https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-vyzkum-bojuje-se-zaplavami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský výzkum bojuje se záplavami

3.11.2003 11:55 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
V letech 1980-2002 Evropu postihlo množství záplav, zejména Francii, Velkou Británii a Itálii. Největší ekonomické ztráty z povodní plynuly Německu a Itálii (11 mld. euro), následovány Španělskem a Velkou Británií (6 mld. euro). Od konce 80. let Unie zahájila 50 výzkumných projektů za asi 58 milionů euro, týkajících se posuzování rizika záplav, mapování nebezpečí, předpovědí a preventivního plánování způsobu využití krajiny.
 

Komise vyvíjí také Evropský systém varování před záplavami (EFAS). Výsledky výzkumu nedávno představil komisař pro výzkum Philippe Busquin v Drážďanech, v jednom z nejvíce postižených měst loňskými povodněmi ve střední Evropě.

"Vědecké studie poskytují důkaz, že extrémní záplavy se stávají běžnějšími a těžšími," tvrdí komisař Busquin, "a fenomény jako záplavy v loňském roce a letošní sucha začínají být frekventovanější a silnější. Musíme jednat společně, jak na lokální či národní, tak na celoevropské úrovni, abychom předešli a zmírnili případné budoucí ohrožení záplavami. Musíme se naučit s povodněmi žít a musíme myslet a jednat více tak, abychom zmírnili jejich následky. Více výzkumu je nutností, kvůli zlepšení řízení a kapacit včasného varování."

Někteří vědci argumentují tím, že za povodně mohou klimatické změny, zatímco jiní prohlašují, že Evropa je jen více vystavena riziku záplav a je zranitelnější. Tak jako v mnoha vědeckých disciplínách, je i zde ve hře množství propojených a mnohadimenzionálních faktorů, jako počasí, klima, hydrologie, využití krajiny, strukturální opatření na obranu proti povodním, povědomí o rizicích a připravenost na ně, schopnosti řízení, varování a informování v době povodní.

Projekt SPHERE poskytuje informace o povodních v minulosti až 10 000 let zpět. Na základě tohoto projektu mohou být návrhy staveb s vysokým rizikem, jako jsou přehrady, mosty nebo elektrárny, zdokonaleny lepší kalkulací povodňových rizik. Studování minulosti podává významné vodítko pro současnost i budoucnost.

Příkladem projektu týkajícího se správy říčního povodí je EUROTAS. Větším povodním se nedá předejít ani nemohou být kontrolovány, ale je potřeba řídit ochranná opatření. K tomu je nutná strategie integrované správy povodí napříč hranicemi států. Projekt EUROTAS byl velmi úspěšný při pomoci zmírnění poškození v minulých letech při záplavách na Labi a v Praze.

Dalším projektem financovaným Unií je EURAINSAT, který vysvětlil, jak mohou být kombinována různá data ze satelitů, založených na nejpokročilejší technologii, aby podpořila predikování množství srážek. Toto je evropský příspěvek k celosvětové iniciativě, nazvané Globální srážkový úkol (Global Precipitation Mission - GPM).

Projekt MUSIC se týkal zlepšení důvěryhodnosti předpovědí povodní pomocí zdokonalení modelů, kvantifikace nejistot v předpovědích a školení uživatelů. Tento výzkum poskytne vyšší kvalitu, efektivnější předpovědi záplav i včasná varování.

Další informace naleznete na stránkách projektů.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist