https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-na-letisti-v-amsterodamu-brani-vzletum-soukromych-letadel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v Amsterodamu bránili vzletu soukromých letadel, zasáhla policie

6.11.2022 01:40 | AMSTERDAM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Stovky ekologických aktivistů v sobotu vnikly na plochu amsterodamského letiště Schiphol, kde po několik hodin bránily vzletu soukromých letadel. Proti aktivistům zasáhla vojenská policie, podle místních médií byla více než stovka osob zadržena, napsala agentura Reuters. Protest byl součástí demonstrací organizovaných skupinami Greenpeace a Extinction Rebellion proti plánovanému rozšíření letiště a proti emisím ze soukromé letecké dopravy.
 

"Schiphol by měl omezovat provoz, ale ve skutečnosti plánuje stavbu nového terminálu a bohatí tady stále častěji létají soukromými letadly, což je druh letecké dopravy, který způsobuje největší znečištění," uvedla Dewi Zlochová z Greenpeace. Podle této organizace je letiště Schiphol největším zdrojem emisí oxidu uhličitého v Nizozemsku.

Podle agentury DPA se zhruba pěti stovkám aktivistů podařilo prolomit plot na parkovišti a dostat se na letištní plochu. Další pak demonstrovali v budově letiště. Do protestů se zapojili také místní obyvatelé, kterým vadí hluk z letiště,

Aktivisté na letištní ploše blokovali několik soukromých letadel, která tak nemohla startovat. Provoz linkových spojů protest neomezil a letiště nehlásí žádná zpoždění, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

6.11.2022 13:39
Být pilotem toho blokovaného letadla, normálně bych se rozjel. Nedokážu si představit aktivistu, který zůstane na startovací dráze, když by viděl, že se na něj řítí velké dopravní letadlo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.11.2022 20:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tohle ale asi nebyla velká dopravní letadla.
A u nějakého bizjetu bych se trochu bál, co by udělal příďový podvozek při kontaktu s aktivistou.

No a pak tu samozřejmě stále zůstává smutný fakt, že ani případná likvidace podobného odpadu by se neobešla bez trestněprávních nepříjemností.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2022 20:57 Reaguje na Viktor Šedivý
To byste se divil, jak velká mají někteří ti "soukromníci" éra. Ale myslím si, že ty blbečky by rozplašila i startující Cessna.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist