https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-oxidu-uhliciteho-ve-svete-letos-vzrostou-o-1-1-procenta-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise oxidu uhličitého ve světě letos vzrostou o 1,1 procenta, tvrdí studie

6.12.2023 02:12 | DUBAJ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celosvětové emise oxidu uhličitého v letošním roce stoupnou o 1,1 procenta v porovnání s rokem 2022. Hlavním tahounem tohoto nárůstu je Čína, Indie a letecká doprava. Podle agentury AP to vyplývá ze zveřejněné studie mezinárodní iniciativy vědců Global Carbon Project, která mapuje globální uhlíkové emise.
 

Další roční nárůst byl oznámen na klimatické konferenci COP28 v Dubaji, kde se světoví lídři snaží dohodnout na snížení emisí o 43 procent do roku 2030. Podle iniciativy Global Carbon Project bude v roce 2023 do ovzduší vypuštěno 36,8 miliardy tun oxidu uhličitého, což je dvakrát více než před 40 lety.

Podle vědců se zdá nevyhnutelné, že se planeta oteplí více než o 1,5 stupně Celsia, což byl cíl stanovený pařížskou klimatickou dohodou. Účastníci COP28 se budou muset dohodnout na rychlém snižování emisí, aby alespoň udrželi při životě méně ambiciózní cíl oteplení o dva stupně, uvedl hlavní autor studie Pierre Friedlingstein z britské Exeterské univerzity.

Celoplanetární oteplení na maximálně 1,5 stupně je podle studie stále ještě možné. Stát se tak ale může pouze za předpokladu masivního snížení emisí, uvedl šéf mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC) Jim Skea.

"Zjevně nejdeme správným směrem," uvedl Friedlingstein s tím, že v důsledku spalování fosilních paliv a výroby cementu letos uniká do atmosféry 1,17 milionu kilogramů oxidu uhličitého každou vteřinu.

Kdyby se z kalkulace vyloučila Čína a Indie, podle Friedlingsteina by celosvětové emise oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv a výroby cementu klesly.

V absolutních číslech se globální emise se v roce 2023 zvýší o 398 milionů tun, přičemž nárůst se odehrává na třech místech: v Číně, Indii a na obloze. Emise v Číně se oproti loňsku zvýšily o 458 milionů tun, v Indii o 233 milionů tun a emise z letecké dopravy o 145 milionů tun.

Mimo Indii a Čínu se emise naopak snížily, celkově o 419 milionů tun. Největší pokles zaznamenala Evropa, a to o 205 milionů tun, tedy osm procent. Spojené státy snížily emise o 154 milionů tun, přičemž pokles zde byl viditelný hlavně u uhlí. Emise z ropy a zemního plynu naopak mírně vzrostly.

V loňském roce emise oxidu uhličitého ve světě také celkově vzrostly, poklesly ale v Číně, jejíž ekonomika se tehdy stále potýkala s následky druhé vlny pandemie covidu-19. Letošní čtyřprocentní nárůst emisí v Číně je podobný tomu, který doprovázel hospodářské oživení v jiných částech světa v roce 2022, upozornil Friedlingstein.

Výpočty Global Carbon Project vycházejí z údajů poskytnutých státy a firmami za většinu letošního roku. Vědci pak na jejich základě dopočítávají údaje za celý kalendářní rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.12.2023 08:02
některé studie by neměli opustit odpadkový koš, nepřispívali by k " výrobě" CO2
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.12.2023 09:00
Daly by se ty emise snížít a to hlavně u tepelných elektraren.A to tím,že by se napětí v sítí pro domácnosti,kanceláře,atd snížílo z 220 voltu na 110 voltu.Tím by zároven klesla i cena pro domacnosti na polovinu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.12.2023 11:04 Reaguje na karel krasensky
A frekvenci bychom se mohli zavázat snížit do roku 2025 na 25 Herzů, do roku 2030 na 10 Herzů a do roku 2040 na 0.
Divím se že to ještě nikoho nenapadlo. :-D
Odpovědět
va

vaber

7.12.2023 09:07 Reaguje na Emil Novák
kdysi, když se nedržela frekvence tak přesně ,znamenal pokles frekvence i pokles ve spotřebě o stovky MW,
v síti bývala převážně induktiví zátěž od motorů,jak je to dnes ,nevím
pan krasenský má správný názor, přizpůsobil se trendu společnosti,takové myšlenky totiž v dnešní společnosti vládnou,
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.12.2023 19:37 Reaguje na vaber
Dnes je to tak že stačí odchylka 2 Hz a hrozí kaskádovité odpojování zdrojů příp. spotřebičů a tma.
Odpovědět
va

vaber

8.12.2023 09:15 Reaguje na Emil Novák
2Hz odchylka, to snad nebylo nikdy ,ochrany pracovaly i kdysi
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.12.2023 11:06 Reaguje na karel krasensky
no to uvidíte v praxi, jak to bude fungovat jak píšete....od nového roku je na knihy nulové DPH a zlevní snad kvůli tomu?
Odpovědět
PP

Petr Pavlata

6.12.2023 11:21 Reaguje na karel krasensky
Humanitní absolvent,že?
Čím menší napěští, tám větší tepelné ztráty na vedení, protože roste proud nutný pro přenost stejného množství energie.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

6.12.2023 12:40 Reaguje na karel krasensky
A ve jménu záchrany klimatu, přijmeme a na 150% splníme tento socialistický závazek:
Všichni přejdeme na vlastní stejnosměrný proud!
Ten je levnější, protože se nemusí padesátkrát za vteřinu přepínat. Každému ho může na jeho střeše zdarma vyrobit Slunce, v těch dotovaných panelech z Číny!
A v noci na tu televizi můžeme koukat i při romantickém svitu svíček...
Odpovědět
va

vaber

6.12.2023 09:04
emise v Evropě a USA klesly proto ,že jsou v hospodářské krizi ,
pokles nemá s nějakými snahami vlád o snížení CO2 nic společného ,
jak se na snížení emisí podílel pokles spotřeby plynu a el. energie,způsobený krizí v Evropě a jak opatření která zavádí EU a vlády, pro snížení CO2?
pokud vůbec studie popisuje realitu a není to jen cár papíru, který se od skutečnosti liší
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.12.2023 11:07 Reaguje na vaber
je to jen způsob, jak z lidí vytahat více peněz...kde je pravda nikoho nezajímá.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 13:09 Reaguje na vaber
No jéje. Ten zlý Západ je už na kolenou. :)
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

7.12.2023 00:51 Reaguje na vaber
Emise CO2 v EU a USA klesají už asi 15 let. To je tedy vleklá krize...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 08:17 Reaguje na vaber
Žádné USA nebo EU nejsou v žádné krizi, co to preboga mektáte? V krizi je ČR, bo minulá vláda rozvrátila státní finance a brání jakéjoliv nápravě.
Odpovědět
va

vaber

7.12.2023 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ty jsi vů++++ůl,
minulá vláda rozvrátia finance a proto fialky nekvetou, to je genialita
jo emise klesají už 15 let, tak to už jsou na nule
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 22:45 Reaguje na vaber
Zkuste odhadnout, co udělá s hospodářstvím státu, když někdo rozháže a rozkrade BILIÓN na dluh, což je pět temelínských bloků nebo 100 tisíc na obyvatele. Bez toho, že by něco dobrého pořádil, ale s tím, že tuhle zvrácenost uzákoní i pro další vládu. Ekonomové tomu říkají rozval státních financí a řešit je to problém i když opozice nic neblokuje.
Odpovědět
HH

Honza Honza

6.12.2023 09:58
Čína, Indie sice emise zvyšuje, ale zároveň vyrábí nejvíce elektroaut a FV, svůj průmysl inteligentně, nenásilně, bez toho aby bankrotovala, mění na bezemisní, v budoucnu bude tahounem Green Dealu. Chce to se podívat kousek dál než metr před sebe. Výsledek uvidíme v budoucnu - kde bude Čína, kde bude její příroda a kde budeme my!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.12.2023 10:00 Reaguje na Honza Honza
cituji
Je nutná zásadní revize neefektivního zeleného kurzu
A stačí si představit, že jedna ze stotisíců superobřích kontejnerových lodí vyprodukuje za rok tolik oxidů uhlíku a síry jako desítky milionů silničních vozidel. „To všechno sečtené dohromady tak nepokrytě podrývá bohulibé záměry redukce světových emisí a dekarbonizačního nátlaku z EU. Ani odstávky uhelných elektráren v EU nemají z globálního pohledu žádný význam, jenom přinášejí ekonomickou újmu. A jak to hospodárné řešit? Nejdříve je nutné zelené odhady ohledně obecné nahraditelnosti čistými zdroji energie pravdivě pojmenovávat a pak prosazovat opravdu racionální hospodaření, které je ovšem v protikladu s uspěchanou dekarbonizací provázenou bohulibými smyšlenkami o všeobecné nahraditelnosti obnovitelnými zdroji. Pokud nechceme hospodářství EU zcela zruinovat a vydat se napospas sílícím a agresivním despociím, zejména v Rusku a Číně, není jiná cesta než zásadní revize současného neefektivního zeleného kurzu, který státy EU poškozuje a na nějakou změnu klimatu stejně nebude mít žádný měřitelný vliv,“ tvrdí profesor Jaroslav Šesták.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.12.2023 11:06 Reaguje na Honza Honza
Čína a Indie svůj průmysl inteligentně mění na bezemisní za současného zvyšování emisí. :-D
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

7.12.2023 00:54 Reaguje na Honza Honza
Není to příliš dlouho, co v diskuzích lidé jako vy tvrdili, že EU upřednostňováním výroby eaut zkrachuje, poněvadž Čína chytře pojede jen spalováky.... Dnes jste se posunuli, protože EU zkrachuje díky neschopnosti vyrábět eauta. Achjooooo.... Pokud jsem se netrefil, tak se omlouvám.
Odpovědět
pk

pepa knotek

6.12.2023 13:01
V atmosféře je necelých 0,04 % CO2, i kdyby se jeho obsah zvýšil relativně o to strašné procento na 0,0404 % tak se nic nestane. Krom toho je CO2 životodárný plyn, díky kterému funguje fotosyntéza, bez něj bychom chcípli hladem. V dobách dávno minulých, kdy bylo na zeměkouli o několik stupňů tepleji to nikomu nevadilo, klimaalarmisti se ještě nevyvinuli, a flora i fauna prosperovaly lépe než je tomu v současnosti.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 13:08 Reaguje na pepa knotek
No jo prosím tě. To šermování 0,04% všichni už známe. To je asi tak celá fyzika místních popíračů, protože na víc nemají. :D
Odpovědět
pk

pepa knotek

6.12.2023 15:09 Reaguje na Petr Eliáš
no a kolik ho teda v atmosféře je ? dej svoje číslo
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 15:15 Reaguje na pepa knotek
Zkus pochopit tu druhou větu. ;)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 15:26 Reaguje na Petr Eliáš
Pardon - třetí souvětí. ;)
Odpovědět
pk

pepa knotek

6.12.2023 15:49 Reaguje na Petr Eliáš
aha, argumenty došly
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

6.12.2023 15:50 Reaguje na pepa knotek
Nedošly - jen jsem přišel na to, že vysvětlovat něco ignorantům nemá význam. :D

Ale...

https://skepticalscience.com/docs/Guide_Skepticism_Czech.pdf
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 08:21 Reaguje na pepa knotek
Kde jste preboga přišel na takovou pitomost? Dejte link, rád se pobavím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 08:28
To je nějaký divný, každý píše něco jiného. Normálně byly objemy emisí před 5.lety uváděny na 50, loni na skoro 60 mld. CO2 ročně, tady čtu o zvýšení na 38,6 mld. Nemají tam trochu velký rozptyl? Nebo to vždycky zdupou novináři?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist