https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-podpora-lepsiho-ovzdusi-ma-ve-snemovne-122-hlasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podpora lepšího ovzduší má ve Sněmovně 122 hlasů, tvrdí ochránci přírody

21.11.2017 08:40 | PRAHA (ČTK)
S konkrétními řešeními, jak snížit znečištění ovzduší, šly do voleb čtyři ze stran, které se dostaly do Sněmovny, a to ANO, Piráti, ČSSD a TOP 09. Získaly celkem 122 poslaneckých mandátů.
S konkrétními řešeními, jak snížit znečištění ovzduší, šly do voleb čtyři ze stran, které se dostaly do Sněmovny, a to ANO, Piráti, ČSSD a TOP 09. Získaly celkem 122 poslaneckých mandátů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Foto-Rabe / Pixabay
Většina současných poslanců zastupuje strany, které podle svých programů chtějí zlepšit ovzduší. Tvrdí to v tiskové zprávě ekologické organizace Hnutí Duha a Zelený kruh, které analyzovaly volební programy a výsledky voleb. Podle mich to může být dobrá zpráva pro životní prostředí, záleží ale na tom, co se stranám z jejich programů podaří prosadit.
 

S konkrétními řešeními, jak snížit znečištění ovzduší, šly do voleb čtyři ze stran, které se dostaly do Sněmovny, a to ANO, Piráti, ČSSD a TOP 09. Získaly celkem 122 poslaneckých mandátů, uvedly Hnutí Duha a Zelený kruh. "Všechny chtějí pokračovat ve výměně uhelných kotlů a chtějí útlum uhelných elektráren," upozornili ochránci přírody na shodu v programech těchto stran. Dobře hodnotí také to, že 107 mandátů získaly strany, které "explicitně požadují zachování limitů těžby hnědého uhlí".

Dalším politickým tématem, které ochránci přírody dlouhodobě sledují, je podpora obnovitelných zdrojů energie. Strany s konkrétními návrhy pro rozvoj čisté energie podle nich získaly 85 mandátů, strany, které jsou "obecně pro" mají 84 mandátů. Pro větší výrobu jaderné energie, kterou ochránci přírody chápou jako problematickou a drahou, se v programech vyslovily dvě strany, které uspěly ve volbách. Jsou jimi ODS a KSČM, které získaly celkem 40 mandátů.

"Megalomanský projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe může jménem voličů prosazovat jen KSČM (15 mandátů), ostatním (kromě TOP 09, která je explicitně proti) nestál mrtvý záměr ani za odmítnutí a v programech s ním vůbec nepočítají," uvádějí dále ochránci přírody .

V záležitostech, které souvisejí s životním prostředím, by ochránci přírody uvítali více podpory pro lepší hospodaření s odpady. Zvyšování recyklace podporují podle nich jen Piráti, TOP 09 a komunisté, celkem mají 44 křesel.

Ochránci přírody v analýze zhodnotili celkem 16 témat, které souvisí s životním prostředím a kterým se alespoň některé strany věnovaly ve svých programech. Jak uvedli, jejich analýza neznamená předpověď pro to, co politici prosadí, může ale poukázat na "legitimní očekávání" voličů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist