https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-dohodla-na-zakazu-jednorazovych-plastovych-vyrobku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se dohodla na zákazu jednorázových plastových výrobků

19.12.2018 00:38 | BRUSEL (ČTK)
Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu (EP) se v noci na dnešek dohodli na prozatímní podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. / Ilustrační foto
Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu (EP) se v noci na dnešek dohodli na prozatímní podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dennis / Pixabay
Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu (EP) se v noci na dnešek dohodli na prozatímní podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. V tiskové zprávě o tom informovala Rada EU. Cílem je omezit objem plastového odpadu.
 

S návrhem zakázat jednorázová plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití přišla v květnu Evropská komise. Evropský parlament a členské státy v návrhu následně provedly mírné změny. Pokud noční předběžnou dohodu potvrdí velvyslanci zemí unie, bude výsledná podoba textu předložena Evropskému parlamentu a poté ještě znovu členským státům k finálnímu schválení.

Zákaz, který by měl - s určitými výjimkami - začít platit za dva roky, se má týkat nejen obvykle zdůrazňovaných brček nebo čistítek na uši, ale i jednorázových plastových příborů, talířů či polystyrenových obalů a hrnků na potraviny a nápoje určené k okamžité spotřebě a také dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Členské země také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje.

Od roku 2025 by měl v EU existovat závazný cíl 25 procent výroby PET lahví z recyklovaného materiálu, od roku 2030 by to mělo být procent 30.

Tisková zpráva rady také uvádí, že je třeba začít s hledáním alternativ k filtrům v tabákových výrobcích, jejichž součástí jsou nyní plasty. Cigarety a další výrobky, které takové filtry mají, budou muset být opatřeny příslušným upozorněním, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen jinam než do koše.

Opatření proti plastovému odpadu by mohla znamenat citelné změny v běžném životě téměř všech obyvatel EU. Nejvíce se však dotknou odvětví umělých hmot, které v roce 2015 dosáhlo tržeb 340 miliard eur (8,7 bilionu Kč) a zaměstnávalo 1,5 milionu lidí, uvedla agentura DPA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MR

Michael Rada

19.12.2018 21:04
Je mi líto, ale čtenářům, kteří se radují musím oznámit, že toto rozhodutí Evropského Parlamentu diktovaly odpadové společnosti, které se tímto dokonale zbavily odpovědnosti za léta své špatné práce a lží týkající se recyklace. PLAST NENÍ ZLO, ZLO JE JEDNORÁZOVOST.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.12.2018 10:03
@Michael Rada
Souhlas s korupční podstatou tohoto zákazu, která je dána korupční podstatou celé EU (a bez likvidace této organizace se patrně této korupce nezbavíme).
Jednorázové pomůcky, nástroje atd. ovšem nejsou žádné zlo, naopak představují obrovský ekologický přínos, protože mytí a desinfekce pomůcek na opakované použití představuje prakticky vždy výrazně vyšší ekologickou zátěž a prakticky vždy je to spojeno i s infekčními a dalšími riziky pro spotřebitele. Ono by bohatě stačilo nařídit, že všichni, kdo jednorázový materiál dávají k dispozici jsou povinni se podílet na jeho sběru po použití a předávání k recyklaci. Ale nebylo by to korupčně atraktivní rozhodnutí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.12.2018 12:11
Je to prostě další z mnoha důvodů, proč odejít z EU.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist