https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energeticke-centrum-na-karvinsku-prvni-rok-vyrobilo-biometan-z-16.000-tun-odpadu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energetické centrum na Karvinsku první rok vyrobilo biometan z 16 000 tun odpadu

14.2.2025 11:58 (ČTK)
Zdroj | SFŽP
Energetické centrum společnosti Organic technology v Horní Suché na Karvinsku v loňském roce, kdy začal jeho ostrý provoz, zpracovalo více než 16 000 tun biologického odpadu. Vyrobilo z něj přes 1,4 milionu metrů krychlových biometanu, což podle firmy představuje úsporu 4000 tun oxidu uhličitého. Letos chce kapacitu navýšit. Technologii, kterou vyhozené potraviny zpracovává, označuje za unikátní, podle firmy ji nemá žádná jiná bioplynová stanice v Evropě.
 
Biometan má stejné vlastnosti jako zemní plyn a firma ho dodává do distribuční sítě. Centrum zpracovává biologický odpad například z Ostravy, Třince, Čeladné nebo Příbora. Stanice navíc dokáže od biologického materiálu oddělit obaly, takže při procesu nevzniká odpad.

Výkonný ředitel a jednatel Organic technology Sebastian Sikora uvedl, že výjimečnost Energetického centra Horní Suchá spočívá v uspořádání jednotlivých technologických celků, v technologických procesech a jejich posloupnosti. "Právě toto uspořádání zaručuje, že z každé navezené tuny se vytěží až 90 procent jak energetické, tak i materiálové hodnoty. Obecně se má za to, že když bioplynová stanice dosahuje výtěžnosti 80-85 procent, je to velmi dobrý výsledek. A naše poslední data ukazují, že v některých případech výtěžnost překročí i 90 procent," uvedl Sikora.

Zdroj | SFŽP

Centrum zahájilo zkušební provoz v prosinci 2022 a od března 2023 dodává biometan do sítě. Zpočátku zpracovávalo 400 tun bioodpadu měsíčně, dnes je to až 2000 tun. Kromě zeleného zemního plynu vyrábí i koncentrované organické hnojivo, na které společnost získala certifikát.

Letos se Organic Technology chce zaměřit na zvýšení kapacity zpracování odpadu a zapojení více měst a obcí, kterým poskytuje například i poradenství pro třídění. "Plánujeme vyrobit více než 2,5 milionu metrů krychlových biometanu a 1200 tun organického hnojiva. Co se týká zpracování odpadů, cílíme na 23.000 tun za rok, čímž překonáme momentální povolení. Již jsme proto zažádali o navýšení kapacity zpracování na 25.000 tun za rok," uvedl Sikora.

Mluvčí třinecké radnice Stanislav Cieslar uvedl, že bez využití by kuchyňský odpad skončil ve směsném komunálním odpadu a město by muselo platit za skládkování většího množství tun. "Po městě máme rozmístěno 90 kusů 240litrových nádob, obsah nádob je kvalitní, bez nežádoucích příměsí. A meziročně nám množství vytříděného kuchyňského odpadu roste," uvedl Cieslar.

Třinec podle něj ke třídění bioodpadu chystá další informační kampaně. "Naše ulice jsou zase o něco čistější. Před zavedením svozu kuchyňského odpadu jsme se potýkali na některých ulicích s přemnožením potkanů, protože někteří občané jim u sběrných míst na odpad připravovali doslova „hody“. I díky zavedení svozu kuchyňského odpadů a třídění, spolu s dalšími opatřeními proti průniku potkanů na veřejná prostranství, je situace nyní výrazně lepší," uvedl Cieslar.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.2.2025 14:06
Tudy vede cesta, to je optimální řešení, v současné době se asi nic o moc lepších postupů nezná, natož, aby s provozovalo.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.2.2025 15:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Čím víc nesnězených potravin budeme takto zpracovávat, tím víc budeme grýndýlovatější. Opravdu světlé zítřky.

Každopádně, když neumíme s potravinami rozumně hospodařit a nesmí se zkrmit, líp to asi nejde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2025 08:11 Reaguje na Jiří Svoboda
Bohužel, potravinami se plýtvá, bo jsou prostě levné. Brutálním zdražením by se to skutečně omezilo, ale za jakou cenu? V naší domácnosti se nevyhodí prakticky nic.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.2.2025 10:00
Ono nezbývá, než každý začít od sebe a změnit konzumní myšlení lidstva.
Opěvování plných regálů zboží, které se po uzavření obchodu sypou do
kontejnerů k likvidaci je zcestné a bohužel hluboce zahnízděné v mysli
obyvatel západní společnosti. Měřítkem vyspělosti se stala spotřeba a
s ní plýtvání vším možným. Plýtváme a opájíme se tím, že to přece dál
zužitkujeme, ale to je chabá útěcha, když z potravin děláme biomethan.
Základem udržitelné společnosti je nevytvářet ty odpadní potraviny.
Dobrý hospodář nevyhodí nic, co nelze sníst v jiné podobě, nebo zkrmit
domácími zvířaty. I ve městech tato možnost je v omezené podobě možná.
Téměř každý občan města zná nějakého chovatele z vesnice, kterého
potěší nějaké to levné krmivo od spolehlivého dodavatele. Lidé jaksi
zapomněli, že ze suchého pečiva lze dělat strouhanku , pečivo vyhodí
a strouhanku si koupí. Zapomněli, že maso z polévky lze pomlít a s
mletým bůčkem z něho udělat karbenátky. Zapomněli na chlebové polévky
a krutony z chleba do polévek. Zapomněli na houskové knedlíky, kam se
přidávaly oschlé housky atd. Když už to nechtějí konzumovat, tak to
usušit a nabídnout nějakým chovatelům, kteří je často odmění vajíčky.
Mi kamarádi takové pečivo dodávají a někteří i kosti s masem k drcení
pro drůbež, zamražené zbytky z obědů a jiné potraviny. No a když jsem
choval čuníka a německého ovčáka, tak mi jeden bezdomovec za pár korun
nosil pečivo a maso z popelnic na sídlišti. Stalo se, že přinesl pět
ještě zmrzlých kuřat, nevybalené balíčkované maso, zabalené sýry atd.
Potrava pro psa a čuníka mě tak vyšla na pár korun pro toho sběrače
a navíc ten pocit, že jsem zužitkoval odpady. Kamarádova matka a žena
uklízely v gymnáziu a pouze potravinami z ˇodpadkových košů vykrmil
dva čuníky. Později se dohodl vedením školy na odběru odpadů z kuchyně
a každý rok pro zaměstnance školy uspořádal domácí zabíjačku s výslužkou.
To už ale choval čuníků 5! To je minimálně 500 kg masa z odpadků, které
by skončily na skládce a nebo jako dnes v bioplynce. Dnešní nesmyslná
nařízení o zacházení s odpadními potravinami jsou tím plýtváním, které
se pak řeší v bioplynkách jako údajná spása planety. Jdeme špatnou cestou
a navíc ji ještě dotujeme a vychvalujeme až do nebes. Velebnosti HNUS !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist