https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-v-turecku-varuji-pred-nebezpecnym-odpadem-z-trosek-po-zemetreseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové v Turecku varují před nebezpečným odpadem z trosek po zemětřesení

6.4.2023 14:17 (ČTK)
Podle něj vzniklo při zemětřesení v Turecku v únoru více odpadu z trosek než například při hurikánu Katrina z roku 2005 a asi desetkrát více než při zemětřesení na Haiti v roce 2010.
Podle něj vzniklo při zemětřesení v Turecku v únoru více odpadu z trosek než například při hurikánu Katrina z roku 2005 a asi desetkrát více než při zemětřesení na Haiti v roce 2010.
V jihoturecké provincii Hatay, která je jednou z oblastí postižených zemětřesením ze 6. února, tento týden zatkla policie dvě desítky lidí. Účastnili se totiž protestu proti převozu odpadu z trosek do blízkosti řeky, protože mají obavy, že se z nich mohou dostat do vody a půdy nebezpečné látky. Rovněž zpráva organizace Greenpeace, o níž dnes informoval deník Hürriyet, varovala, že sutiny ze zřícených budov obsahují také plasty, nebezpečné kovy či chemikálie, které mohou být rizikem pro přírodu a rostlinnou výrobu v oblasti.
 

"Přežili jsme zemětřesení, ale zemřeme kvůli odpadu z trosek," řekli protestující novinářům. Také Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) minulý měsíc upozornila, že v mnoha zřícených budovách byl například nebezpečný azbest. Trosky se staly i z několika nemocnic či poliklinik, takže obsahují i látky z nemocničního vybavení.

Únorové zemětřesení, které si vyžádalo přes 50 000 obětí, podle Greenpeace vytvořilo na 100 milionů tun sutin. Rozvojový program OSN (UNDP) minulý měsíc odhadl, že odpadu z trosek je 116 až 210 milionů tun. Přitom při předchozím velkém zemětřesení v Turecku v roce 1999, jež si vyžádalo na 18 000 obětí, bylo podle UNDP sutin asi 13 milionů tun.

Deník The Washington Post před měsícem srovnal množství trosek s dalšími přírodními katastrofami. Podle něj vzniklo při zemětřesení v Turecku v únoru více odpadu z trosek než například při hurikánu Katrina z roku 2005 a asi desetkrát více než při zemětřesení na Haiti v roce 2010.

Na nejasnosti kolem míst, kam vláda trosky ze zemětřesení odváží, si už dříve stěžovali také turečtí ekologové. "Existuje 19 míst, kam se odpad po této katastrofě sváží. Víme o sedmi z nich, ale 12 ostatních je nám záhadou. Je to absolutně netransparentní," postěžoval si Utku Firat z tureckého sdružení ekologických inženýrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.4.2023 01:29
takže protestující ekology zatknou ale ty co nekvalitně postavili zhroucené domy a zavinili desetitisíce mrtvých, nepotrestají ? navíc ještě dostali předtím všichni na černo stavebníci generální pardon od presidenta? já myslím že viníkem nynější katastrofy je právě on !
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.4.2023 12:24 Reaguje na radim buffalo tobias
Erdogan je odpovědný za mnoho špatných věcí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist