https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-zablokovali-dopravu-v-centru-londyna-kritizuji-vladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé zablokovali dopravu v centru Londýna, kritizují vládu kvůli neřešení ekologických problémů

15.4.2019 15:44 | PRAHA (ČTK)
Organizátoři shromáždění doufají, že se jim na Waterloo Bridge a dalších místech podaří vydržet nepřetržitě alespoň několik dní. Ilustrační snímek.
Organizátoři shromáždění doufají, že se jim na Waterloo Bridge a dalších místech podaří vydržet nepřetržitě alespoň několik dní. Ilustrační snímek.
Foto | Julia Hawkins / Wikimedia Commons
Aktivisté požadující rázné kroky pro řešení současných ekologických problémů dnes zablokovali dopravu na několika místech v centru Londýna. Zřídili si tábory na mostu Waterloo Bridge a na křižovatce Oxford Circus, další skupina směřovala odpoledne na Piccadilly Circus. Za protesty stojí organizace Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), která chce v blokádách pokračovat nejméně týden a donutit tak vládu k činům.
 

Podle deníku The Guardian se dopoledne na různých místech Londýna sešly tisíce lidí. Kromě zmíněných míst se také konají manifestace u budov britského parlamentu a u mramorového oblouku u severovýchodního rohu Hyde Parku. Situace podle listu připomíná několik let starý protest Okupujte Londýn proti ekonomickým nerovnostem. Policie lidem doporučuje, aby při plánování cest po Londýně počítali se zdržením.

Snímky na webu deníku Evening Standard ukazují, že demonstrantům se dopoledne podařilo zcela zastavit automobilovou dopravu přes Waterloo Bridge v centru Londýna. Na most donesli stromy ve velkých květináčích i solární panely a vybudovali zde malé podium a rampu pro skateboarding. Dav lidí se shromáždil také na Oxford Circus a uprostřed křižovatky se objevila růžová plachetnice, která podle zpravodajské společnosti BBC odkazuje na hrozbu stoupající hladiny oceánů.

Dalším terčem aktivistů se stala centrála ropné společnosti Shell ve čtvrti Waterloo, jíž demonstranti posprejovali nápisy jako "Shell zabíjí". Podle televize Sky News také poničili skleněný vstup do budovy a jednu ženu následně odvedli policisté. O dalších konfrontacích se strážci zákona zatím britská média neinformují.

Organizátoři shromáždění doufají, že se jim na Waterloo Bridge a dalších místech podaří vydržet nepřetržitě alespoň několik dní. Manifestace jsou součástí mezinárodní kampaně Extinction Rebellion, přičemž protesty byly v plánu na 80 místech ve 33 zemích.

Skupina požaduje po britské vládě, aby do roku 2025 zajistila nulové uhlíkové emise. Také volá po zřízení občanského shromáždění, které by vytvořilo krizový akční plán, podobně jako tomu bylo za druhé světové války. Aktivisté již své požadavky v dopise tlumočili premiérce Therese Mayové a zároveň ji vyzvali k osobnímu setkání. Také varovali, že při nečinnosti vlády by v dalších týdnech své protesty stupňovali.

"Nechceme lidem znepříjemňovat život, ale vzhledem k selhání našich vlád v posledních 30 letech nemáme na výběr. Vlády upřednostňují krátkodobé zájmy ekonomických elit, takže abychom získali jejich pozornost, musíme narušit ekonomiku," citoval The Guardian mluvčího Extinction Rebellion.

Silniční blokády tato skupina neorganizuje v Londýně poprvé. V listopadu v hlavním městě uspořádala manifestace na pěti mostech. Několik desítek účastníků následně skončilo ve vazbě. Před dvěma týdny se pak asi desítka aktivistů hlásících se ke stejné organizaci na protest svlékla na tribuně pro veřejnost v Dolní sněmovně britského parlamentu.

Účastníky dnešních akcí organizátoři varovali, že se zapojují do občanské neposlušnosti, a hrozí jim proto zadržení. Londýnská policie se zatím ke své strategii v médiích podrobněji nevyjádřila, pouze uvedla, že bude postupovat přiměřeně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FK

Franta Kotas

15.4.2019 18:19
Je to striktně nenásilný protest, takže vaše přirovnání jsou hodně přes čáru.
A ty požadavky vycházejí z naléhavých varování vědců, podle kterých máme posledních pár let na zamezení ekologické katastrofě.
Odpovědět
FK

Franta Kotas

15.4.2019 22:21
Jste hovado.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

15.4.2019 22:51
Pane docente - kupte si dnešni Respekt, je tam rozhovor s klimatologem Hans Joachimem Schellnhuberem, mohl byste se dozvědět něco nového.
Pokud jde o střílení - známy konzervativec Roman Joch se občas také vyjadřuje provokativně, ovšem on dokáže argumentovat. Vy tady ovšem jen píšete "bezcenné žvásty, jteré nemají žádný vztah k realitě". Ostatne i vedouci Vaseho pracoviste se od Vas distancuje, viz diskusi k clanku zde: https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/yvonna-gaillyova-boure-nasich-vnuku-aneb-studenti-mohou-dokazat-to-co-se-nejlepsim-vedcum-k-jejich-velke-litosti-nepodarilo
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.4.2019 07:07 Reaguje na Zbynek Ulcak
1. Těch posledních pár let za žvást (či přímo lež) prohlašuje i klimaalarmista Metelka a je to jedna z mála věcí, na kterých se shodneme. Viz
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/ladislavn-metelka-nepravdive-zduvodneni-studentske-stavky-za-klima

2. Respekt je ultralevičácký plátek s naprosto negativním vztahem k demokracii jako takové - naprosto jednoznačně bojuje za fašistoidní vládu "elit". Z této perspektivy je třeba dívat se na cokoli, co vychvaluje.

3. Demokracie má právo se bránit, a to i násilím. U nás k tomu, bohužel, opakovaně nedošlo (nebránili jsme se v roce 1938, ani v roce 1948, ani v roce 1968) a ve veřejném diskursu převažuje obdiv nad sebevrahem Palachem a nenávist vůči skutečným odbojářům, jako byli Mašínové.

Znovu opakuji:

A Vznášení naprosto nesmyslných a neuskutečnitelných (na bázi fyziky a fyzikální chemie) požadavků není nic jiného než prostředek k rozložení demokratické společnosti a předání vlády jakýmsi antidemokratickým "elitám" (v tomto případě ekologickým, respektive deroucím se k moci pod záminkou ekologie).

B Pokud by vůdcové těchto "protestů" nebyli hluboce přesvědčeni, že to, co hlásají, je podvod a nesmysl, tak by bojovali za urychlené budování jaderných elektráren, které by nahradily současné uhelné elektrárny. Podrobně to rozebírá pan Wagner zde:
http://www.osel.cz/10492-jak-jsou-realne-pozadavky-nemeckych-organizatoru-stavky-pro-klima.html
Domnívám se, že tito lidé jsou dostatečně inteligentní na to, aby se poučili z nárůstu emisí CO2 v Německu po zavedení "ekologické" energetiky, a že tudíž snížení těchto emisí není jejich skutečným cílem.
Odpovědět
ig

16.4.2019 00:17
To přeci není vůbec žádný problém, zajistit nulové emise do roku 2025. Vůbec nechápu, proč jim vláda odmítá takovou drobnost splnit.
Odpovědět
MJ

Milan Jirsa

16.4.2019 08:21
Stručné portréty zakladatelů hnutí Extinction Rebelion jsou publikovány zde: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6919593/Ministers-meeting-eco-rabble-plotting-bring-London-halt-tomorrow.html. Stránkou je nutno postupně rolovat, portréty jsou v pravém sloupci. Z portrétů vyplývá, že to jsou vesměs mladí lidé s hlubokým zájmem o vědu, planetu, přírodu, znalci rostlin, hub a jejich produktů. Ideální kandidáti do evropské komise.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.4.2019 15:59 Reaguje na Milan Jirsa
Čili lidé stoprocentně zajištění (protože se peníze tvoří na účtu či v peněženkách jejich rodičů samooplozením), kteří vůči chudší většině společnosti budou prosazovat předražené nesmysly stylem "sytý hladovému nevěří".
Odpovědět

Jan Šimůnek

17.4.2019 06:06
Tady:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-tak-uz-mame-predstavu-kolik-by-to-stalo-f44-/p_ekonomika.aspx?c=A190413_204945_p_ekonomika_wag
je přibližný odhad, co by nás to stálo.

Pochopitelně, ty peníze nezmizí. Pouze budou přesunuty do kapes bezcenných šejdířů, kteří tyhle akce organizují
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist