https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-poda-stiznost-na-spanelsko-kvuli-kvalite-ovzdusi-ve-mestech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise podá stížnost na Španělsko kvůli kvalitě ovzduší ve městech

25.7.2019 00:16 | MADRID (ČTK)
Evropská komise se rozhodla podat stížnost k soudu EU na Španělsko kvůli třem jeho městům, která podle ní neplní limity pro čistotu ovzduší. / Ilustrační foto
Evropská komise se rozhodla podat stížnost k soudu EU na Španělsko kvůli třem jeho městům, která podle ní neplní limity pro čistotu ovzduší. / Ilustrační foto
Evropská komise (EK) se rozhodla podat stížnost k soudu EU na Španělsko kvůli třem jeho městům, která podle ní neplní limity pro čistotu ovzduší. Informoval o tom včera deník La Vanguardia a agentura EFE s odvoláním na zdroje z Bruselu. Oficiálně má EK rozhodnutí zveřejnit dnes, uvedly zdroje. Kritika EK se týká Madridu, Barcelony a města El Prat de Llobregat, které je součástí barcelonské aglomerace.
 

Evropská komise už loni rozhodla podat stížnost k Soudnímu dvoru EU kvůli neplnění požadovaných limitů v kvalitě ovzduší na šest zemí (Německo, Francie, Itálie, Rumunsko, Maďarsko a Británii). Španělsko se tehdy na poslední chvíli zachránilo slibem, že radnice zavedou příslušná opatření. Uspokojivé řešení tehdy navrhla i Česká republika a Slovensko, takže i ony se tehdy stížnosti EK k soudu vyhnuly.

Minulý měsíc ale vyvolalo v Bruselu znepokojení rozhodnutí nové madridské radnice zrušit omezení pro vjezd do centra města, které s cílem zlepšit kvalitu ovzduší zavedla předchozí radnice. Komisař EU pro životní prostředí Karmenu Vella proto tento měsíc poslal dopis španělské ministryni pro životní prostředí Terese Riberaové, aby situaci řešila. Ta se obrátila s příslušnou výzvou na starostu Madridu a na katalánskou vládu. Tyto kroky ale EK neuspokojily, uvedl včera deník La Vanguardia.

Nové opatření omezující vjezd do vyznačených zón v centru Madridu začalo platit loni 30. listopadu, od poloviny března se tam začaly za jeho porušení vybírat pokuty (předtím dostávali řidiči pouze upozornění). Ty ale nové vedení radnice od 1. července zrušilo na tři měsíce, během nichž neměly být pokuty vybírány a během nichž chtělo představit nový ekologický plán, jenž by EK uspokojil.

Na nevybírání pokut v Madridu si ale stěžovalo několik organizací, včetně španělské pobočky Greenpeace, jimž dal za pravdu místní soud a pokuty se opět měly začít vybírat od 8. července. Kvůli obnovení beztrestného vjezdu do centra se pořádaly v Madridu i demonstrace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

26.7.2019 09:41
Problémy jsou zde dva:

1. Stávající limity byly zcela věrohodně zpochybněny plicními lékaři (pokud by měly limitované faktory ovzduší tak velký zdravotní význam, musel by každý kuřák zemřít do pár měsíců poté, co začal kouřit).

2. Bruselské aktivity na tomto poli jsou typická fašistická snaha zglajchšaltovat populaci podle jakéhosi sociálně inženýrského unifikovaného vzoru. Přitom realita je taková, že u většiny škodlivých faktorů je jejich konkrétní vliv na zdraví ovlivňován řadou faktorů dalších, které se pro různé populace liší. A dokážu si reálně představit, že obyvatel Madridu bude mít vůči řadě škodlivých faktorů odlišnou odolnost než třeba obyvatel Helsink.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist