https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-chce-quotsdilet-bremenoquot-obchodu-s-potravinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce "sdílet břemeno" obchodu s potravinami

14.2.2003 16:16 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise, která průběžně jedná se Světovou obchodní organizací (WTO) o zemědělství, před nedávnem přišla s návrhy, podpořenými všemi členskými zeměmi, které považuje za velký posun směrem k závazkům z ministerské konference v Doha. Jejím záměrem je snížit celní sazby pro dovoz o 36 %, vývozní dotace snížit o 45 % a podporu domácím farmám redukovat o více než polovinu.
 

Komisař pro obchod Pascal Lamy se vyjádřil: "S nynějším návrhem odpovídáme jasně a hlasitě všem, kdo pochybovali o závazku EU jednat o zemědělství vyplývajícímu z Agendy rozvoje z Doha. Unie něco slíbila a nyní to doručila."

Evropská unie je už nyní největším dovozcem zemědělských produktů (v roce 2001 v hodnotě 60 miliard dolarů), největším dovozcem potravin z rozvojových zemí (v hodnotě 38 mld. euro v roce 2001) a největším dovozcem z nejchudších zemí. "Dovážíme už více než USA, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland dohromady, otevřeli jsme trh nejchudším zemím. Očekáváme, že Spojené státy budou následovat našeho příkladu," zdůraznil Franz Fischler, komisař pro zemědělství a rybolov, před jednáním ve Washingtonu minulý týden. Toto následování nazývá Fischler "rovným sdílením břemene".

Zároveň komisař upozornil na fakt, že unie přijala rozhodnutí zafixovat rozpočet pro zemědělství na rok 2006 až do roku 2013. Mezitím však přijme další země, takže zemědělců bude o polovinu více. Zemědělská reforma obsahuje také závazek dávat větší podíl financí na programy pro oživení životního prostředí, zlepšení kvality potravin a podporu organického zemědělství.

Komise ve svém návrhu bere v úvahu také tzv. geografické známky. Jde o zemědělské výrobky, které jsou úzce svázány s nějakým územím a kdyby nebyly chráněny, jejich hodnota by byla narušena (např. parmská šunka, sýr Roquefort, indická rýže Basmati, čaj Darjeeling). Komise proto navrhuje vyjednat garance pro rovné možnosti přístupu na trhy pro takové produkty. Pro tento účel by měl být podle komise vytvořen seznam výrobků, používaných jinými výrobci než držiteli práv v zemi původu, aby se zamezilo nerovnému či zavádějícímu užití chráněných známek jinými výrobci.

Jednání WTO o zemědělství začalo už na počátku roku 2000 na základě článku 20 "Smlouvy o zemědělství", a jasná pravidla byla přijata Ministerské deklaraci z Doha v listopadu 2001. Od té doby její členové přijali velké množství jednacích návrhů. EU přišla s hrubým návrhem ke konci roku 2000, a jednání od té doby průběžně probíhá.

Současná fáze by měla skončit 31. března 2003, kdy budou shrnuty návrhy změn ve Smlouvě o zemědělství a návrhy nových pravidel či závazků. Sto dvacet jedna členů této světové organizace pak bude muset najít shodu v předložených návrzích a změny schválit.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist