stanislav
Akce Z byla dobrovolně povinná akce s heslem ,,Kdo nepracuje s námi, pracuje proti nám,, a možnost udělat si dobré jméno u strany aby např. se dítě dostalo na školu. Jinak Akce Z probíhala tam, kde místní samosprávy selhaly. S dobrovolnictvím jako takovým to mělo jen pramálo společného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist