https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-ma-posilit-ochranu-vnejsich-hranic-a-tlak-na-treti-zeme-shodl-se-summit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Summit EU se shodl na podpoře zelených firem, Fiala nechce závod v subvencích

10.2.2023 10:20 | BRUSEL (ČTK)
Zelená grafika
Zelená grafika
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie se chystá v reakci na masivní americké a čínské státní subvence povolit dočasnou a omezenou státní podporu firmám tvořícím takzvanou zelenou ekonomiku. Lídři členských zemí se v noci na dnešek na mimořádném summitu v Bruselu dohodli na obrysech plánu podpory ekonomik, podrobnosti včetně možného financování však nechali na další vrcholné schůzky. Zejména Francie a Německo usilovaly o co nejširší možnosti podpory firem, další země však nabádaly k opatrnosti. Český premiér Petr Fiala po jednání řekl, že podpora průmyslu nesmí být dotačním závodem.
 
Evropské země se v současnosti snaží vyrovnat s očekávanými dopady bezprecedentních stamiliardových investic, které na podporu boje proti klimatickým změnám chystají Spojené státy. EU chce zároveň pomoci firmám s dopady vysokých cen energií a motivovat je k rychlejšímu přechodu na obnovitelné zdroje.

Unijní lídři se proto shodli na tom, že evropský blok umožní "cílenou, dočasnou a přiměřenou" státní podporu firmám ze sektorů strategických pro zelenou transformaci hospodářství. Zároveň však zachová rovné podmínky na jednotném trhu EU.

Právě na nerovnost dosud povolené státní podpory poukazuje řada unijních států. Zhruba tři čtvrtiny peněz napumpovaných státy do ekonomik v rámci dosavadního uvolnění pravidel tvořila podpora Německa a Francie, která je hlavním zastáncem nové podpory. Další politici však na summitu razili opatrnější přístup.

"Lídři EU uznali, že se podpora průmyslu nesmí stát dotačním závodem mezi jednotlivými zeměmi," řekl po jednání novinářům Fiala, podle něhož nesmí státní podpora pokřivit podmínky na jednotném trhu.

Summit se dohodl na tom, že unijní země zjednoduší administrativu a urychlí přístup k financování pro firmy ze zmíněných strategických oblastí, k nimž patří zejména technologie obnovitelných zdrojů energie.

Návrh pravidel, který má EU udržet na špičce jejich světové produkce, by měla Evropská komise představit v březnu. Podle její šéfky Ursuly von der Leyenové je budou mít lídři na stole při dalším summitu na konci března, kde by diskusi o financování ekonomik měli posunout výrazněji než nyní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.2.2023 12:57
Z mého pohledu další a hloupý pokus "nakopnout" ekonomiku tiskem dalších mld. € a $ , které stát napumpuje do svého hospodářství.

Týká se to jak USA i EU , s drobným rozdílem. USA mají levnou fosilní energii a hlupcům v EU ji za 3-4násobek domácí ceny prodají.(LNG)

Mít volné investiční prostředky, nakoupil bych americké akcie a EU akcií bych se rychle zbavil.

Jinak vyšel velice zajímavý článek, kdo stál za likvidací NS I, II - doporučuji v klidu a celý pročíst.
https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2023 16:03
Zde je popsané, co se děje: https://taz.de/European-Green-Deal/!5909433/

Kvůli Bidenovým investicím a odlákávání firem do USA se rozhodla osa Berlín Brusel pro národní subvence tzv. zeleného (asi nejen) průmyslu. Obchodní válku a žalobu na USA nechtějí, raději hádku mezi bohatými  a malými, chudými uvnitř EU. Vnitřní trh subvence nepřipouštěl, už jsou možné. Dají se na ně i peníze z koronového fondu obnovy, a malé země, které na subvence nemají prostředky, ... dostanou poděkování.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.2.2023 16:39 Reaguje na Jarka O.
Vypadá to, že USA si na účet EU chtějí vylepšit ekonomiku. Myslím, že EU s tím žádné problémy mít nebude a Americe pomůže.
Proč by měla firma podnikat tady, když v USA bude její výstup stejný a za výhodnějších (levnějších) vstupů bude i ziskovější?
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2023 17:56 Reaguje na Richard Vacek
EU by se zachránila, kdyby ukončila GD. Energie z Ruska samozřejmě nechce a hledá jinde. Jsou lidé, kteří to nazývají kolonialismem. Zde je komentář od pani z jihoafrické střední třídy, jestli chcete, bohužel německy:(. Ona říká, ze evropský GD platí jen Evropě, vodík pro Evropu se jinde vyrábí z uhlí, EU to tak chce, a další zajímavosti. Opravdu stojí to za to. Na taz.de bývají občas dobré komentáře.
https://taz.de/Co-Chefin-des-Club-of-Rome-ueber-Europa/!5910575/
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.2.2023 18:21 Reaguje na Jarka O.
GD odpískat nejde. To by bylo další v řadě selhání EU politiků. To předchozí se jmenovalo Lisabonská strategie - cílem bylo "komunistické dohnat a předehnat" a skončilo to fiaskem:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lisabonsk%C3%A1_strategie
Bohužel současní EU politici dovedou jenom spotřebovávat to, co předchozí generace vytvořily. Ale už toho moc nezbývá.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.2.2023 19:44 Reaguje na Richard Vacek
Tak si pevně držme klobouky ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2023 08:30 Reaguje na Richard Vacek
Všechno se povést nemůže, ale bylo by potřeba se podívat na příčiny. To by se soudruzi možná dost divili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 15:51 Reaguje na Jarka O.
Nedovedu si představit, co znamená "odpískat GD". To se jako začnou zase lít ropné deriváty do řek, budou všude čadit dýzlové čmoudy a uhelné elektrárny zase otráví Krušky jizerky?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.2.2023 10:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Neblábolte Hanzle, před green dealem žádná otrava Krušných hor neprobíhala.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.2.2023 15:21 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zřejmě jsme svědky smutných konců p.Hanzla. Šance na zlepšení je 0, asi bude dál mluvit z cesty, ale zkusím to: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemecko-v-krizi-Profesor-zasne-Ale-uz-se-lamou-ledy-728988
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2023 08:21 Reaguje na Jarka O.
Muhehehehhe Parlamntní listy, jako typický představitel demagogií a dezinformací a ještě Bobo...rohaté zvíře, to je "informační zdroj" jak čapa.
Já se nedivím, že máte místy úplně pošahané názory, když z tohoto berete parainformace.

Celý Západ je prohnilý a na okraji propasti, váleční štváči z Volstrítu se řítí do bankrotu atd. atd. atd.. to mi nakecávali komáři celé dětství!
A jak to dopadlo?
Řachl jen ten jejich nablblý komunismus a USA jsou nejsilnější a nejprogresivní zemí světa.
Komunista se nikdy nic nenaučí a nic nezapomene.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.2.2023 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaké seudruhu bobo a ostatní nesmysly? Já jsem dala odkaz na všemi krom hanzla respektovaného důležitého německého ekonoma, jednoho z nejvýznamnějsích této doby v Evropě! To jste se pořádně shodil, jste k smíchu, cha!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2023 20:12 Reaguje na Jarka O.
Dala jste mi odkaz nas PL, což znamená, že to může být celé zmanipulované, (jak to tam umí), možná i vylhané. čus
Prostě nadvláda dezinformací, fejků a hoaxů je u nác čím dál děsivější.
Pokud národ dá 2.3 miliónu hlasů totálně morálně podřadnému jedinci, který zcela běžně a prakticky pořád lže, tak čemu se čemu?
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.2.2023 07:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Ignorantstvi je děsivé a připomíná staré časy. Pořekadlo "kdo to říká, ten to je" platí na jasánka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2023 20:18 Reaguje na Jarka O.
To není žádné ignoranství, to jsou kecy, které jsem poslouchal za komára pořád. V dalším příspěvku od vás tvrdí, že v Evropě dělají OZE 3,5% spotřebované elektřiny. To je celý.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.2.2023 21:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a tak jste se kecama nakazil, že je tlačíte dál vy sám. Nebaví to. 3,7% elektriky z OZE je údaj z článku zde, ne můj nápad. To je celý
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2023 08:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Fakt nepadly lesy za komára totálně v Krušných horách a polovina v Jizerkách?
"Severní Čechy jsou největší totálně zdevastované území na celém světě". National Geographic někdy kolem roku 1984.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.2.2023 16:10
Podpora "technologie obnovitelných zdrojů energie"?
Tím se asi myslí, že budeme nakupovat více čínských fotovoltaických panelů a více čínských baterii a více čínských střídačů, protože v EU se nic z toho už téměř nevyrábí kvůli drahým surovinám a energiím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 15:43 Reaguje na Richard Vacek
"...přístup k financování pro firmy ze zmíněných strategických oblastí, k nimž patří zejména technologie obnovitelných zdrojů energie." To znamená, že si udělají výpočet, kolik stojí fve panel dovezený v Číně a kolik vyrobený v Evropě.
A z toho jim třeba vyjde, že zafinacovat velkou fabriku na panely a průběžně ji dotovat, vyjde lépe, než to vozit z Číny. samozřejmě se do toho započítá vše, pracovní místa, vývoj, daně, soběstačnost atd. atd.
Pokud by se to udělalo rozumně, bylo by to možná dost plus.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.2.2023 20:11
Takže se budou okrádat ti, co ještě něco vytvářejí, budou se sekat závratné dluhy a to všechno se nacpe ideologicky konformním zeleným zmetkům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 15:49 Reaguje na Viktor Šedivý
Stačí, aby to nešéfoval náš loupeživý estébák a mohlo by to fungovat dobře. Jenže my si jiné postupy nejsme schopni ani představit, bo dezoláti nám stále vysvětlují, že tunel je princip fungování demokracie celého světa. A hlupačiska na to skáčou.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.2.2023 21:39 Reaguje na Pavel Hanzl
A čím se liší dotace od tunelu?

Pouze tím, že parta zlodějů, co to vymyslí, se neschází někde v soukromí ale v parlamentu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2023 20:15 Reaguje na Viktor Šedivý
Dotace je na něco, co je potřeba a nejsou na to peníze. Nebo sedlákovi aby si mohl pořídit tarktor, aby měl stejně drahou pšenici.
Tunel je, když si za to někdo postaví luxusní sídlo, nejlépe na francouzské riviéře.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

14.2.2023 23:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebo estebakovi, aby mohl produkovat biopaliva, které jste tu před 12 lety tak bigotne prosazoval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2023 17:36 Reaguje na Daniel Višňovský
Byl jsem vždy bigotně PROTI biopalivům, bo to byl estébákův první podraz, hned jak přišel do Sněmovny a zkorupoval si socany a komáry. Tenkrát jsem si myslel, že Kalouska řóchne, byl rudý jak rak.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

15.2.2023 19:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy ani nevíte, proti čemu jste, zastánci biopaliv vždy argumentovali hodným a zlým CO2. Ti nejhloupější z nich toho nechali tak před 7-8 lety, Vám to vydrželo dodnes.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist