https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/entomolog-muzea-regionu-valassko-se-zapojil-do-vyzkumu-motylu-v-beskydech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Entomolog Muzea regionu Valašsko se zapojil do výzkumu motýlů v Beskydech

25.2.2023 00:59 | VSETÍN (ČTK)
Perleťovec prostřední
Perleťovec prostřední
Foto | Sharp Photography, sharpphotography.co.uk / Wikimeda Commons
Entomolog Muzea regionu Valašsko Lukáš Spitzer se zapojil do výzkumu motýlů v Beskydech. Tým pod vedením Martina Konvičky z Biologického centra Akademie věd ČR více než deset let sledoval genetické složení populací dvou motýlů, perleťovce prostředního a perleťovce maceškového. Ukázalo se, že první z nich se v naší přírodě úspěšně šíří, přestože jsou jeho populace geneticky extrémně chudé, sdělil ČTK zástupce muzea Jiří Koňařík. Druhý motýl, přestože je po genetické stránce nadprůměrný, patří k nejohroženějším motýlům střední Evropy.
 
Vědci se snažili odhalit, jak velký prostor krajiny v Evropě je třeba chránit, aby se pomohlo velkým a značně pohyblivým motýlům, k nimž patří velcí perleťovci. Drobným motýlům, například modráskům, stačí i malá kvalitní území, pokud je o ně správně pečováno. Většina velkých motýlů, například baboček, není ohrožená, protože díky letovým schopnostem vždy najdou vhodná místa pro svůj život. Oba perleťovci jsou pohybliví jako babočky, přesto z přírody podle vědců mizí.

Srovnání poznatků z terénu s laboratorními výsledky ukázalo, že populace obou druhů jsou propojeny na obrovských územích Karpatského oblouku. Úspěšně se šířící perleťovec prostřední je geneticky extrémně chudý, motýli z celé střední Evropy jsou prakticky totožní. Vymírající perleťovec maceškový je geneticky mnohem bohatší. Šíření prvního ani vymírání druhého druhu nesouvisí s genetickým složením populací, ale se změnami krajiny.

"Perleťovec prostřední je druhem zarůstajících luk, otevřených lesů a lesních světlin. Dnes mu hodně pomáhá opouštění některých pozemků a takové události, jako je kůrovcová kalamita v našich lesích – na vznikajících holinách nachází ideální podmínky," uvedl Konvička.

"Naopak perleťovec maceškový potřebuje chudé vysýchající pastviny, kde se jeho housenky vyvíjejí na zjara kvetoucích violkách. Kousek takového prostředí býval v minulosti na každých vesnických humnech. Motýl žil v krajině sice nařídko, proto ty skvělé letové schopnosti, ale kousek vhodného prostředí našel nakonec téměř všude. Dnešní krajina je tak pozměněná a uniformovaná, že přežívá jen v krajinářsky pestrých odlehlých horských údolích," uvedl Spitzer. Výsledky výzkumu otiskl časopis Molecular Ecology. Publikace má 11 autorů, zapojily se i desítky studentů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

25.2.2023 09:35
Kluci, ale to už tu bylo onehdy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist