https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-chce-konec-spalovacich-motoru-a-vice-emisnich-povolenek-nebo-ciste-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce konec spalovacích motorů a více emisních povolenek nebo čisté energie

15.7.2021 01:17 | BRUSEL (ČTK)
Brusel rovněž navrhuje zásadní rozšíření systému emisních povolenek. Jejich prostřednictvím by se mělo nově platit i za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Průmyslové podniky či aerolinky by zároveň měly přijít o bezplatné povolenky.
Brusel rovněž navrhuje zásadní rozšíření systému emisních povolenek. Jejich prostřednictvím by se mělo nově platit i za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Průmyslové podniky či aerolinky by zároveň měly přijít o bezplatné povolenky.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Evropská komise představila dosud největší soubor klimatických návrhů, které mají země Evropské unie nasměrovat ke splnění přísnějších emisních cílů v roce 2030. Unijní exekutiva chce v zájmu boje proti oteplování planety mimo jiné skoncovat s výrobou benzínových a dieselových aut, zpoplatnit emise z dopravy či vytápění budov nebo zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie. Nové náklady, které lidem či firmám opatření zřejmě přinesou, má částečně pokrýt unijní pokladna, například pomocí nového fondu.
 

"Bude to zatraceně těžké, vím to. Ale musíme to udělat, je to naše odpovědnost... Nemůžeme zanechat našim dětem a vnukům budoucnost, která bude bez naší snahy temná," prohlásil místopředseda komise odpovědný za klimatická opatření Frans Timmermans s odkazem na důsledky předpokládaného oteplení planety. Brusel chce více než desítkou právně závazných návrhů přispět k tomu, aby EU snížila do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 procent proti hodnotám z roku 1990 a dospěla v polovině století k takzvané klimatické neutralitě.

Komise mimo jiné navrhuje, aby nové vozy v EU od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého, což zásadně prodraží a prakticky znemožní jejich výrobu. Omezení se ovšem mají týkat již roku 2030, dokdy by se měly emise z automobilů omezit o 55 procent proti dnešním hodnotám. Někteří výrobci již s přechodem k elektrickým autům počítají, požadují ale větší podporu infrastruktury. EK v tomto směru navrhla, aby státy výrazně zrychlily budování dobíjecích stanic a na největších silničních tazích zajistily jednu na každých 60 kilometrů.

Brusel rovněž navrhuje zásadní rozšíření systému emisních povolenek. Jejich prostřednictvím by se mělo nově platit i za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Průmyslové podniky či aerolinky by zároveň měly přijít o bezplatné povolenky. Komise v této souvislosti plánuje vytvoření sociálně klimatického fondu, který by měl mimo jiné lidem pomoci kompenzovat očekávané zdražení tepla nebo pohonných hmot. Půjde do něj čtvrtina peněz získaných prodejem povolenek ze silniční dopravy a vytápění budov.

Unijní exekutiva plánuje také zavést takzvané uhlíkové clo, které by měly platit podniky vyvážející do EU neekologicky vyráběné produkty jako ocel, hliník, cement, hnojiva či elektřinu.

Podle plánu komise by se měl podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU do roku 2030 zvýšit na 40 procent místo dosud plánovaných 32 procent. Státy také mají výrazněji než dosud omezovat spotřebu energií a zaměřovat se na energetickou účinnost.

Zatímco část průmyslové lobby má k plánu komise výhrady jako k příliš tvrdému, někteří ekologové jej na druhou stranu považují za málo ambiciózní. Podrobnosti jednotlivých návrhů budou členské státy domlouvat s Evropským parlamentem a vzhledem k očekávaným složitým jednáním by se jejich značná část mohla schvalovat během českého předsednictví EU ve druhé polovině příštího roku.

Podle zástupců českých odborových asociací a svazů budou důsledky návrhů pro ČR značné a vláda by měla analyzovat, jaké náklady přinesou a jak je financovat. Česko může využít na ekologické projekty mimo jiné desítky miliard korun z mimořádného fondu obnovy, ale také nové peníze z Modernizačního fondu, do něhož přibudou navýšené prostředky z emisních povolenek.

Vybrané body ekologického balíčku, který představila Evropská komise (EK)

EK navrhla, aby byl do roku 2035 prakticky vyloučen prodej nových aut na benzinový či naftový pohon. Rok 2035 souvisí s cílem dosažení takzvané klimatické neutrality do poloviny století. Komise počítá s průměrnou životností automobilu 15 let, takže v roce 2050 by podle jejích představ neměla v Evropě jezdit prakticky žádná auta s klasickými spalovacími motory.

EK potvrdila cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Komise původně usilovala až o 60 procent, po tlaku některých států včetně České republiky ale svůj cíl mírně snížila. Dosavadní plán počítal se snížením o 37,5 procenta.

EK chystá rozšíření systému emisních povolenek. Navrhla, aby se jejich prostřednictvím nově platilo i za znečišťování ovzduší ze silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Čtvrtina příjmů z emisních povolenek z dopravy a vytápění by měla putovat do nového sociálně klimatického fondu, který bude sloužit mimo jiné k podpoře domácností, pro něž bude očekávané zvýšení cen neúnosné. V letech 2025 až 2032 by měl podle komise členským zemím přinést přes 70 miliard eur (více než 1,8 bilionu Kč), které by vedle podpory chudších domácností měly sloužit rovněž k investicím například do energetické účinnosti budov.

EK plánuje rovněž zavést takzvané uhlíkové clo, které by měly platit podniky dovážející do EU neekologicky vyráběné průmyslové produkty. Pokud všechny změny schválí členské státy a Evropský parlament, začnou platit od roku 2026.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU by k roku 2030 měl podle EK vzrůst na 40 procent. Komise tak navrhla zvýšit dosavadní cíl, který činil 32 procent. Celá EU by podle dnešního návrhu rovněž měla do roku 2030 omezit spotřebu energie o devět procent proti současným hodnotám.

Unijní státy by se podle návrhu komise měly také snažit o zlepšování energetické účinnosti budov. Zatímco v současnosti se každý rok v Evropě dočká zateplení či jiné energetické renovace jedno procento domů, komise navrhuje, aby země povinně renovovaly tři procenta veřejných budov za rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

15.7.2021 06:22
Takhle se má tunelovat - a ne to nesmělé rozkrádáníčko, které se u nás praktikovalo v období privatizace :D
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.7.2021 08:07 Reaguje na
Vy máte vytunelováno v hlavě....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 08:10 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No, právě.
Ropáčci si myslí, že čistá energie i příroda je zadarmo, i když budou čadit z dýzlů a uhláků, že to po nich někdo asi uklidí.
Dnes vedou obsáhlé řeči o jádru, které je spásou lidstva a hlavně ČR a trochu jim nedochází, že žádný nový zdroj v dohledné době nepostavíme.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

15.7.2021 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Bez jádra nemůžeme vypnout fosilní paliva. Takhle jednoduché to je a bude.
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.7.2021 09:10 Reaguje na Karel Tejkal
Naprosto přesně.Až bude nedostatek el.energie a bude se elektřina vypínat pro domácnosti,tak potom teprve lidu dojde jak byli oklamáni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 09:48 Reaguje na Václav Kain
Nedojde. Náš lid je něco zcela exotického.
Bude mu nakecáno, že za to může EU a jedině Rusko nás může zachránit. To by byla pak konečná.

Přitom EU bude mít plno čisté elektřiny a bude v pohodě. Svět není stavěn pro blbý.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2021 10:10 Reaguje na Václav Kain
čakat na něco, až bude tak to není moc produktivní Jádro je a bude ale je na nás, jakým způsobem bude uváděno v život, jestli to bude centralizace energetických zdrojů nebo decentralizace. Jaderné kotle budou cca 28 roce schopny provozu a mlže přispět k udržitelnosti naší energetické sítě...co považuju za imbecilní je, jakým způsobem k tomu Brusel přistupuje na hurá akci. KDYŽ JE NĚČEHO MOC, JE TOHO PŘÍLIŠ a to, že každý stát má jinou startovací čáru i jiné možnosti id.ioty v Bruselu nezajímá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 09:45 Reaguje na Karel Tejkal
Jak je možné, že snad polovina států Evropy už uhlí zrušila (zbytek se na to chystá zachvíli) a většina jádro nerozvíjí, někteří je vůbec nemají.
Přitom elektřiny je v Evropě přebytek, ceny jdou často až k nule, nikdo nikoho nevypíná.

Jim to jde a nám ne? Proč? Kde naši soudruzi uděli chybu?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2021 10:01 Reaguje na Pavel Hanzl
:-))))
Máme krásný letní slunečný den a cena elektřiny je skoro na nule...aktuálně cena silové elektřiny je 103 Eur / MWe
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 12:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kde? Já vidím 73.42 na oEnergetice.cz
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2021 13:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to nevím, kde koukáte:

Dle dat pro modul OEnergetice.cz – energostat je ENTSO-E Transparency Platform byla cena ve 12 hodin 101,23 Eur / MWh
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.7.2021 19:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
To byste po něm chtěl moc, on nedokáže rozlišovat mezi cenou elektřiny na konkrétní hodinu a na celý příští rok.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2021 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Tyhle Bruselský nesmysli jsou výplodem Francké říše a Skandinávie ale realita střední Evropy je vůbec nezajímá, to, že mají 30 let náskok nevidí.
Odpovědět
va

vaber

15.7.2021 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
to že se nestaví jaderné zdroje není vina vlád ,ale pomatených lidí vašeho ražení, kteří proti JE bojují protože byli naočkováni propagandou v médiích ,někdo rozhodl že JE škodí, asi proto že JE nemohou být soukromých rukou a ovečky to opakují,tím se likviduje konkurence v energetice
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 09:40 Reaguje na vaber
Totální nesmysl. Já proti jádru nijak nebojuji, já osobně jsem pro dostavbu Dukovan, (klidně i Temelína) i pro masivní rozvoj SMR.

Ale jádro je především bezpečnostní problém a proto jsem zásadně proti, aby to stavěl Rosatom.

Proč už dávno naši "nepolitici" nevypsali tendr bez Číny a Ruska? Dávno už to mohlo jet, Nečasův tendr zrušili v roce 2013, už dnes by se mohlo začít stavět.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2021 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Netrpíte schizofrenií???

Vaši "podporu" JE v rámci jiných diskuzí všichni znají :-)))
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2021 10:17 Reaguje na Pavel Hanzl
já teda nejsem pro dostavbu centrálních zdrojů, protoiže energie, která je tak vytvořena je kotovaná na energetické burze v Drážďanech a podléhá cena trhu. Musí se vytvořit udržitelná energetická síť ale i poloostrovní energetika nízkoemisního bydlení. Myslet si, že ČR ZAPRASÍME HROMADOU VĚTRNÍKŮ A SOLÁRŮ je sice možné ale nesmyslné. Energie by měla být blízko sebe výroba/ spotřeba ale nedělejme si iluze, že to odšéfuje nějaký větrník nebo solár.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 12:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
"Jadernou elektrárnu do každé domácnosti".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 08:15 Reaguje na
Investice do čisté energie i životního prostředí je tunel, ale gigadotace do špinavého byznysu z agrochemikáliemi i nešťastnými biopalivy jsou zcela v pořádku, že?
Přitom se nic nestaví a pro budoucnost nebuduje, jen se rabuje a ničí zemědělská půda pro další zbohatnutí miliardáře.
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.7.2021 09:07
Vyjádřil jsem se kdo je ta evropská komise a hned byl příspěvek smazán.Bez vulgarit.Každého člena EK bych přivázal k vrtuli větrníku možná by se jim v těch ideologicky pomatených hlavách rozsvítilo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 09:41 Reaguje na Václav Kain
Tohle je agrese a návod k násilí, to do diskuse nepatří. Doufám, že vás zase smažou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2021 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
ale pomohlo by to...měli by v hlavě taky něco jiného než terorizovat státy svými nesmysli a přitom jim nevadí těžit drahé kovy v Číně na to zelené pokrytectví. Zelená politika je dost dementní, protože nikoho nezajímá, že se bude dovážet dřevo z Amazonie a bude se elektomobilitou jezdit po gigantických dírách v Zemi po těžbě kovů které jsou v bateriích a pak si Brusel pokrytecky bude plácat po rameni, jak jsou EKO A ZELENÍ.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.7.2021 09:46
Nejak mu chybi analyza, jak ten soubor klimatických návrhů bez diktatorskych metod zrealizovat a kdo to vse ve skutecnosti zaplati.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 09:51 Reaguje na Jiří Svoboda
Jmenuje se to demokracie a je to systém fungující pouze ve vyspělé společnosti.
Kdysi si ve Švýcarech lidé v referendu odsouhlasili vysokou míru recyklace a ekologické likvidace odpadů, i za cenu citelného zdražení.

Tohle je u nás zcela nemyslitelné, proto taky Švýcarsko a my připomíná nebe a dudy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2021 10:04 Reaguje na Pavel Hanzl
To myslíte spalovny komunálního odpadu?

Já jsem pro, co vy?
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.7.2021 10:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ja take, bez odpustku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 12:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Netuším, jak to tam dělají, spalováním asi těžko, ale patří mezi nejlepší. A bohužel k nejdražším.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2021 13:42 Reaguje na Pavel Hanzl
No, spaloven mají ve Švýcarsku třicet.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.7.2021 10:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Minule jste tvrdil, ze svycarsky system mit nemuzem a nesmime. Podle vas jsme hlupaci. Co vase vlastni rodina? Taky, taky? Co rikate, je neslusne a ponizujici. Vas komentar k memu prispevku dole necham bez odpovedi. Smutny nazor na spoluobcany. Stve Vas slovo obcan? Slysela jsem, ze v kom. Rusku to slovo bylo jednu porevolucni dobu zakazane. Odkud mate Vy alergii na to slovo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 12:32 Reaguje na Jarka O.
Švýcarský systém nefunguje nikde jinde, než ve Švýcarsku.
Je to tím, že tamní občané jsou na zcela jiné úrovni ve vzdělání a především v morálce.
Proto píšu o nebi a dudách, stačí se podívat na funkčnost státu tam a u nás.

Dovedete si představit, že by zrovna Švýcaři si zvolili něco tak děsivého do vedení státu??
A ve svobodných volbách? Kolik úrovní jsme pod nimi?
Je to ode mě ponižující, ale já se nechci smířit s tím, že lidé tolerují tunelování, mafiánské postupy a krádeže na státu a vůbec jim nevadí, že s ním vláda komunikuje tak, že až neskutečně lže. A přesto vyhraje příští volby.
To mám považovat za normální?? Proč?
Odpovědět

Jirka Černý

16.7.2021 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Zrovna bych se neoháněl morálkou u někoho kdo má sejfy plné zlata ukradeného Židům.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.7.2021 09:51
Hrozne. Chcou presne opak toho, co chcou obcani. Uhlikove clo do EU? Neni treba komentovat, staci precist vysvetleni v clanku. Nahrada za tato opatreni? Moznosti jako JE jsou vsemozne znemoznovany. Doprava? Uz se mi nechce hadat o nejekologictejsi dopravu, ale kdyby se spocitaly moznosti a emise, tak lodni doprava na vodik (i nezeleny) nebo plyn, by byla moznost. Bude to jinak. Jako ted v dobe virove. Kamiony a sluzebni auta jezdi o stosest, ustala osobni doprava za odpocinkem. To je budoucnost, ktera se svobodnym rozhodnutim jednotlivce nepocita. Pekny vyvoj spolecnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2021 09:52 Reaguje na Jarka O.
Jaké občany máte na mysli? Tvory usídlené v čecháčkistánu? To snad ne!!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2021 14:31
Kdo je to Evropská komise ?
Předsedkyně Ursula von der Leyen ,prokazatelně neschopná osoba , nejhorší ministr Bundeswehru od jeho založení. Je to bílý kůň neomarxistů ,kteří si dělají co chtějí, pozadu nezůstává ani její komplic mpř. EK Frans Timmermans , další osoba vychytralých pohnutek nevědící zbla o životním prostředí.

Ten Titanik jménem EU zachvácený hysterií o konci světa je nutno opustit ať to stojí, co to stojí. Jinak zabředneme do obrovských problémů nevratného charakteru, kdy v rámci řvaní o vyšším dobru jsou osekávány občanské svobody, společnost svazována téměř komunistickými regulemi a všem předepisováno, co musí udělat.

Je to pro mě obrovské zklamání, svého času jsem byl v referendu pro vstup ČR do EU. Dnešní EU se však obrovsky vzdálila principům a hodnotám, na kterých byla postavena.

Revoluční hon na čarodějnice (emise CO2) si v ničem nezadává s nejhoršími praktikami katolické inkvizice, která se jediná pasovala do role vykladačů slova Kristova. Každý kdo viděl film Kladivo na čarodějnice by si měl uvědomit, že hranice mezi terorem a vírou může být někdy velmi obtížně rozpoznatelná.
Celá energetická transformace EU je doslova fatální a tragický omyl, který nás posunuje na okraj propasti.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.7.2021 21:16
Zaujímalo by ma, čím budeme orať a obrábať poľnohospodársku pôdu. Obávam sa, že ani volský záprah nebude povolený z dôvodu vysokej produkcie metánu. :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist