https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-neni-pripravena-na-rychle-rostouci-klimaticka-rizika-uvadi-zprava-eea
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa není připravena na rychle rostoucí klimatická rizika, uvádí zpráva EEA

11.3.2024 10:35 (ČTK)
Některé regiony v Evropě jsou ohnisky více klimatických rizik.
Některé regiony v Evropě jsou ohnisky více klimatických rizik.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropa není připravena na rychle rostoucí klimatická rizika, kterým čelí. Ve své hodnotící zprávě to uvádí Evropská agentura pro životní prostředí (EEA), podle které mnohé z těchto hrozeb, například požáry či sucho, dosáhly kritické úrovně a bez naléhavých a rozhodných opatření by se mohly stát katastrofálními.
 

"Evropa je nejrychleji se oteplujícím kontinentem na světě a klimatická rizika ohrožují její energetickou a potravinovou bezpečnost, ekosystémy, infrastrukturu, vodní zdroje, finanční stabilitu a zdraví lidí," uvádí ve zprávě EEA.

Zpráva se zabývá tím, jak závažné jsou klimatické hrozby a jak dobře je Evropa na jejich řešení připravena. Uvádí, že nejnaléhavějšími riziky, která se s ohříváním planety znečištěním z fosilních paliv stále zhoršují, jsou tepelný stres, bleskové povodně a záplavy, zdraví pobřežních a mořských ekosystémů a potřeba solidárních fondů na obnovu po katastrofách. Podle zprávy je také třeba přijmout naléhavá opatření k zajištění bezpečnosti úrody a k ochraně lidí, budov a přírody před požáry.

Důkazů o adaptaci přibývá, ale "rozhodně to nestačí", řekl Robbert Biesbroek, autor zprávy z univerzity ve Wageningenu. "Nejde to dostatečně rychle a nedostává se to k těm, kteří to nejvíce potřebují. V tomto smyslu je to docela děsivé," dodal.

Některé regiony v Evropě jsou ohnisky více klimatických rizik. Jižní Evropa je obzvláště ohrožena požáry, dopady horka a nedostatku vody na zemědělskou produkci, práci venku a lidské zdraví. Záplavy, eroze a průnik slané vody ohrožují nízko položené pobřežní oblasti Evropy, včetně mnoha hustě obydlených měst.

Zpráva také varuje před "kaskádovými a složitými" riziky, která podle ní současné zátěžové testy ve finančním sektoru pravděpodobně podceňují. Horké počasí například vysuší jižní Evropu, což zničí úrodu a zmenší zásoby vody, ale také ztvrdne půda, což zvýší pravděpodobnost bleskových povodní, a vysuší vegetaci, což znamená, že se požáry mohou šířit rychleji.

Vlády, které se budou snažit reagovat na několik krizí, podle zprávy nebudou mít dostatek zdrojů, stejně jako nepřipravené obce.

Lidé by však měli pochopit, že vlády, města i jednotlivci mají možnost snížit rizika - a že opatření v tomto směru přinesou výhody, jako je čistší ovzduší a lepší bydlení. Listu The Guardian to řekla Daniela Schmidtová z Bristolské univerzity, která zasedala v poradním sboru zprávy, ale nepodílela se na jejím psaní.

Zpráva EEA uvádí, že některá klimatická rizika již dosáhla kritické úrovně. Pokud nebudou nyní přijata rozhodná opatření, může podle ní většina klimatických rizik dosáhnout kritické nebo katastrofické úrovně do konce tohoto století. "Toto by měl být poslední budíček," řekla výkonná ředitelka EEA Leena Yläová-Mononenová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

11.3.2024 12:14
Koukám, že oteplení znamená samou katastrofu. Tím se liší od všech teplých period v minulosti, které naopak znamenaly dobu hojnosti.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.3.2024 13:00 Reaguje na Richard Vacek
Pán je pamětník ...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.3.2024 13:17 Reaguje na Michal Uhrovič
Od doby knihtisku tu máme psané záznamy. Do starší doby se dívá paleoklimatologie. Proto víme, že za předchozí doby meziledové bylo v Evropě podstatně tepleji, což vedlo k rozšíření předchůdců člověka.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.3.2024 15:29 Reaguje na Richard Vacek
Co bylo dobré kdysi nemusí být dobré pro současnou vysoce rozvinutou civilizaci. Myslím, že paušalizace není na místě.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.3.2024 17:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Je pravda, že dříve i mírná změna klimatu vedla k hladomoru. Dnes jsme na tom podstatně lépe.
O důvod víc, proč se nadcházející teplé periody neobávat, ale radovat se z přínosů, které to znamená.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

11.3.2024 22:18 Reaguje na Richard Vacek
Jste si jist těmi přínosy? Miroslav Trnka pro HN: "...při zkoumání hlubokých vrstev ledu v Antarktidě či Grónsku, které se dají datovat za pomoci zkoumání radioaktivního rozpadu některých prvků. Také se získávají stabilní izotopy kyslíku, těžšího vodíku, stopy sopečného prachu, v bublinkách v ledu CO2. Jsou tak místa, kde se můžeme dozvědět o klimatu, které tu bylo až před 700 tisíci lety. Zachytíme kolísání dob ledových, meziledových, výkyvy pět i deset stupňů nahoru a dolů mezi nejchladnějšími a nejteplejšími obdobími. I koncentrace CO2 kolísá, ale jen mezi 180 a 280 molekulami na milion. Pak však přichází období mladších čtvrtohor, kdy už byly změny jen v řádu jednoho stupně. Za posledních deset tisíc let se tak variabilita výrazně zmenšila. Bylo to období velmi příznivé pro člověka a lidstvo během těch let vytvořilo zemědělství, kulturu, vše, co znamená civilizaci. Přitom homo sapiens existuje na planetě 200 tisíc let. To čekání lze vysvětlit právě tím, že až během posledních deseti tisíc let vznikly relativně klimaticky stabilní podmínky. My nyní vytváříme tlak, který systém může dostat tam, kde nikdy nebyl. V posledních 700 tisících letech koncentrace CO2 nikdy nebyla vyšší než 280 molekul na milion, nyní je 420. To je hraní si s ohněm."
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.3.2024 05:42 Reaguje na Ivo Kohn
Ale my víme, že v těch obdobích, kdy bylo na Zemi zalednění, bylo klima nestabilní a střídají se doby ledové s meziledovými.
O to větší radost bychom měli mít, že díky oteplení směřujeme k době stabilnější, kdy zalednění téměř zmizí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.3.2024 10:14 Reaguje na Richard Vacek
Budeme šťastní i z mnohem větších výkyvů počasí a z hladiny oceánů o pár desítek metrů vyšší? Zkuste si položit na stůl VŠECHA pro a proti.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.3.2024 16:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Budeme potřebovat výkonnější sekačky trávy. Protože teplé periody se vyznačují i vyššími srážkami, což znamená, že zahrady budeme muset sekat co dva dny.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.3.2024 20:49 Reaguje na Richard Vacek
A nějakou další blbost byste neuvedl?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.3.2024 17:54 Reaguje na Richard Vacek
To tvrdí ti, co se už několik desetiletí každou chvíli někde scházejí, bez ohledu na vlastní uhlíkovou stopu, přes média straší lidi " radí " jak a co dělat.
Nikdy však nepřiloží nikde ruku k dílu, k nějaké užitečné práci pro přírodu, aby byla Evropa připravena na klimatické změny !
Odpovědět
pk

pepa knotek

11.3.2024 13:49
Obyvatelstvo Evropy má v červnu poslední možnost vyměnit politickou garnituru EU, pokud tak neučiní bude evropská civilizace ztracena v důsledku sebezničení. Zbytek světa se o sebe postará.
Odpovědět
sv

s v

17.3.2024 16:46 Reaguje na pepa knotek
Sebezničení ala rusácko ... to opravdu evropské civilizaci nehrozí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.3.2024 13:51
Žadná klimatická rizika neexistují.Všechno to jsou dezinformáce a strašení obyvytel,protože ustrašený člověk se líp ovladá.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.3.2024 13:56 Reaguje na karel krasensky
Ale existují, nicméně místo peněz na přípravy se věnujeme vyhazování peněz jinde.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.3.2024 14:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
všechno přejde. Je jasné, že když se otepluje, roztává voda v ledovcích a tím se zastaví podmořský přepravník teplého Golfského proudění. Tím se přiblížíme v zásadě další " kvalitní" zimě. Ledovce ze Země nikdy úplně nezmizí ale i výrazně deštivá období přibližování ovlivňuje dobu ledovou.
ZŘEJMNĚ TI CO SÁZÍ HLAVNĚ NA DOČASNÉ OZE BUDOU MÍT PROBLÉM. Nemají robustní zdroje které by mohli kdykoliv použít pro sanaci obřích nárůstů spotřeby energie.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.3.2024 15:27
Zdá se tu jasný leč krátkozraký trend. Stále více peněz na adaptaci a postupná rezignace na mitigaci.
Odpovědět
PB

Petr Brok

12.3.2024 09:01
Rád bych snižoval rizika na svém a za své, ale ochránci všeho před vším, i ti od státu, mně to před dvaceti lety nepovolili vůbec a před dvěma měsíci jen z 10%. Tímto tempem mi bude trvat realizace opatření 200 let.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.3.2024 09:52
Kdyby se všechny prostředky použité na pochybné zastavení klimatické změny
věnovaly na adaptaci na změnu, tak se není čeho bát. Přijde tak jako tak,
jen na ni nebudeme připraveni. Budeme se koukat z elektroaut na suchá pole
bez závlah, na řeky bez přehrad cyklicky suché a naopak rozvodněné, na lesy
původních, ale suchých dřevin bez dřevin nepůvodních a odolných změnám, ale
cíle budou splněny, až na to, že tu bude skanzen bývalého průmyslu a minulé prosperity. Jen tak dál a hlavně grýndýlem dojdeme zpět do pravěku zelení soudruzi!
Odpovědět

Radek Čuda

12.3.2024 12:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Možná bych to nenapsal tak květnatě, ale v zásadě souhlas. A fakt by mne zajímalo kde se bere ta ... řekl bych až pýcha ... že my tady v Evropě to nějakým svým sebeobětováním zachráníme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.3.2024 17:03 Reaguje na Radek Čuda
To není pýcha, to je obrovský kšeft. Víte kolik peněz se
protočí díky gryndýlu a téměř bezpracně pouze kšeftováním?
Dovezou větrníky, soláry, baterky a elektroauta, k tomu
tepelná čerpadla a jiné věci. Na všem vydělají překupníci,
montážní a servisní firmy. Jedny se obere, aby jiní dostali dotace a to taky někdo řídí a vydělává. Sice nic nevytváříme ekonomicky výhodného, ale na dluh se pořád něco děje. Je to jako vynášet na kopec kládu a s velkou slávou ji skopnout dolů se slovy kolik práce jsme si ušetřili tím skoulením. Prostě Kocourkov, kde si lidé myslí, že lze světlo nanosit
v pytlích z venčí do radnice bez oken.
Odpovědět
sv

s v

17.3.2024 16:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Takovou míru kritiky podepisovače green dealu bureše, bych od tebe, machačku, nečekal.
Odpovědět
HH

Honza Honza

12.3.2024 12:32 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.3.2024 08:14
To bude nějaká matoucí lež, že nejsou připraveny, opírající se pouze o hloupé státy, které pod vlivem eko/ne/logismu ničily vybudované přehrady. Rozumné státy, které si v dobách samostatnosti vybudovaly zásobárny vody a nezničily je, jsou připraveny normálně. Důležité je, aby si tyto ohlouplé státy, z nichž některé jsou jako Rohan, nenechaly přehrady ukrást ze svého vlastnictví, protože pak by vodu pro své občany měly velmi drahou, i kdyby pršelo o106. Snad si tedy dají pozor.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist