https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-by-se-prvnich-letajicich-taxiku-mohla-dockat-v-roce-2024
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa by se prvních létajících taxíků mohla dočkat v roce 2024

20.5.2021 09:46 | KOLÍN N.R. (ČTK)
První stroje s nižší hmotností by mohly dostat zelenou kolem roku 2024.
První stroje s nižší hmotností by mohly dostat zelenou kolem roku 2024.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Prvních létajících taxíků by se Evropa mohla dočkat v roce 2024. Řekl to šéf Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky. Konceptem městské letecké mobility (Urban Air Mobility, UAM), tedy vývojem prostředků, jež budou přepravovat pasažéry, a bezpilotně i náklad, například zdravotnický materiál, se zabývá víc než půltuctu evropských firem.
 

"Mám za to, že letecké taxíky by se mohly začít komerčně využívat v roce 2024 nebo 2025," konstatoval Ky. Segment městské letecké mobility bude podle agentury EASA v roce 2030 představovat v Evropě trh o velikosti 4,2 miliardy eur (107 miliard Kč), který vytvoří 90 000 pracovních míst. Z hlediska globálního trhu bude 31 procent nových technologií v této oblasti původem z Evropy.

V některých případech zahájila EASA certifikaci návrhů. První stroje s nižší hmotností by mohly dostat zelenou kolem roku 2024, řekl Ky.

Německý start-up Volocopter a další podpůrci projektu, například společnost Aéroports de Paris, která spravuje pařížská letiště Roissy a Orly, chtějí technologii předvést během letních olympijských her, které se budou v Paříži konat v roce 2024.

EASA se zabývá projekty přepravy pasažérů s pilotem i bezpilotní přepravy nákladu. Zcela autonomní prostředky letecké dopravy ve městech jsou ještě několik let vzdáleny, uvedl Ky. Agentura zároveň zveřejnila studii, podle níž se stroje s vertikálním vzletem a přistáním, označované jako eVTOL a poháněné baterií, těší přízni veřejnosti.

Zhruba 71 procent dotazovaných v šesti městských oblastech uvedlo, že by služeb leteckého taxi nebo doručování zboží dronem, popřípadě obojího, využili. Největší starost jim dělala bezpečnost, hluk, dopad na ptáky a hmyz. V případě dronů vznesli otázku kybernetické bezpečnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

20.5.2021 10:28
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

20.5.2021 11:46
Létající taxíky, o tom už se psalo po válcev Mladém technikovi a je to asi tak 65 -70 let.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

20.5.2021 12:42
Nějak nechápu k čemu to? Poslední volný prostor bude zadělán dalšími rámus dělajícími vehikly. Co na to green deal. Asi nic. Bude to přece na baterky. Proč v naší společnosti udává směr a vývoj jen její technologicky zahleděná větev. Proč než se zase pustíme do další devastace nejsou přizváni k povolovacímu procesu se stejnou váhou hlasu biologové, přírodovědci, lékaři. Zatím jsme ve svém jednání neponaučitelní.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.5.2021 13:14
Geniální.
Nejdřív necháme budovatele zářných zítřků aby zabili (pozemní) individuální dopravu pomocí zákazů, omezení, preferencí okrajových způsobů dopravy - a následně budeme řešit (uměle znefunkčněnou) dopravu energeticky mnohem náročnějšími helikoptérami.
Odpovědět
ig

20.5.2021 20:08
"Až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětatřicet let, vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku..."

Podobný slinty jsem už slyšel tolikrát, a pokaždé se stejným výsledkem :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 00:15 Reaguje na
Mám obavu, že tentokrát to bude ještě povedenější, než když se budovala pokroková socialistická společnost. A že za pár let ten svět bude opravdu sakra jiný - pro nás v Evropě bohužel jiný.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist