https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-se-letos-i-kvuli-koronaviru-snizi-zrejme-o-sedm-procent-uvadi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise se letos i kvůli koronaviru sníží zřejmě o sedm procent, uvádí studie

11.12.2020 11:38 | BERLÍN (ČTK)
Emise by se měly snížit o 12 procent ve Spojených státech a o 11 procent v Evropě. V Číně by emise měly klesnout o 1,7 procenta.
Emise by se měly snížit o 12 procent ve Spojených státech a o 11 procent v Evropě. V Číně by emise měly klesnout o 1,7 procenta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Emise oxidu uhličitého se letos sníží o zhruba sedm procent. Odhaduje to studie mezinárodní skupiny vědců Global Carbon Project, která každoročně vydává bilanci emisí. K letošnímu poklesu podle vědců výrazně přispěla také opatření proti šíření koronaviru. Vědci proto očekávají, že letošní pokles bude jen dočasný, píše dnes agentura AP. V průměru je na světě do atmosféry vypuštěna každou sekundu jedna tuna oxidu uhličitého.
 

"Uzávěra samozřejmě není způsob, jak se vypořádat s klimatickými změnami," uvedla jedna z autorek studie Corinne Le Quéréová. Podle vědců k poklesu přispělo hlavně omezení cest auty a letadly.

Podle výpočtů se emise oxidu uhličitého sníží z loňských 36,4 miliardy tun na letošních 34 miliard tun. Emise by se měly snížit o 12 procent ve Spojených státech a o 11 procent v Evropě. V Číně by emise měly klesnout o 1,7 procenta.

Rozdíl mezi Čínou a USA či Evropou vědci vysvětlují tím, že Čína zavedla při druhé vlně menší omezení. Doprava se na emisích v Číně podílí méně než v Evropě a USA. V asijské zemi má silný podíl na vypouštění oxidu uhličitého průmysl, kterého se uzávěry dotkly v menším rozsahu.

Vědci věří, že ani po růstu, který předpokládají v příštím roce, se množství emisí nevrátí na úroveň z roku 2019. "Jsem optimista a myslím si, že jsme se jako společnost naučili způsobům, jež mohou v budoucnosti vést k snížení emisí," uvedl Chris Field ze Stanfordovy univerzity. Podle něj si lidé mohli během epidemie zvyknout více používat nové prostředky komunikace nebo si uvědomili, že nemusí jezdit tak často na pracovní cesty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.12.2020 19:35
To je jedna z mála dobrých zpráv. 12% dolů každý rok by bylo ideální, jenže nelze. Ale trend je výrazně dobrý.
Kde jsou pánové Šimůnek a Vinkler, aby nám vysvětlili, že to nejde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist