https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-projekt-odhaluje-povrchove-ucinky-zemetreseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský projekt odhaluje povrchové účinky zemětřesení

6.2.2003 15:40 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Peníze Evropské unie neslouží jen Evropanům. Tento týden zveřejněný výzkum Spojeného výzkumného centra Evropské komise (JRC) odhaluje účinky zemětřesení v Indii a poskytuje důležitý materiál pro analýzu podobných katastrof v budoucnu. Vědci z Francie, Německa a USA s použitím dat z přístroje neseném na satelitu NASA analyzovali zemětřesení v oblasti Gudžarát na hranici s Pákistánem v lednu 2001, jež usmrtilo téměř 20 000 lidí a 600 000 zanechalo bez přístřeší.
 

"Úspěšná spolupráce EU na mezinárodní úrovni ukazuje výhody, jaké můžeme očekávat od koordinovaných snah jako v iniciativě Globálního monitorování životního prostředí a bezpečnosti (GMES)," vysvětluje komisař pro vědu Philippe Busquin. Podle Busquina je Evropa klíčovým hráčem ve vesmíru: "V současnosti vytváříme ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou a národními agenturami společnou politiku pro vesmír, aby inteligence umístěná v kosmu mohla sloužit různým účelům."

Zemětřesení v Gudžarátu bylo opravdu ničivé - o síle 7,7 stupňů Richterovy škály -, a celkově se dotklo 16 milionů lidí. Bylo zničeno mnoho památek, zemědělské půdy a infrastruktury. Katastrofa také spustila náhlé uvolnění podzemní vody a usazenin na rozsáhlých územích, obnovila se prastará koryta řek a vznikla mělká jezera. Tento "odvodňovací" fenomén mají na svědomí procesy zkapalnění - půdní sedimenty se po několika prudkých otřesech začnou chovat spíše jako kapaliny a ohrožují tím stavby na zemském povrchu.

Výzkum s pomocí přístroje MISR (Multi-angle Imaging SpectroRadiometer) na satelitu Terra byl zahájen v prosinci 1999. Jedinečná schopnost přístroje vidět sluncem ozářenou stranu zeměkoule z devíti různých úhlů a čtyř spektrálních pásem byla plně využita k nové metodě detekce a sledování objevu povrchové vody na širokém území kolem epicentra zemětřesení. Taková použití původně nebyla v plánu, když se přístroj projektoval. Výzkum byl tedy přínosem v tom, že pokročilou technologii dovedl využít jiným způsobem - pro nové cesty, jak se dívat na procesy na povrchu Země.

Vědci z Evropské unie účastnící se projektu byli v roce 2001 nominováni na cenu "NASA Group Achievement Award" za přínos k úspěchu iniciativy MISR. Zkušenosti nabyté z účasti v projektu vedly k přínosné zpětné vazbě v evropském vesmírném výzkumu a budou dále využity v iniciativě GMES.

Další informace jsou na stránkách JRC a NASA.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist