https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-schvalili-prisnejsi-pravidla-pro-vyvoz-odpadu-do-tretich-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci schválili přísnější pravidla pro vývoz plastového odpadu do třetích zemí

18.1.2023 01:06 | ŠTRASBURK (ČTK)
Velký zájem na tom, aby unie s vyvážením odpadů skončila, má člen OECD Turecko, které je jeho velkým příjemcem. V této zemi skončilo v roce 2021 téměř 15 milionů tun unijního odpadu, tedy skoro polovina celkového množství. Z EU se začal odpad do Turecka vyvážet ve velkém po roce 2017, kdy dovoz mnoha druhů plastového odpadu zakázala Čína.
Velký zájem na tom, aby unie s vyvážením odpadů skončila, má člen OECD Turecko, které je jeho velkým příjemcem. V této zemi skončilo v roce 2021 téměř 15 milionů tun unijního odpadu, tedy skoro polovina celkového množství. Z EU se začal odpad do Turecka vyvážet ve velkém po roce 2017, kdy dovoz mnoha druhů plastového odpadu zakázala Čína.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropští poslanci chtějí, aby sedmadvacítka přestala vyvážet plastový odpad do zemí za hranicemi EU a více dbala na to, jak se vyvezený odpad dokumentuje a zpracovává. Návrh nových pravidel schválili na zasedání ve Štrasburku. Evropská unie se zbavuje čím dál většího objemu odpadu tak, že jej vyváží do třetích zemí. Podle Eurostatu v roce 2020 vyvezla přes 32 milionů tun odpadu, což byl oproti roku 2004 nárůst o tři čtvrtiny. Množství dovezeného odpadu se ve stejném období naopak o desetinu snížilo.
 

Podle nové regulace, kterou ještě musí schválit členské země EU, by do budoucna mělo být zcela zakázáno vyvážení nebezpečného a plastového odpadu do nečlenských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Export odpadů do zemí OECD má skončit postupně během následujících čtyř let. Přísnější pravidla mají zaručit, že se země EU budou více snažit o recyklaci a opětovné využití odpadových materiálů a že odpad nebude putovat do států, které mají mírnější zákony a kde může tento odpad významně poškodit životní prostředí nebo zdraví.

Velký zájem na tom, aby unie s vyvážením odpadů skončila, má člen OECD Turecko, které je jeho velkým příjemcem. V této zemi skončilo v roce 2021 téměř 15 milionů tun unijního odpadu, tedy skoro polovina celkového množství. Z EU se začal odpad do Turecka vyvážet ve velkém po roce 2017, kdy dovoz mnoha druhů plastového odpadu zakázala Čína. Přes dva miliony tun odpadu z EU zamířily v roce 2021 do Indie. Největší podíl na vyváženém odpadu mají kovy, za nimi následuje papír a plasty.

"Díky zákazu vývozu plastového odpadu, který navrhujeme, vytváříme tlak na inovativnější a cirkulární ekonomiku všude, kde se s plastem pracuje. To je skutečná výhra pro budoucí generace," komentovala dnešní hlasování autorka návrhu, dánská europoslankyně z lidovecké frakce EPP Pernille Weissová.

„V cirkulární ekonomice nejsou odpady sprosté slovo, ale důležitá surovina. V jednadvacátém století máme nástroje na to, abychom s odpady nakládali chytře a nepřipravovali se zbytečně o materiál, který dokážeme znovu použít," uvedl český pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

18.1.2023 07:40
Plast se hodí vytřídit na PET a pak většinu spálit. Je nesolidní netříděný odpad vyvážet. Kovy a papír no snad, ale lépe zpracovat tady, no jo on není plyn a eletrika. .
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

18.1.2023 10:02 Reaguje na Slavomil Vinkler
Plně s Vámi souhlasím. Ale z čeho bude potom mafie žít, tento zákaz jim přidá další kšefty.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.1.2023 08:41
Odpadový neokolonialismus EU jsem zde několikrát ostře kritizoval, a proto tuto byť drobnou změnu jen vítám.
Pokud by EU problém skutečně chtěla řešit dala by absolutní stopku na vývoz VŠECH odpadů , což jak sami vidíte se neděje.
Jako vždy, za vším hledej peníze. Je levnější problém přesunout tam, kde ochrana ŽP je slabá a korupce místních úřadů vysoká.
Problematiku odpadů dávám na místo č.1 toho, co bychom skutečně řešit měli.

Mezi námi děvčaty, i proklínaný sodovkáč - CO2 , není nic jiného než odpad.
Odpovědět
os

orb slavík

18.1.2023 08:49
Vyvážet své odpady do třetích zemí je velká ostuda Evropy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.1.2023 09:52
Stručně a jasně! Pokrytecká politika EU zbavující se nezpracovatelných
odpadů za úplatu někde, kde se hromadí a nebo pálí bez eliminace zplodin
hoření. Občas se lodě vyprázdní rovnou do oceánu a jedou pro nový náklad.
Kamarád toho byl svědkem před 25 léty v USA, kde loď s odpadem odplula
do míst, kde už nehrozil "návrat" smetí k pobřeží USA a tam se nákladu
zbavila. Možná to už dnes nedělají, ale kdo ví, kdo to tak dělá stále,
protože to množství smetí v moři stále narůstá, To nemůže být pouze
z řek, jak se nám tu neustále vnucuje a nebo z odpadkových košů bárek
rybářů.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.1.2023 11:36
Prej výhra pro budoucí generace říká paní Pernille Weissová a ten Peksa je podobný týpek. Oba mimo realitu, neschopni nadhledu. To nám vládne, to je horší než kdyby nám vládla lůza.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.1.2023 14:27
Pro chudé země je plastový odpad surovinou a dává obživu řadě těch nejchudších. Odpad třídí a jako vytříděný se dostává na zpracování. Pravděpodobně jim nepomůžeme, když je o zdroj obživy připravíme.
Svého času se takto zpracovávalo velké množství odpadu v Číně, ale jak zbohatla, mají tam lidé už lepší možnosti obživy a Čína sama tento dovoz zakázala. Pro připomenutí jak to tam fungovalo je zajímavý dokument 5 let starý:
https://youtu.be/rKEbGYTbLdg
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist