https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-chce-aby-se-konference-cop28-dohodla-na-zahajeni-konce-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU chce, aby se konference COP28 dohodla na zahájení konce fosilních paliv

6.12.2023 17:44 | DUBAJ (ČTK)
Eurokomisař pro klima Wopke Hoekstra.
Eurokomisař pro klima Wopke Hoekstra.
Konference OSN o změně klimatu COP28 by se měla dohodnout na začátku konce používání fosilních paliv ve světě. Dnes to podle agentury AFP řekl v Dubaji evropský komisař pro klima Wopke Hoekstra. Konference COP28 se dostává do své druhé poloviny. K nejvyšším ambicím dnes vyzval státy také výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell.
 

"Chci, aby tato (konference) COP znamenala začátek konce fosilních paliv," prohlásil Hoekstra. Zopakoval také další cíl, který si EU stanovila pro jednání o závěrečném textu konference, a sice prosazení závazku, že celosvětové emise skleníkových plynů začnou klesat před rokem 2030. Podle eurokomisaře se státy mají řídit tím, co tvrdí vědci. "Říkají nám, že musíme zrychlit snižování emisí, a že tak musíme učinit v tomto desetiletí," řekl Hoekstra.

Budoucnost fosilních paliv patří k nejspornějším bodům v jednání mezi státy, které se účastní klimatické konference. Ta má podle oficiálního harmonogramu skončit 12. prosince, takže se dostala do druhé poloviny. V uplynulých letech se však stalo, že se tyto konference prodloužily kvůli zdlouhavým jednáním nad závěrečným dokumentem.

"V současné době je na stole mnoho možností, které se týkají postupného odchodu od fosilních paliv," řekl podle agentury Reuters na dnešní tiskové konferenci výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Stiell. Podle něj nyní závisí na stranách, aby se dohodly na stanovisku, "které signalizuje definitivní konec éry fosilních paliv, jak ji známe".

Podle Stiella by se státy neměly spokojit s "nejnižšími společnými jmenovateli". "Potřebujeme nejvyšší ambice," řekl Stiell s tím, že je to nutné pro dosažní cíle, aby průměrné teploty do konce století nestouply nad 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou.

Podle agentury AFP se dnes očekávalo zveřejnění nové verze pracovního textu závěrečného usnesení konference. Projednat by pak dokument mělo plénum konference.

Meteorologická služba EU Copernicus dnes upozornila, že letošní listopad byl šestým měsícem v řadě, který překonal teplotní rekord a historicky nejteplejší bude i celý letošní rok. Jedenáctý měsíc roku podle jejích údajů překonal dosud nejteplejší listopad roku 2020 o 0,32 stupně Celsia. Období od ledna do listopadu pak bylo proti dosud teplotně rekordnímu roku 2016 teplejší o 0,13 stupně Celsia.

Průměrná listopadová teplota u zemského povrchu byla 14,22 stupňů Celsia, což je o 0,85 stupně více, než činí průměr posledních tří desetiletí 1991 až 2020. Podle meteorologů z unijní služby je již velmi nepravděpodobné, že by v prosinci klesly teploty natolik, aby se letošek nestal nejteplejším rokem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2023 17:56
Nic ekstra. Konec fosilu, čím ho nahradíme (jádro) ani zmínka. Opět článeček nějakého sjetého humanoida.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.12.2023 18:00
Od EU se jedná o drzost a jako na drzost by na to měl svět nahlížet.
To ani Čínu za kulturní revoluce nenapadlo, aby své nesmysly nutila celému světu.
Pokud je EU přesvědčena o správnosti své zelené cesty, tak ať si jí šlape dál až dosáhne světlých zítřků. A cestou se může porovnávat s těmi, kteří jdou jiným směrem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.12.2023 18:54 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.12.2023 22:40 Reaguje na Richard Vacek
Jiným směrem jde jen Rusko a to totálně dodupy. Čína i USA investují do OZE daleko víc, než Evropa.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.12.2023 05:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Článek je o EU nápadu, aby se přijal závazek na ukončení fosilních paliv.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 08:09 Reaguje na Richard Vacek
To je sice hezké, ale dost o ničem. Důležité je, kdo co ve skutečnosti dělá. A to celá Evropa i s Grýndýlem zase zaostává, přitom ropáci pořád melou, že tlačí moc na pilu a kvůli tomu zaostává a míří do bídy. Jsme prostě země naopak.
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.12.2023 19:33
To už tu jednou bylo.Poručíme větru,déšti.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.12.2023 19:38
Ti EU ekomagoři nás všechny stáhnou do chudobince.
V červnu ´24 jsou eurovolby a už hledám tvrdě euroskeptickou stranu.
Nikdy jsem si ani nepomyslel, že se dožiji nového eurosojuzu pod unijní vlajkou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.12.2023 22:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ve vašem světě naopak je to přece zcela normální, ne? Ale fakta: čína do budování OZE a vůbec grýndýlu dává 500 miliard dolarů, USA 600 mld. EU 150. EU taky zaostává ve výrobě elaut, začíná nástup čínských BYD, kterých se vyrábá násobě více, než v celé EU. A na žádný chudobinec to tam nevypadá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 08:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dokážete si ve své pomatenosti vůbec představit, co by se stalo, kdybychom skutečně z EU vystoupili? To by nebyla pohodička, jak po odříznutí od ruského plynu, to ani omylem.
Odpovědět
va

vaber

7.12.2023 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
no vidíš Hanzl,nyní jsi ve své pomatenosti prohlédl a konečně přišel na to ,jak jsme závislí a jak musíme poslouchat a nemáme naprosto žádnou svobodu a možnost volby,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 22:31 Reaguje na vaber
Kdo ti tohle zase nakukal? My máme všechny volby otevřené, jenže ti tutani nejsou schopni domyslet, co by se po vystoupení stalo.
Máš dobrou práci za dobré peníze, kariérní růst, dobrou partu atd. a budeš furt frflat, kritizovat a škodit a vyhrožovat výpovědí. A manažer ti řekne - tož vypadni, máš 2 měsíce a pak ať tě tu už nevidím. A co uděláš? To, co tady meleš pořád.
Odpovědět
va

vaber

8.12.2023 09:28 Reaguje na Pavel Hanzl
to jsi mně nakukal ty ,přečti si po sobě příspěvek ,ty nikdy neprohlédneš,
ale máš volby otevřené, v domově pro opožděné
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2023 18:45 Reaguje na vaber
Co by se stalo po vystoupení z EU? Stačí třeba ekonomika.
Odpovědět
sv

sv

9.12.2023 10:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
No to hledat nemusíš. Stačí vylučovací metoda. Burešovci mají plnou hubu kydání předvolební špíny na EU, ale jakmile se tam nějaký dostane, tak v předklonu podepíšou všechno, co před ně předloží, jako jejich vrchní guru. Pitomiovci nejsou schopni najít ani rozparek u vlastních kalhot, když se jim chce. Jestli se nějaký z nich dostane do europarlamentu, tak bude k nepotřebě. Bude zvedat ruku aniž by věděl pro co nebo proti čemu hlasuje. Komsocani jsou stejní kývači jako burešovci. Jediná strana, která byla sto navrhnout a prosadit změny v eurounijních nesmyslech, které bureš před tím podepisoval jako na běžícím páse, je ODS.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.12.2023 16:32 Reaguje na sv
Pitomě hledat rozparek u kalhot může jen zdejší nutela. Posilněn brněnským fosilem pri tom sní o vedoucí úloze Strany nutel. PS: kalhoty a sukýnka je rozdíl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.12.2023 22:43
Naši ropáčci si pořád myslí, že EU je jediná na světě, která se snaží o dekarbonizaci a která podoruje OZE a grýndýl. Ovšem svět je i v tomhle daleko dál a na tom je taky jasně vidět, jak žijí tihle nešťastníci ve světě naopak.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.12.2023 10:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Proboha držte už ta svá ústa! Jezdíte spalovákem, topíte plynem,
létáte po světě letadly, kupujete soláry ze zlé a "špinavé" Číny
a pořád druhé označujete za ropáky. Někoho tak pokryteckého, jako
vy potkat naživo, tak bych se asi neudržel. Vidíte si alespoň na
špičku nosu? Zameťte si před vlastním prahem a potom mudrujte!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2023 07:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Zklidněte hormon člověče nešťastná a zkuste si přečíst můj příspěvek, když na něj tak popudlivě reagujete. Ten je o tom, že většína světa jede daleko zeleněji a grýndýlově, než Evropa a především Česko. A to se potácí také proto, že je tu zažrané to ropáctví, které obdivujete.
Odpovědět
va

vaber

7.12.2023 09:20
EU holt je zvyklá nařizovat a musí se poslouchat,
ale Evropa nemsí čekat na světovou dohodu, může přestat používat fosilní paliva už zítra,
proč se toho bojí, ale chce to po celém světě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2023 09:17 Reaguje na vaber
EU není zvyklá nic, nešťastníče, EU je spolek demokratických států a nařizuje to, co si tyhle státy samy odhlasují. A my patříme mezi polovinu větších států a máme odpovídající slovo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.12.2023 12:24
Celou politiku EU ohledně životního prostředí lze označit za jedno velké divadlo , navíc zcela mizerné kvality.
Gryndýl je neuvěřitelně zfušovaný program dekarbonizace společnosti a je naprosto v pořádku, že ho svět odmítá. Jinak bychom se dočkali doslova kolapsu civilizace.
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.12.2023 16:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Gryndýl bude stát evropany spoustu peněz resp. úspor, to by se dalo možná přežít, prachy jednoho dne dojdou i ECB, nelze tisknout donekonečna. Skutečným problémem je islamizace, výměna obyvatelstva díky rozdílné natalitě, střet hodnotově, vzdělanostně, nábožensky naprosto rozdílných kultur. Na Blízkém východě to pro křesťanskou civilizaci nedopadlo dobře, stačí porovnat stav před sto lety a dnes - Evropa směřuje tamtéž.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2023 09:19 Reaguje na pepa knotek
USA investují do OZE asi 600 mld. dolarů, Čína 500, EU 150. čus.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 22:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Který svět ho odmítá? Ten váš naopak, kde největší kabrňák je Putin s malým rakeťákem, že?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.12.2023 15:56
Ustoupit vedení EU od Gryndýlu, tak to by přiznalo chybu a oni přece nechybují až do trpkého konce. Snad se po volbách do EU něco změní, aby
jsme nemuseli zpět na stromy a nebo do jeskyní. Hlavně mladí by měli vzít rozum do hrsti a nesnít o nereálném světě. Sebedestrukcí EU oteplování
nezastaví a umožní pouze zbytku světa převzít otěže naplno a bez toho,
že jim do toho bude EU mluvit. Bez hospodářské síly je každý trpaslíkem
i kdyby křičel sebevíc a dělal na ostatní bububu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 22:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Evropa ekonomicky roste, ale dává na grýndýl daleko méně, než Čína nebo USA. Což ji brzdí v rozvoji, to je fakt.
Ale do jeskyní se vyvolení vrátí velmi rádi, bo venku bude vedro k nevydržení.
Odpovědět
sv

sv

9.12.2023 10:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Stačilo by machačku, aby místo podepisování v předklonu bureš více jednal, jako poláci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2023 15:06 Reaguje na sv
Bureš není politik, to jediné mu věřím. A vůbec nechápe, co to politika je.
Odpovědět
RA

Robert Axamit

7.12.2023 16:12
Titulek je zjevná lež. Konec fosilních paliv chce pár odporných fanatiků. 99 % chce levné energie, rozumnou hospodářskou politiku, nízkou infalci a rozumné hospodaření státu. Tedy přesný opak toho, co nám nabízí Green Deal a jeho věrozvěsti. Vyhnat tu samozvanou sebranku od koryt karabáčem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2023 22:36 Reaguje na Robert Axamit
Jistě. A do deseti let milióny zoufalých připrchlíků, vyprahná pole a zničené lesy, problémy s vodou a se vším, co s tím souvisí, tj. se vším. A dál teploty v létě k padesáti, polopoušť a kolaps civilizace a další a další a další brutální vedra. Tomu se říká "rozumná hospodářská politika", že?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.12.2023 14:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Bububu, tak toho se určitě už nedožijete a to vám nic zlého
nepřeji. Kdo vás za ty žvásty platí a nebo to opravdu píšete
nezištně a o vlastní vůli? Tak to vás lituji, ale vězte, že
budete spasen a blahoslaven dle bible o blahoslavení chudých
duchem. "Rozumnou" hospodářskou politiku už zažíváme, už
se jejich dopadů bojí i podnikatelé a ne jen ti neúspěšní, ale i ti, co mají pobočky po celém světě. Včera v ČT o tom
mluvil vlastník fa. Brano (Branecké železárny a strojírny)
a nebral si vůbec servítky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2023 18:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Já používám pouze tvrdá data a jasně doložený vývoj z minulosti a systém, který bohužel bude fungovat i do budoucnosti. A naše ekonomika je rozvrácena šílenou šílerovou, který zasekla dluh o BILIÓN, což je 100 tisíc na občana. A navíc zajistila to zadlužování i dalším vládám. Tak čemu se čemu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2023 19:15
Když jsem byl kluk (60. léta), tak v létě bylo normálně +23 - +26°C, extra vyjímečně +30°C, běžné bývalo propršené léto, kdy teplota šla jen málokdy přes +20°C. V zimě bývalo -10°C, minimálně -20°C.
Dnes máme v létě +33 - 35°C vyjímečně naměřili +40°C. V zimě bývá -5°C, minimum bývá na Jižní Moravě -10°C.
Čím to je? Všeobecná poučka říká, že +1°C v globálu znamená asi +8 - +10°C v extrémech. A od té doby taky globální teplota stoupla si o ten stupeň.
A co bude dál? Další stupeň se dá odhadnout do třeba 30 - 50 let. To bude u nás běžně přes +40°C a to už nedáme. A dál? Bude se stále oteplovat. Už je vám lépe?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist