https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-vyplatila-prvni-penize-z-fondu-obnovy-mezi-prijemci-je-take-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU vyplatila první peníze z fondu obnovy, mezi příjemci je také ČR

29.6.2021 00:43 | BRUSEL (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Evropská unie dnes vyplatila první peníze z rozsáhlého fondu obnovy po pandemii covidu-19, a to 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Peníze zamířily do 16 členských zemí EU, včetně České republiky. Oznámila to Evropská komise. První peníze budou směřovat do 41 národních a regionálních programů. Mezi jejich příjemce patří také například Německo, Francie, Polsko či Slovensko, uvedla komise.
 

"Dneškem počínaje se již peníze z NextGenerationEU používají prostřednictví REACT-EU, aby pomáhaly našim regionům a městům zotavit se z pandemie a vybudovat ekologičtější, digitálnější a odolnější Evropu," prohlásil eurokomisař pro rozpočet a správu Johannes Hahn.

Fond v celkové hodnotě 800 miliard eur (přes 20 bilionů Kč) označovaný jako NextGenerationEU je financován dluhopisy vydávanými Evropskou komisí. Vyplacené peníze jsou součástí iniciativy REACT-EU, která pod tento fond spadá. Cílem opatření v rámci REACT-EU je posílit odolnost zdravotnických systémů, udržovat a vytvářet pracovní místa a podporovat malé a střední podniky.

Iniciativa REACT-EU má v letech 2021 a 2022 poskytnout dodatečných 50,6 miliardy eur (zhruba 1,3 bilionu Kč) na programy kohezní politiky. "Jsem ráda, že kohezní politika zůstává v čele krizové reakce a obnovy," uvedla eurokomisařka pro kohezní politiku Elisa Ferreiraová. Dodala, že REACT-EU je prvním nástrojem fondu NextGenerationEU, který poskytuje podporu ekonomikám, podnikům a pracovníkům.

Výplata peněz přichází po úspěšné realizaci prvního prodeje dluhopisů v rámci NextGenerationEU. Prodej desetiletých dluhopisů vynesl 20 miliard eur (přes půl bilionu Kč).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 11:06
Proč posílají jakékoliv peníze do ČR, kde je nedořešeno velmi masivní rozkrádání evropských dotací z nejvyšších míst státu???

To jejim daňovým poplatníkům nevadí, že jejich peníze padají do černé díry???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist