https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-zablokovali-londynske-city-s-protesty-konci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté zablokovali londýnské City, s protesty končí Video

26.4.2019 00:11 | LONDÝN (ČTK)
Od 15. dubna aktivisté na mnoha exponovaných místech metropole, jako jsou frekventované křižovatky, mosty nebo letiště, blokádami upozorňovali na své požadavky. / Ilustrační foto
Od 15. dubna aktivisté na mnoha exponovaných místech metropole, jako jsou frekventované křižovatky, mosty nebo letiště, blokádami upozorňovali na své požadavky. / Ilustrační foto
Foto | Julia Hawkins / Wikimedia Commons
Skupina ekologických aktivistů, která posledních 11 dní narušovala na mnoha místech provoz v Londýně, včera na několik hodin zablokovala finanční čtvrť City. Asi 300 protestujících, kteří svými akcemi chtějí přimět vládu k rozhodným krokům v boji proti změnám klimatu, během dne bránilo provozu kolem sídel velkých bank jako jsou Goldman Sachs, Deutsche Bank nebo centrální banka Bank of England. Několik se jich také přilepilo k zábradlí před budovou ministerstva financí, informovala agentura Reuters.
 

Protesty organizuje skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) a ta předem avizovala, že včerejškem své protestní akce ukončí. Od 15. dubna aktivisté na mnoha exponovaných místech metropole, jako jsou frekventované křižovatky, mosty nebo letiště, blokádami upozorňovali na své požadavky. Ty hlavní jsou podle nich tři: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách.

Londýnská policie pro dohled nad aktivisty nasadila na 10.000 policistů. Ti za deset dní zadrželi 1130 lidí, jen 70 z nich ale z něčeho obvinili.

Demonstranti včera například přinutili ztichnout jindy rušnou tepnu finanční čtvrti Fleet Street, když si lidé připoutaní k sobě rukama opakovaně lehali přes silnici před sídlem Goldman Sachs. Další skupinka lidí střídavě blokovala křižovatku poblíž sídla banky Rothschild. Před budovou londýnské burzy se zase několik lidí přilepilo rukou k chodníku před hlavním vchodem a drželi přitom tabule s nápisy "Klimatická havárie", "Řekněte pravdu" nebo "Peněz se nenajíte".

Ve středu protestující souhlasili, že rozpustí dva své zbývající tábory u Hyde Parku a u sídla parlamentu. Podle deníku The Guardian skupina svými protesty přilákala řadu nových příznivců, pomoc jí nabídlo 40.000 lidí a získala téměř 200.000 liber (téměř šest milionů Kč) na dobrovolných příspěvcích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

4.5.2019 10:31
Lidi na ně, zcela správně, kašlali, a tak to zabalili. Tenhle přístup je třeba aplikovat i na naše "stávkující" středoškoláky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist