https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-zaluje-portugalsko-kvuli-spatne-kvalite-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise žaluje Portugalsko kvůli špatné kvalitě ovzduší

16.11.2021 15:14 | BRUSEL (ČTK)
Žaloby kvůli kvalitě ovzduší řeší unijní soud často. Letos v červnu kvůli překračování limitů NO2 odsoudil Německo. V únoru Evropská komise poslala k soudu Slovensko a Maďarsko.
Žaloby kvůli kvalitě ovzduší řeší unijní soud často. Letos v červnu kvůli překračování limitů NO2 odsoudil Německo. V únoru Evropská komise poslala k soudu Slovensko a Maďarsko.
Foto | Freguesia de Estrela / Unsplash
Evropská komise žaluje Portugalsko kvůli špatné kvalitě ovzduší ve velkých městech. Podle komise jihoevropská země nedodržela stanovené limity pro emise oxidu dusičitého (NO2), které vznikají zejména v důsledku husté automobilové dopravy, a tamní úřady ani přes opakovaná upozornění nepřijaly nezbytná opatření. Informovala o tom agentura Reuters.
 

"Portugalsko nepřetržitě a trvale překračuje roční limity pro oxid dusičitý ve třech oblastech," uvedla v prohlášení komise, podle které jde například o některé části Lisabonu a Porta. "Snahy portugalských úřadů byly až do této chvíle nedostatečné a neuspokojivé," dodala.

Kvůli nadměrným emisím se bude Portugalsko zpovídat u Soudního dvora EU, který může v případě odsuzujícího verdiktu udělit zemi pokutu.

Žaloby kvůli kvalitě ovzduší řeší unijní soud často. Letos v červnu kvůli překračování limitů NO2 odsoudil Německo. V únoru Evropská komise poslala k soudu Slovensko a Maďarsko kvůli nedodržování limitů pro polétavý prach (PM10).

Hlavním zdrojem emisí NO2 je silniční doprava, takže nejvíc jimi bývají postiženy městské oblasti. Počet předčasných úmrtí, které lze přičíst emisím NO2, od roku 2009 klesl na méně než polovinu. V roce 2018 jich ale stále bylo na 54.000, vyplývá z údajů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 16:38
Asi tam mají bordel v emisích, které se u nás kontrolují každé 2 roky.
Ale elektrokáry to řeší....
Odpovědět
VK

Václav Kain

16.11.2021 17:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Co řeší, ty zelené strašidlo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 14:26 Reaguje na Václav Kain
Hanzla nechte, ten má smutek, že nejsme v něčem nejhorší a on nemůže nadávat na Babiše a čecháčky:-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist