https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-hleda-bariery-nastupu-eko-technologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise hledá bariéry nástupu eko-technologií

31.3.2003 15:11 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise přišla s novou iniciativou na podporu environmentálních technologií. Jde například o technologie přeměňující odpad ve výrobní surovinu. Ve zprávě nazvané "Rozvíjení akčního plánu pro environmentální technologii" vybízí výzkumné i obchodní komunity, vlády a další hráče ke zhodnocení bariér, které zabraňují nástupu technologií pro životní prostředí.
 

"Už nyní víme, že jsou ekologické technologie, které nemohou prorazit na trhu kvůli množství technických, ekonomických, regulačních a sociálních překážek. Chci, aby nám odborníci v oblasti vývoje, výroby i využití environmentálních technologií poskytli své zkušenosti, jak tyto bariéry překonat," prohlásila komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová.

Celkové evropské náklady na čistší technologie a hospodaření s odpadem stoupají o 5 % ročně od roku 1994. Soukromý sektor zde hraje čím dál důležitější roli s výdaji ve výši 45 % v roce 1994 a 59 % z celkových nákladů v roce 1999. Přímá zaměstnanost v ekologickém průmyslu EU představovala 1,6 milionu pracovních míst v roce 1999. Celkový přínos pro zaměstnanost v oblasti zpracování odpadu a čistších technologií stoupl od roku 1994 přibližně o půl milionu pracovních míst.

Ekologický průmysl dodává ročně zboží a služby v hodnotě asi 183 miliard eur. Hospodaření s odpadem a čistší technologie vykazují přibližně 127 miliard a hospodaření se zdroji (mimo elektráren na obnovitelné zdroje) asi 56 miliard eur. V kandidátských zemích dodává management odpadu a průmysl čistších technologií zboží a služby v hodnotě přibližně 10,3 miliard eur ročně (ekvivalent 1,9 % jejich hrubého domácího produktu).

Evropská komise také poskytuje významný příspěvek na vývoj nových technologií přátelských k životnímu prostředí. V letech 1998 - 2002 Komise podpořila více než tisíc projektů průmyslových technologií a materiálů s rozpočtem přes 1,1 miliardy eur v rámci 5. výzkumného rámcového programu. Příští čtyři roky, v 6. rámcovém programu, plánuje na tyto dvě priority, s klíčovou rolí environmentálních technologií, vydat celkem 3,42 miliard eur. Aplikace zahrnují nanotechnologie a udržitelnou dopravu.

Koncept environmentální technologie není omezen pouze na několik základních aktivit. Obsahuje jednoduché i vysoce technicky náročné aplikace, dovednosti a know-how, částečně také procesní a rizikový management. Relativně nenáročné úpravy v průmyslových procesech u potrubí, filtrů, nádrží atd. mohou být stejně důležité a přitom snáze realizovatelné jako high-tech aplikace.

Zpráva EK se soustřeďuje na čtyři pro environmentální technologie: klimatické změny, ochrana půdy, udržitelná výroba a spotřeba a voda. Špatný přístup k financím spojený s dlouhými investičními cykly, stejně jako slabé rozšíření nových technologií, jsou problémem. Nástup technologie na trh také bývá zpomalen organizačními překážkami, byrokracií a postojem veřejnosti. Zpráva sice identifikuje množství potenciálních opatření nutných pro podporu environmentálních technologií, ale dialog s komunitami výzkumu, obchodu, vlád a dalšími považuje Evropská komise za nezbytný. Otázky na široké spektrum témat, ke kterým by se měli účastníci vyjádřit do 15. května, lze nalézt na internetových stránkách Komise v příloze.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist