https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-a-usa-se-shodly-na-snizeni-produkce-metanu-o-tretinu-do-konce-dekady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU a USA se shodly na snížení produkce metanu o třetinu do konce dekády

14.9.2021 11:12 | BRUSEL/WASHINGTON (ČTK)
Metan je podle vědců druhým největším původcem oteplování klimatu po oxidu uhličitém. Velké množství tohoto skleníkového plynu vstupuje do atmosféry ze špatně těsnících plynovodů nebo skladovacích zařízení zemního plynu, čemuž lze často zabránit jen s poměrně malými náklady.
Metan je podle vědců druhým největším původcem oteplování klimatu po oxidu uhličitém. Velké množství tohoto skleníkového plynu vstupuje do atmosféry ze špatně těsnících plynovodů nebo skladovacích zařízení zemního plynu, čemuž lze často zabránit jen s poměrně malými náklady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie a Spojené státy se dohodly na snížení emisí metanu asi o třetinu do konce tohoto desetiletí. Zároveň plánují vyvíjet tlak na další velké ekonomiky, aby se k jejich záměru rovněž připojily. S odkazem na uniklou kopii dohody to napsala agentura Reuters, zástupci EU ani USA informaci zatím nekomentovali.
 

Washington a Brusel se snaží přimět další vyspělé země k větší aktivitě v boji proti změnám klimatu před takzvaným klimatickým summitem plánovaným na listopad v Glasgow. Dohoda mezi USA a EU ohledně snížení produkce metanu by přitom mohla mít znatelný dopad na energetický a zemědělský sektor a na nakládání s odpady, což jsou oblasti, které produkují tohoto skleníkového plynu nejvíce, poznamenává Reuters.

Metan je podle vědců druhým největším původcem oteplování klimatu po oxidu uhličitém, a proto na něj v poslední době upírají stále větší pozornost i političtí vůdci. Ti se snaží udržet oteplení planety do 1,5 stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí, což je cíl, k němuž se mnozí zavázali v pařížské klimatické dohodě z roku 2015.

EU a USA se podle Reuters zřejmě v pátek ve společném dokumentu zavážou ke snížení produkce metanu o nejméně 30 procent do konce roku 2030 oproti úrovni z roku 2020.

Další dokument pak podle Reuters vyjmenovává přes dvě desítky zemí, po nichž bude Brusel a Washington žádat, aby se k jejich závazku připojily. Jsou mezi nimi někteří z největších světových producentů metanu jako Čína, Rusko, Brazílie, Británie, Saúdská Arábie, či Norsko.

Metan zadržuje v atmosféře více tepla než oxid uhličitý, zároveň se však výrazně rychleji rozpadá. EU a USA tak v dokumentu tvrdí, že "přijetí okamžitých kroků může rychle snížit tempo globálního oteplování".

Podle expertů by mohlo největší snížení emisí metanu přijít z energetického sektoru. Velké množství tohoto skleníkového plynu totiž vstupuje do atmosféry ze špatně těsnících plynovodů nebo skladovacích zařízení zemního plynu, čemuž lze často zabránit jen s poměrně malými náklady. Vědci přitom v posledních letech přišli na to, že metan uniká také ze zařízení v některých zemích EU.

Společný závazek USA a EU by pokrýval všechny základní zdroje emisí metanu, od netěsnící infrastruktury přes staré uhelné doly až po zemědělství a skládky odpadu, uvádí podle Reuters uniklý návrh dohody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

14.9.2021 12:38
Snížení emisí metanu je konečně rozumný nápad, zase z (občas pragmatické) Ameriky. Pro vylepšení a opravy infrastruktury, skládek atp. určitě jsem, věřím, že tohle se dá domluvit a vyřešit podobně jako recyklace nebo nahrazení freonů nebo bezolovnaty benzín.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2021 15:01
Kolik hovězího skotu chtějí vybít/zlikvidovat ?
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.9.2021 15:15 Reaguje na smějící se bestie
Aha, tož to mě nenapadlo, to jsem proti, ale proti budou i Rakušáci a Němci, tak jsem skoro v klidu, jestli oni si teda nevymámí kompenzace za vybitý skot a CR ne. Mně šlo o snížení emisí metanu z energetického sektoru, opravy těsnění a tak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2021 16:25 Reaguje na smějící se bestie
Stále nechápete rozdíl mezi uhlíkem (metanem) oběhovým a fosilním? Stále kvoká, stále kvoká....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.9.2021 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
metan z krav přece napomáhá oteplování

Nebo že by najednou ne ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2021 10:52 Reaguje na smějící se bestie
Ne. Je to součást koloběhu uhlíku a ten žádné oteplování nezpůsobuje.
Způsobuje ji ten, který je navíc, tj. z fosilních zdrojů.
Samozřejmě, kdyby krávy neprděly metan vůbec (vždycky jej prděly), tak by se mohl vypouštět nějaký fosilní metan, ale je to celé pitomost, že?
Metan ale rychle oxiduje a vzniká z něho CO2.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist